Muş'ta 'İlk Çare Eğitim' Projesi - Son Dakika
Yerel

Muş'ta 'İlk Çare Eğitim' Projesi

Muş\'ta \'İlk Çare Eğitim\' Projesi

Muş Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği’nin AB destekli ‘İlk Çare Eğitim’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

20.12.2015 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği'nin AB destekli 'İlk Çare Eğitim' projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Bir otelin restoranında gerçekleştirilen 'İlk Çare Eğitim' adlı proje tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Feyat Asya, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Aksu, Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Turan Güler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Projenin özellikle kız çocuklarının okullaştırılma oranının arttırılmasına yönelik olduğunu belirten Muş Alparslan Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Ayşe Çiftçi, hedef kitleye ulaşmak için gayretle çalışacaklarını söyledi. Projenin Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğinin altını çizen Çiftçi, "Uygulamış olduğumuz 'Toplumun Kanayan Yarası Kadına Şiddeti Engelleme' adlı projemizden sonra bugün geleceğimizin kadınlarını oluşturacak olan eğitim çağındaki kızlarımızın, eğitim hayatlarına devam etmelerini sağlamayı hedefleyen 'İlk Çare Eğitim' adlı projemizi hayata geçirmenin tarifsiz mutluluğunu yaşıyoruz. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde hakim olan feodal yapının etkisiyle kız çocuklarımızda eğitim hayatına katılım oranı Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Bu proje ile dezavantajlı bir grup olan kızlarımızın eğitim hayatına katılımını ve devamını sağlamak derneğimizin kuruluş felsefesinin temelini oluşturmaktadır" dedi.

"İlk Çare Eğitim" adlı projesi kapsamında il genelinde ilk, orta ve lise eğitimine devam eden bin kız çocuğu olduğunu kaydeden Çiftçi, "4. ve 8. sınıftan sonra eğitimini yarıda bırakmış olan 100 kız çocuğu, okula devam eden veya etmeyen 500 kız çocuğu velisi, kadın erkek 500 kursiyer ve topluma etki edebilen öğretmen, kanaat önderleri, imam ve muhtarlardan 300 kişi olmak üzere toplamda 2 bin 400 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği projesinde Muş ilinin göstermiş olduğu performansın kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve Proje İl Koordinatörü Bülent Solmaz, "Ben Muş, Hakkari, Bitlis, Van illerinin bölgesel hibe izleme uzmanıyım. Yani o projelerin hepsini teftiş eden biri olarak Muş iliyle daima gurur duydum. Muş ili büyük bir performans gösterip daima cazibe merkezlerinin önünde geldi. Muş Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Proje Koordinasyon Ofisi daima bu bölgesel cazibe merkezlerinden daha çok proje çıkardı. Bunun için başta Mili Eğitim Müdürü ve Proje Koordinasyon Merkezi ekibine teşekkür etmeyi borç bilirim. Her ne kadar hedef kitle 2 bin 400 görünüyor olsa bile bizim katma değer proje uzmanları olarak katma değer hesabına göre doğrudan doğruya bu rakam 10 bin kişiyi bulur. 10 bin kişi bu projeden doğrudan etkilenici olduğunda zaten bu proje spesifik nokta atışıdır" dedi.

İlk ve tek çarenin okumak olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan da, "İlk çare okumak, tek çare okumak. Okumak kadar önemli bir konumuz yok. Bu kadar önemli bir konuda herkesin duyarlı olması lazım. İster YBO, ister taşıma, hangi alternatifi seçmek isterse biz o alternatifleri sunuyoruz ki hiçbir mazeret üretmesinler. Çocuğun geleceğini önemsememek veya bilememek ya da öngörüsü olmamaktan kaynaklanır. Bu tür projelerle biz bunu aşacağız, geliştireceğiz" ifadelerini kullandı.

İlk emrin 'Oku' olduğunu ve Müslüman'ın eğitime gereken önemi vermemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Belediye Başkanı Feyat Asya ise, "Özellikle mensubu olduğumuz dinin ilk emri olan okumanın ve okumanın muhatabı sadece erkekler ya da kadınlar olarak değil insanlar olarak muhatap aldığını daha sonra Peygamber Efendimizin ilim talep etmek her Müslüman'ın kadın ve Müslüman erkeğin özüne de farzdır emri yıllarca ihmal edildi, yıllarca ötekileştirildi" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra program katılımcılara verilen yemek ikramı ile son buldu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muş'ta 'İlk Çare Eğitim' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement