Malatya'da Zirai Mücadele Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Malatya'da Zirai Mücadele Çalışmaları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, biyoteknik mücadele yöntemini uygulayan üreticilere geçen yıl bakanlık tarafından verilen dekar başına 30 lira desteğin, bu yıl da devam edeceğini bildirdi.

20.03.2015 17:24

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, biyoteknik mücadele yöntemini uygulayan üreticilere geçen yıl bakanlık tarafından verilen dekar başına 30 lira desteğin, bu yıl da devam edeceğini bildirdi.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin teknik talimatlara ve tavsiyelere uygun olarak kullanılması gerektiğini belirtti.

Bitkisel üretimde bilinçsiz ve gereksiz olarak yüksek dozda zirai ilaç kullanımının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Selvi, bunun doğal dengeyi bozma, zararlı organizmaların direnç kazanması ve ürünlerde kalıntı gibi sorunları beraberinde getirdiğini kaydetti.

Kimyasal mücadeleye alternatif olarak biyoteknik mücadele yöntemleri geliştirildiğini anımsatan Selvi, söz konusu yöntemle ilgili bilgiler verdi. Yöntemin zirai ilaç kullanımından kaynaklanan çevre kirliliği ve sürdürülebilir üretim için risk oluşturmadığı, ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olmayıp ilaçlama sayısını da azaltığını ifade eden Selvi, geçen yıl Arapgir ilçesinde bağda salkım güvesi zararlısına ve Doğanşehir ilçesinde elmada iç kurdu zararlısına karşı uygulanan biyoteknik mücadele demonstrasyonuyla başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

Selvi, "Tarımda sürdürülebilir üretim ve sağlıklı bir ürün için kimyasal mücadeleye alternatif biyoteknik mücadele yöntemlerinden kayısıda şeftali güvesine, elmada iç kurduna, bağda salkım güvesine karşı çiftleşmeyi engelleme yöntemi uygulayan üreticilerimize 2014 yılında bakanlığımızca dekar başına 30 lira destek verilmiştir. Bu destekleme 2015 yılında da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerin başında yer alan biyoteknik mücadele yöntemlerinin Malatya çiftçisine tanıtılması, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve üreticilerce kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla müdürlük teknik elamanlarınca eğitim ve yayım çalışmaları yapıldığını aktaran Selvi, yöntemle ilgili daha geniş bilgi için il ve ilçe müdürlüklerine başvurulabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Malatya'da Zirai Mücadele Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement