Araç sayısındaki artışa paralel olarak trafiğin her geçen gün daha da fazlalaştığı kara yollarında, hayvanlarının güvenli geçişine olanak sağlayacak geçiş koridorları yapılması talep edildi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlar için yapılacak geçiş koridarları ve bu tür tedbirlerin biyolojik çeşitliliğin zarar görmemesi açısından önem taşıdığını belirtti.
Artan nüfus ve araç sayısıyla birlikte karayollarının doğal alanların iç kısımlarına kadar uzandığını belirten Olgun şunları kaydetti:
" Yılan, kertenkele, tilki, sansar, kirpi, kaplumbağa, kedi, köpek gibi hayvanlar; beslenme, su, üreme ve göç gibi doğal ihtiyaçlarını karşılamak için belirli alanlarda sürekli hareket ederler. Bu hareketleri sırasında da doğal yaşam alanları içerisinde kalan karayollarını kullanmaya mecburdurlar. Buna bağlı olarak karayollarında yaban hayvanlarının ölümleri de artmıştır. Bunların içerisinde popülasyon yoğunluğu az olan hayvan türleri de bulunmaktadır. Bu türlerde bir bireyin bile ortadan kalkması, popülasyonun devamlılığını sıkıntıya sokabilir. Bu ölüm oranını düşürebilmek için önemli bölgelerde, kara yollarının alt kısımlarına belirli aralıklarla hayvan geçişine olanak sağlayacak geçiş koridorları mutlaka yapılmalıdır."
"Araçların kaza yapmasına da neden olabiliyor"
Aynı zamanda Türkiye Herpetoloji (Sürüngen Bilimi) Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Olgun, gelişmiş ülkelerdeki karayollarında hayvanlar için geçiş koridorları yapıldığını, bunun hayvanların yanı sıra araç güvenliği açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
"Gelişmiş ülkelerde geçiş koridorları genellikle kara yollarının alt kısmına, su kanalları şeklinde inşa ediliyor. Yeni yapılacak kara yollarında geçiş koridorları, yapım aşamasında ele alınabilir. Eski karayollarında ise en fazla hayvan kazalarının meydana geldiği noktalar tespit edilerek geçiş koridorları yapılmalı, sürücüleri uyarıcı mahiyette trafik ikaz levhaları konulmalı. Akademik çevrelerden destek alınarak popülasyon yoğunluğu düşük olan türlerin yaşadığı alanlardan geçen karayollarında bu tür tedbirler yoğunlaştırılabilir. Ayrıca karayollarından geçiş yapan hayvanların, araçların kaza yapmasına neden olduğu da göz ardı edilmemeli. Bu nedenle batıda örnekleri bulunan geçiş koridorları hem hayvan, hem de araçların güvenliği açısından büyük önem taşımakta." -
Son Dakika › Yerel › Kara Yollarında Hayvanlar İçin 'Geçiş Koridoru' Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?