Madencinin Büyük Yürüyüşü Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Madencinin Büyük Yürüyüşü Kutlandı

Madencinin Büyük Yürüyüşü Kutlandı

İşçi Grevlerinin Ardından 4 Ocak 1991'de Gerçekleştirilen Ankara Yürüyüşünün 20'inci Yılı Nedeniyle Genel Maden İşçileri Sendikası'nda Program Düzenlendi

04.01.2011 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetle yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde 30 Kasım 1990'da Türkiye Taşkömürü Kurumu iş yerlerinde başlayan işçi grevlerinin ardından 4 Ocak 1991'de gerçekleştirilen Ankara yürüyüşünün 20'inci yılı nedeniyle Genel Maden İşçileri Sendikası'nda program düzenlendi.

Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li İsmail Eşref'in de katıldığı programda şehit madenciler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, 20 yıl önce 4-8 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen büyük yürüyüşün, maden ocaklarını, demir-çelik sektörünü, enerji sektörünü ve ülke sanayisini hedef alanlara karşı maden işçisinin mücadelesi olduğunu söyledi.

Yüz bini aşan insanla yürüyüşün gerçekleştiğini belirten Muslu, Ankara yürüyüşü ile madenci fenerinin aydınlandığını vurguladı. Türkiye'nin üreten değil, tüketen bir ülke olduğunu, bu yüzden üretim ekonomisine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Muslu, şöyle konuştu:

"Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip TTK'nın, 1 milyon 500 bin ton civarındaki üretimle üçte biri oranında çalıştırılmasının kurum ve ülkemiz gerçekleri açısından hiç bir mantığı yoktur. Çünkü ülkemizin yıllık 22-23 milyon taşkömürüne ihtiyacı varken, özel sektörle birlikte 2-3 milyon tonunu bölgemizde üretmenin ve 20 milyon tonunu ithal etmek için her yıl 3 milyar dolara yakın parayı dışarıya vermenin de bir mantığı yoktur.

Bu yüzden biz, üretim ekonomisini tahrip eden anlayışların reddedilmesini, ülkemiz zenginliklerine dayalı üretim ekonomisine dönülmesini istiyoruz. Biz maden işçileri olarak, bölgemiz ve ülkemiz için, 1990-1991?de olduğu gibi, 1994'teki 5 Nisan kararlarına karşı çıktığımız gibi, tarih yazmaktan geri kalmayız."

Konuşmaların ardından büyük yürüyüşün anlatıldığı belgesel filmin gösterimi yapıldı. Program, "Büyük Yürüyüşten Günümüze Türkiye Gerçeği" konulu panel ile sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Madencinin Büyük Yürüyüşü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement