"Köpekler Kuş Cennetinde Katliam Yapmasın" - Son Dakika
Yerel

"Köpekler Kuş Cennetinde Katliam Yapmasın"

"Köpekler Kuş Cennetinde Katliam Yapmasın"

İzmir Kuş Cenneti'nde başıboş köpeklerin kuş yuvalarına yaptığı tahribata dikkat çeken Mehmet Sıkı, bunların bir an önce bölgeden toplanması gerektiğini söyledi.

09.04.2011 12:10

İzmir Kuş Cenneti'nde başıboş köpeklerin kuş yuvalarına yaptığı tahribata dikkat çeken Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bunların bir an önce bölgeden toplanması gerektiğini, aksi halde binlerce flamingonun yaşam şansının yok olacağını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 1982 yılından beri Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edilen, aynı zamanda 1'inci Derece Doğal Sit Alanı olan, 246 farklı kuş türünün gözlendiği İzmir Kuş Cenneti'ndeki sahipsiz ve başıboş dolaşan köpeklerin toplanması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Sıkı, bazı kişilerin Kuş Cenneti'ne bıraktığı köpeklerin kışın su kuşlarına saldırarak, yazın ve üreme döneminde kuluçka kolonilerine kadar giderek yavru ölümleri ile binlerce yumurtanın telef olmasına neden olduklarını kaydetti. Prof. Dr. Sıkı, şunları kaydetti:

"2010 yılı üreme döneminde flamingo kuluçka kolonisine giren 1 köpek 2 bin 189 yumurtanın kırılmasına neden olmuştur. Bu sene büyük topluluklar halinde kuluçkaya yatan flamingo ve tepeli pelikanlar ile yerde yuva yapan diğer kuşlara bu başıboş köpeklerin zarar vermemesi için Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Funda Ersoy ile birlikte İzmir Kuş Cenneti'nden de sorumlu olan İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu'ya bilgi ve belge verilmiştir. Daha sonra İzmir Valiliği'nin talimatı ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda 2011 yılı Mart ayında 3 defa Çiğli, Menemen Belediye Başkanlığı ile İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ekiplerinin ortak çalışması ile 26 sahipsiz köpek yakalanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Seyrek Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne teslim edilmiştir. Kuş Cenneti'ndeki sahipsiz başıboş dolaşan diğer köpeklerin de kuluçka kolonilerine zarar vermemesi için bu seneki üreme dönemi başlamadan önce en kısa zamanda Kuş Cenneti'nden uzaklaştırılmasında yarar görülmektedir. Aksi takdirde geçen sene olduğu gibi birkaç köpek, flamingo kuluçka kolonisine girip 5- 6 bin flamingo yumurta ve yavrusuna zarar verirse kamuoyuna bunun hesabını kimse veremez. " - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel 'Köpekler Kuş Cennetinde Katliam Yapmasın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement