Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'da tören düzenlendi.
Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'ndaki ilk törende İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Kepez'deki Hüseyin Akif Terzioğlu İlk ve Orta Okulundaki törende konuşan Memiş, 2015-2016 eğitim-öğretim yılına 410 okul ve kurum, 3 bin 453 derslik, 5 bin 282 öğretmen, 544 yardımcı personel ve 72 bin 463 öğrenciyle başladıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından 4. sınıf öğrencileri ilkokula yeni başlayan öğrencilere, 8. sınıf öğrencileri ise 5. sınıf öğrencilerine "Hoş geldin" çiçeği verdi.
Törende halk oyunları gösterisi sunuldu, Hüseyin Akif Terzioğlu Öğrenci Korosunca konser verildi.
Balıkesir
Balıkesir Balpaş İmam Hatip Ortaokulunda, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen törende 5. sınıf öğrencileri, okula yeni başlayan öğrencileri çiçeklerle karşıladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, törende yaptığı konuşmada, il genelinde 182 bin öğrencinin ders başı yaptığını belirtti.
Balıkesir'de 815 okulun bulunduğunu aktaran Cengiz, şunları kaydetti:
"Bu yıl öğrencilerimizle birlikte 14 binden fazla öğretmenimiz ders başı yaptı. Fatih Projesi ile bugüne kadar 112 okulda 2 bin 148 akıllı tahta kuruldu. Bu yıl ise 252 okulda 3 bin 840 akıllı tahta daha kuracağız. Böylece 2015 sonuna kadar, toplam 364 okulda, 5 bin 988 etkileşimli tahta kurulmuş olacak. Bu yıl 11 bin öğrencimize tablet bilgisayar dağıtılmış olup, 2015 sonunda bu rakam 17 bin 400'e ulaşacaktır. EBAĞ olarak bilinen Eğitimde Bilişim Ağı ile yine milyonlarca öğrencimiz interaktif ortama ulaşabilecek."
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu yöneticileri ve öğretmenleri, öğrencileri okulun girişinde şekerle karşıladı.
Okulu Müdürü Mustafa Kurtuluş, öğrencilerinin hem Kurban Bayramı'nı kutlamak hem de 160 yeni öğrenciye "Hoş geldin" diyebilmek amacıyla böyle bir sürpriz yapmayı planladıklarını söyledi.
Eskişehir
Eskişehir Osmangazi İlkokulunda düzenlenen programda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Osmangazi İlkokulu Halk Oyunları Ekibi folklor gösterisi sundu.
Etkinlikte konuşan Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir'de 130 bin öğrenci için bugün ilk ders zilinin çaldığını söyledi.
Türkiye genelinde 16 milyon öğrencinin ders başı yaptığını dile getiren Tuna, şunları kaydetti:
"Bu eğitim öğretim yılında velilerden çok daha fazla şey bekliyorum. Okul aile birliklerinin okul yönetimlerine daha çok yardımcı olması, eğitim sürecine katkıda bulunması açısından biraz daha hassasiyetle üzerinde bulunduğumuz bir dönem olacak. Önemli olan çocuklarımızın akademik başarısı kadar, bu ülkeye, millete, topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleridir. Aynı zamanda okullarda başka yeteneklerinin de geliştirilerek sanata, bilime ve kültüre yönelik faaliyetlere katılarak daha nitelikli insanlar olarak yetişmeleridir. Başka bir şey yetiştirmiyoruz, insan yetiştiriyoruz. İnsan yetiştirmek çok zahmetli ve yorucu bir iştir. Biz de bu eğitimleri vererek, bu ülkeyi dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına sokacak yeni bir nesil oluşturma noktasında çocuklarımızı yetiştireceğiz."
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen de bu yıl 10 okulun yapımının tamamlandığını, 22 okulun ise gelecek yıl eğitime hazır olacağını bildirdi.
Öğrenciler için istedikleri alanlarda ücretsiz kurslar açılacağını anlatan Özen, "Bu yıl tüm ilkokullarımızda ortaokullarımızda, liselerimizde ve halk eğitim merkezlerimizde öğrencilerimizi eksik hissettikleri alanlarda yetiştirmeyi hedefleyen kurslarla, öğretmenlerimiz hizmet vermeye hazırlar" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Tuna ve beraberindeki protokol üyeleri, sınıfları gezerek öğrencilere yeni ders yılı kitaplarını dağıttı.
