Kocaeli'deki Suriyeli Sığınmacı Çocuklar İçin Okul - Son Dakika
Yerel

Kocaeli'deki Suriyeli Sığınmacı Çocuklar İçin Okul

Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince Darıca ilçesinde yaptırılan 8 derslikli Geçici Eğitim Merkezinde 510 Suriyeli öğrenciye ülkelerindeki müfredata uygun eğitim veriliyor.

02.10.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN GİRGİN - Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince Darıca ilçesinde yaptırılan 8 derslikli Geçici Eğitim Merkezinde 510 Suriyeli öğrenciye ülkelerindeki müfredata uygun eğitim veriliyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli ailelerin çocukları için Darıca Sırasöğütler Mahalllesi'nde nisan ayında açılan merkezde 24 Suriyeli öğretmen görev yapıyor.

Adaptasyon sorunu yaşayan çocukların topluma entegre olması için özel programların da uygulandığı merkezde, öğrencilerin yanı sıra velilere de Türkçe öğretiliyor.

Merkezde görevli 31 yaşındaki Suriyeli öğretmen Saib Abras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib bölgesinden geldiğini, Arapça eğitim veren bir okulda kendi mesleğini sürdürdüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle eğitim göremeyen çocukların bu okula çok ihtiyacı olduğunu anlatan Abras, "Suriye'deyken öğretmenlik yaptığım okul bombalandı, askerler bazı öğretmeleri de hapse atarak bizi köyümüzden çıkardılar. Daha sonra görev yaptığım başka bir okul daha bombalandı. Mesleğimi Türkiye'de devam ettirmenin sevincini yaşıyorum" dedi.

Abras, ülkesinde 5 yıl öğretmenlik yaptığını, 1,5 yıl önce de Türkiye'ye geldiğini belirterek anne ve babası ile kardeşlerinin Suriye'de kaldığını, ailesinin bulunduğu bölge sürekli bombalandığı için endişe duyduğunu dile getirdi.

Darıca'da Suriyeliler için açılan okula mülakatla kabul edildiğini ifade eden Abras, okulun açılmasına desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve tüm yetkililere teşekkür etti.

-Dört dil bilen Türkmen öğretmen

Öğretmenlerden Türkmen Liza Hacıoğlu da Suriye'de Fransız edebiyatı okuduğunu ve lisede öğretmenlik yaptığını, savaş nedeniyle ailesiyle 9 ay önce Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Merkezde çocuklara kendi dillerini unutmamaları için Arapça eğitim verdiklerine işaret eden Hacıoğlu, "Fransızca, Türkçe, Arapça ve İngilizce biliyorum. Öğrencilere Türkçe de öğretiyorum. Eşim iktisat okudu, Suriye'de muhasebeciydi. Ama burada babasından öğrendiği terziliği yapıyor. Bana bu imkanı veren Türk devleti yetkililerine çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

-Suriyeli Abdullah hem okuyor hem de çalışıyor

Lise 3. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Abdullah Hamid, Halep'ten ailesiyle 1,5 yıl önce geldiklerini, savaş nedeniyle eğitimine üç yıl ara vermek zorunda kaldığını söyledi.

Merkeze kayıt olarak eğitim öğretim hayatına devam edebildiğini kaydeden Hamid, "Suriye'de savaş yüzünden okulu bırakmak zorunda kalmıştım. Ülkemde çocuklar ne yazık ki şu anda okulsuz. Burada eğitimime devam etmekten çok memnunum. Gündüzleri okuyorum, öğleden sonra ise bir fırında çalışıyorum. Suriye'deki dersleri görüyoruz, Türkçe de öğreniyoruz" diye konuştu.

-Doktor olmak istiyorlar

Öğrencilerden 13 yaşındaki Kevser Muhammed de ülkesindeki okulunun savaşta yıkıldığını, merkeze kayıt olmasının ardından 3 ayda Türkçe'yi öğrendiğini dile getirdi.

Muhammed, okula gitmenin mutluluğun yaşadığını, doktor olmak istediğini aktardı.

Latife Refai ise Türkiye'ye geldikten sonra Gebze Anadolu İmam hatip Lisesine gittiğini belirterek "Daha sonra Suriyeliler için açılan okula geçtim. Lise son sınıfa gidiyorum. Burada kitaplarımız ve eğitimimiz Arapça olduğu için dersleri daha iyi anlıyorum. Cerrah olmak istiyorum" şeklinde konuştu.

-"İlkokuldan liseye kadar eğitim veriliyor"

Darıca Kaymakamı Ömer Karaman ise ilçede yaklaşık 5 bin Suriyeli ailenin yaşadığını söyledi.

Sanayi bölgesi olması nedeniyle Suriyelilerin iş imkanının daha fazla olduğu Darıca'yı tercih ettiğine dikkati çeken Karaman, şöyle konuştu:

"Burada çocuklarımız ilkokuldan liseye kadar öğrenim görüyorlar. İlçemizde bulunan Suriyeli vatandaşlarımızı çağırdık, onların içerisinde öğretmen olanları tespit ettik. Kendi ülkelerinde de öğretmenlik yaptığını ve bu işi başaracaklarını söylediler. Bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığımıza ilettik. Bakanlığımız, bir denklik eğitimi şeklinde Suriye'deki uygulanan eğitim sistemi ile bizim eğitim sistemimizin bir karmasını burada uyguluyor. Bu öğretmenlerimizin maaşlarıyla beraber böyle bir okulu UNICEF'in de desteğiyle ilçemize kazandırdık. Okulda Suriye'deki müfredatla birlikte öğrenciler Türkçe öğreniyor."

İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Oğuz ise 510 Suriyeli öğrencinin 8 derslikli prefabrike okulda eğitim gördüğünü ifade ederek burada görevli 24 öğretmenin 18'inin Suriye'de öğretmenlik yapanlardan, 6'sının ise lisansüstü eğitim alan avukat, diş hekimi gibi mesleklere sahip olanlardan seçildiğini anlattı.

Oğuz, Darıca Halk Eğitim Merkezinden görevlendirdikleri 3 Türkçe öğretmeninin de Suriyeli çocuklara Türkçe öğrettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kocaeli'deki Suriyeli Sığınmacı Çocuklar İçin Okul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement