Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika
Yerel

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

İzmir ve Aydın'da, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi protesto edildi.

18.05.2015 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir ve Aydın'da, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi protesto edildi.

İzmir'de, Anadolu Gençlik Derneği İzmir Şubesi'nin öncülüğünde Basmane Meydanı'nda toplanan bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri, ellerinde Mursi'nin posterleri ile idam kararını protesto eden dövizler taşıyarak, idam kararına tepki sloganları attı.

Bazı protestocular da Muhammed Mursi, Filistin, Suriye, Mısır, Afrika ve Pakistan yazılı kefen giyerek durumu protesto etti.

Grup adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği İzmir İl Başkanı Fatih Yılmaz, Mısır'daki darbe yönetiminin, ilk bağımsız ve serbest seçimle cumhurbaşkanlığına getirilen Muhammed Mursi ile arkadaşları hakkında haksız yargılama sonucu kabul edilemez bir karara imza attıklarını söyledi.

"Askeri cuntanın 2 yıl önce de Adeviyye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivilin üzerine ateş açarak şehit ettiğini" belriten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu idam kararları ve cezaların hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle bir ilgisi yoktur. İnsan temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Mısır'da yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu sözde mahkeme kararlarının mutlaka durdurulması gerekir. Anadolu Gençlik Derneği olarak yeryüzünde ezilen, sömürülen, yoksul ve yoksun bırakılan ve insanların oluk oluk kanı akıtılan tüm toplumların, bu zulümlere karşı ortak bir irade beyanıyla bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz."

Bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Etkinliğe Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, Saadet Partisi İzmir milletvekili adayı Bayram Sakartepe ve Memur-Sen İzmir Temsilcisi Ali Musa Bina da destek verdi.

Aydın

Aydın'da Aydın Rabia Platformu'nun öncülüğünde Sevgi Yolu'nda toplanan bağlı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, pankart açıp "Mursi'ye selam, direnişe devam", "Sisi şaşırma, sabrımızı taşırma", "Mısır halkı yalnız değildir" sloganları atarak yaşananlara tepki gösterdi.

Eğitim-Bir-Sen Aydın Şube Başkanı İsmail Yiğit , grup adına yaptığı konuşmada, darbeci mahkemenin, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verdiği idam kararının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Mısır'da darbe karşıtlarının neden ve niçin yargılandığının dünya kamuoyuna anlatılamadığı bir süreçte çıkan kararın büyük bir hukuksuzluk olduğunu vurgulayan Yiğit, "Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyip binlerce şehit vererek dünyada eşi benzerine az rastlanan örnek bir direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir. Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesini, cezalar teslim alamaz. Suç bulunmazken, milletin seçtikleri yargılanamaz. Siyasi kararlarla özgür düşünce esir alınamaz" ifadelerini kullandı.

Yiğit, Birleşmiş Milletler'in de sessiz kalarak zulme ortak olduğunu sözlerine ekledi.

Tekbir getirip Mısır'da darbe sürecinde hayatını kaybedenler için dua eden protestocular, daha sonra dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement