İsmail Hakkı Demir - Fransızlara karşı başlattığı milli mücadele hareketiyle "İstiklal Madalyası" ve "Kahraman" unvanı alan Kahramanmaraş'ın kurtuluşu, 93 yıldır "gurur ve özgürlük günü" olarak kutlanıyor.
İşgalde düzenli ve güçlü Fransız ordusuna karşı başlattığı teşkilatlanmayla dünyada "kendi kendini kurtaran tek şehir" unvanını alan Kahramanmaraş'ın kurtuluş günü, 93 yıldır çeşitli şekillerde kutlanarak gelecek nesillere aktarılıyor.
Her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinlikleri kapsamında şehir gelinlik gibi süslenip bayram yerine dönüyor. Günler öncesinden kutlamalara hazırlanan gençler, her yıl yaşanan coşkuya eşlik ediyor. Etkinliklere her mahalle oluşturduğu grupla katılıyor. Kentte, milli mücadeleyi temsil eden yöresel çete kıyafetleri giyilerek, bir hafta boyunca cadde ve sokaklarda yürüyüş gerçekleştiriliyor.
Yine kutlamalar çerçevesinde çeşitli spor etkinlikleri, tiyatro, konferans ve konserler düzenleniyor. İlk kurşunu atarak Maraş'ta kurtuluş mücadelesinin kıvılcımını ateşleyen milli kahraman Sütçü İmam'ın mezarı ve şehitlik ziyaret edilerek dua okunuyor. Coşkuya ortak olmak amacıyla bölge illerden şehre gelen kuvayi milli ve gazi dernekleri, kortej yürüyüşü gerçekleştiriyor.
21 Ocak 1920'de, Fransızlara karşı 22 gün ve 22 gece süren bir mücadeleden sonra yediden yetmişe tek yürek tek bilek halinde savaşarak 12 Şubat 1920 tarihinde özgürlüğe kavuşan Kahramanmaraş, özgürlük hikayesinin de haklı gururunu yaşıyor.
"Kendini kendini kurtaran şehir" unvanıyla milli dayanışmanın en güzel örneğini veren kent, 5 Nisan 1925 yılında TBMM'den "İstiklal Madalyası" ve 7 Şubat 1973'te aldığı "Kahraman"lık unvanıyla tarihtekini yerini aldı.
-"Gençlere milli şuur anlatılmalı"-
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, güçlü ordu ve güçlü silahlara rağmen Kahramanmaraşlının, 93 yıl önce hüznü zafere dönüştürerek, "İstiklal Madalyası" ve "Kahraman" unvanını almanın gururunu yaşadığını söyledi.
"Şehir, işgal döneminde 10 mahallede teşkilatlanarak 22 gün 22 gece devam eden savaştan tek yürek, tek bilek olmuş bir vaziyette zaferle çıktı" diyen Doğan, vatan, bayrak ve namus için mücadele eden halkın, şanlı savaşta alnının akıyla zafere imza attığını belirtti.
Doğan, Türklerdeki vatan, bayrak ve bağımsızlık düşüncesinin hep zaferle sonuçlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
" Osmanlı Devleti'nin yıkılmasının ardından milli mücadele dönemi başlamış ve bu mücadelenin önemli ayaklarından biri de Maraş olmuştur. Türk milleti tarihten bu yana bayraksız, vatansız ve milletsiz kalmamıştır. 12 Şubat, bu milletin bayraksız, vatansız ve milletsiz kalmadığının en önemli örneğidir. Ayrıca mili tarih şuuru noktasında önemlidir. Gençlerimizin bu anlamda milli duruşun anlatılması önemsiyorum. Milli tarih ve şuuru noktasında özellikle ortaokul ve lisedeki gençliğin bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."
Doğan, milli mücadele yıllarının, özellikle de Kahramanmaraş'taki kurtuluş mücadelesinin gençlere kutlamalar dışında da anlatılması ve bu tarihin sürekli canlı tutulması gerektiğini vurguladı.
-Madalya ve "Kahraman"lık-
Doğan, Maraş'a "İstiklal Madalyası" ve "Kahraman" unvanının verilmesi sürecini ise şöyle anlattı:
"TBMM tarafından kente bir yazı gönderilir. Yazıda milli mücadeleye katılanların isimleri istenir. Yazı sonrası yapılan toplantıda, 'milli mücadeleye katılmayan tek bir fert bile yoktur. Eğer bir takdir verilecekse Maraş halkı mükafatlandırılmalıdır' denilerek TBMM'ye yazı yazılır. Yazı sonrası 5 Nisan 1920 tarihinde Maraş'a 'İstiklal Madalyası' verilir. 7 Şubat 1973 yılında ise Maraş yine TBMM tarafından 'Kahraman'lık payesi ile ödüllendirilir."
Yayıncı: Sevil Çelik - KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Yerel › 'Madalya ve Kahraman'Lıkla Sonuçlanan Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?