Kültür Turizminde Edirne ve Selimiye Konferansı - Son Dakika
Yerel

Kültür Turizminde Edirne ve Selimiye Konferansı

Kültür Turizminde Edirne ve Selimiye Konferansı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı Çelik: "Dünya mirası olan yerin bakımı, tamiri ve korunması için yapılacak harcamaların bir kısmı, UNESCO üyesi olan dünya devletleri tarafından ortaklaşa ödeniyor.

29.06.2014 16:54  Güncelleme: 09:27

UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı Nurçin Çelik, "Dünya mirası olan yerin bakımı, tamiri ve korunması için yapılacak harcamaların bir kısmı, UNESCO üyesi olan dünya devletleri tarafından ortaklaşa ödeniyor. Bu da bu listeye girmemizin temel sebeplerinden biri. UNESCO şu an ekonomik olarak sıkıntıda. Aslında şu an üye devletler UNESCO'ya yardım ediyor" dedi.

Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Mirası listesine alınmasının 3. yılı kapsamında Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kültür Turizminde Edirne ve Selimiye" konulu konferansa katıldı.

Konferansta konuşan Çelik, UNESCO'nun merkezinin Fransa'nın başkenti Paris'te yer aldığını ve kuruluşa 191 devletin üye olduğunu söyledi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almanın önemli olduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Bize sorulan temel sorular, 'UNESCO'ya girdik sonra ne oldu, bundan kazancımız ne, bunu neden bu kadar çok önemsiyoruz? Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girip, dünyaya mal olmuş bir eser olarak lisans ve tescillenmesinin yanı sıra, bunu dışında bizim ne tür avantajlarımız var?'. Bu soruların cevaplarını duymak istiyor herkes. Öncelikle dünya kültür mirası olan bir yer, koruma altına alınmış oluyor. Artık bu yer dünya halkları için ortaklaşa kabul edilmiş olarak korunduğundan saygısızca davranılmıyor. Kirletilemiyor ve sürekli bir bakım ve koruma altına alınmış oluyor. Olmasını temenni ediyoruz diyelim. Bu her zaman gerçekleşmiyor. Bu eserlerin koruması, kendini sorumluluk altına almış insanlarla oluyor. Selimiye Dünya Kültür Mirası'na girmiş olmamızla kimse bizim mirasımızı korumuyor."

Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin korunması için herkese görevler düştüğünü anlatan Çelik, "Dünya mirası olan yerin bakımı, tamiri ve korunması için yapılacak harcamaların bir kısmı, UNESCO üyesi olan dünya devletleri tarafından ortaklaşa ödeniyor. Bu da bu listeye girmemizin temel sebeplerinden biri. UNESCO şu an ekonomik olarak sıkıntıda. Aslında şu an üye devletler UNESCO'ya yardım ediyor" diye konuştu.

Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Mirası listesine alınmasının ardından kentte turist sayısında artış olduğunu kaydetti. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kültür Turizminde Edirne ve Selimiye Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement