Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asuman Baldıran'ın bilimsel danışmanlığında oluşturulan 15 kişilik ekip, Lagina Kutsal Alanı'nda temizlik çalışmalarına başladı.
Muğla Müze Müdür Vekili Esengül Yıldız Öztekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, MÖ 3. yüzyılda kurulduğu belirlenen alanda yapılan arkeolojik kazıların, Türk bilim adamları tarafından yürütülen ilk kazı olduğuna işaret etti.
Osman Hamdi Bey'in 1891-1892 yıllarında yaptığı çalışmalarda elde edilen arkeolojik buluntuların halen İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini belirten Öztekin, Lagina'nın, Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia Antik Kenti'nin dini merkezi olduğuna değindi.
Öztekin, Lagina Kutsal Alanı'nda Tanrıça Hekate'ye adanmış bir tapınak, bir sunak, anıtsal giriş kapısı ve kutsal alanın etrafını çevreleyen sütunlu galerilerden oluştuğunu anlattı. Karialıların Antik Çağ'da Lagina'da her sene şenlikler düzenlediğini, dört yılda bir de büyük şenliklerin yapıldığını ifade eden Öztekin, bu şenlikler sırasında genç kızların Lagina'dan Stratonikeia'ya anahtar götürüp getirerek kente bağlılıklarını ifade ettiklerini bildirdi.
Lagina'daki tarihi gün yüzüne çıkarmak için 1993 yılında sistemli kazıların başladığını dile getiren Öztekin, şöyle konuştu:
"Bu sene Muğla Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Konya Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Asuman Baldıran'ın bilimsel danışmanlığında temizlik ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başladık. Genel müdürlüğümüzün destekleri ve mahalli imkanlarla kazılarımızı yürütmekteyiz. Şu andaki çalışmalarımızın hedefi, önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmaların altını beslemek ve ön hazırlığını yapmak. Çalışmalarımız gayet güzel ilerlemektedir. Çalışmalarımıza 15 gün kadar daha devam ettikten sonra sezonu kapatacağız." - Muğla
Son Dakika › Yerel › Lagina Kutsal Alanı Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?