Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, kanserin oluşum faktörlerini etkileyen etmenlerle ilgili açıklama yaptı.
Taşçıoğlu, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin yüzde 70 ve 90 oranında çevresel kaynaklı olduğunu belirterek, "Bu etmenlerin yüzde 50'sini beslenme, yüzde 33'ünü sigara ve tütün ürünleri, yüzde 5 ve 10'unu mesleki etkileşim, yüzde 3'ünü ise radyasyon oluşturur. Ülkeler arasında kanserin dağılımı çok değişiklik gösterir. Bu dağılımda ülkelerdeki yaşam tarzları ve diyet önemli rol oynar" dedi.
Günlük kırmızı et tüketiminin kalın bağırsak tümörleri riskini arttırdığını anlatan Taşçıoğlu, şunları kaydetti:
"Çok pişmiş et, orta ve az pişmiş ete göre kanser riskini daha çok arttırıyor. Izgarada yüksek ateşte çok pişmiş et, tavada pişmiş ete göre daha çok kanserojen öğe içeriyor. Özellikle bu etlerin yağda kızartılması riski katlıyor. Sardalya, uskumru, alabalık, somon gibi balıklar kalp ve damar hastalıklarının yanında, kansere karşı da koruyucu. Ancak balık asla yağda kızartılmamalı."
En çok yeşil sebzelerin kanser riskini düşürdüğünü belirten Taşçıoğlu, İsveç'te yapılan bir çalışmaya göre yemek borusu ve mide kanseri riskinin günde 1-2 porsiyon sebze-meyve tüketenlere göre günde 4-5 porsiyon tüketenlerde yüzde 50 oranında daha düşük bulunduğunu, sebze ile alınan posa, meyvelerden alınan posaya göre daha koruyucu olduğunu kaydetti.
Taşçıoğlu, ayrıca çayın midedeki kanserin yapıcı maddelerin oluşmasına mani olduğunu belirterek, çayın kanser yapıcı mikroplara karşı savaştığını, yeşil ve siyah çayın kuvvetli antioksidan etkisi ile kanser yapıcı maddelere karşı koruyucu olduğunu bildirdi. - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Kanser Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?