Bilecik
Cumhuriyet Meydanı'nda İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak ve beraberindeki öğretmenlerin Atatürk Anıtı'na çelenk sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan İlköğretim Haftası törenleri Kozabirlik İlkokulunda düzenlenen programla devam etti.
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, burada yaptığı konuşmada, 2 bin 500 öğretmenin ve 36 bin 300 öğrencinin eğitim öğretime başladığını anımsatarak, sağlıklı ve başarılı bir eğitim yılının geçmesi temennisinde bulundu.
Öğrencilerin, uzun süre ayrı kaldıkları arkadaşları ve özledikleri öğretmenleriyle tekrar bir araya gelmeleri nedeniyle sevinçlerinin gözlerinden okunduğunu ifade eden Nayir, "36 bin 300 öğrencimizi 2 bin 500 fedakar öğretmenimize teslim ediyoruz. Ülkemiz ve geleceğimiz için çok önemli bir husus olacak. Öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz birlikte hareket ederse başarıyı elde edebilecekler. Geleceğimiz, çocuklarımıza, öğrencilerimize, gençlerimize bağlı. Ne kadar kaliteli bir eğitim verirsek, geleceğe de bu kadar emin, güvenli ve huzurlu bakma imkanına sahip olacağız" diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Altınkaynak ise bilgiye ulaşmak için modern teknoloji ile donatılmış kurumlara ihtiyaç bulunduğunu, bu kurumların da okullar olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından öğrenciler şiirler okudu, 4. sınıf öğrencileri 1. sınıf öğrencilerine çiçek verdi ve halk oyunları gösterisi sunuldu.
Kütahya
Kütahya'daki törenler, Ertuğrul Gazi İmam Hatip Ortaokulunda gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Vali Şerif Yılmaz, yeni eğitim öğretim yılının başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu.
Yılmaz, Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak, Türkiye'nin dünya ülkeleri ile rekabet edebilir hale gelmesi ve içine çekilmek istendiği girdaptan çıkılabilmesinin eğitimle mümkün olabileceğini söyledi.
Okulları, cahilliğe karşı savaş verilen bir yer olarak gördüklerini ifade eden Yılmaz, "Geleceğimizin teminatı olan yavrularımızın yetişmesi için eğitimin olmazsa olmazı okullardır. Çocuklarımızın özgür olabilmesi, sorumluluklarını yerine getirebilmesi için bu eğitimi alması gerekiyor. Çünkü biz bugün dünya ölçeğinde bir ülke haline gelebilmişsek, bugün kendi silahını, kendi milli harp araçlarını yapabiliyorsak, bu eğitim sayesinde oldu. Bu eğitim yuvalarına sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur" ifadelerini kullandı.
Daha sonra, öğrenciler günün anlam ve önemini içeren şiirler okurken, üst sınıf öğrencileri okula yeni başlayan öğrencilere gül verdi.
Törende, Osmanlı Devleti geleneklerinden olan ve okula yeni başlayan çocuklar için hazırlanan "amin alayı" düzenlendi.
Bursa
Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Bursa Kampüsü'nde 2015-2016 akademik yılının ilk dersini modacı Faruk Saraç verdi.
İpekli kumaş ve halı üretimi yapımı için 1852 yılında kurulan "Fabrika-i Hümayun"un tarihi dokusuna zarar vermeden restore edilen binada eğitim alan öğrenciler, okulun kurucusu Faruk Saraç'ın da katılımıyla gerçekleştirilen kokteylle eğitim yılına başladı.
Saraç, burada yaptığı konuşmada, "ilk hayat dersim" dediği babasının "Benim size ilk dersim olsun. Hayatta her zaman insanların takip edeceği biri ol" diye ifade ettiği öğüdünü öğrencilerle paylaştı.
Bu okula 35 yıllık alın teri ve bilgi birikimini verdiğini anlatan Saraç, şöyle konuştu:
"Sizden istediğim inandığınızın peşinden gitmeniz, korkusuz olmanız ve kendi yeteneklerinizi, becerilerinizi bilmek için sürekli kendinizi test etmenizdir. Kumaş benim yol arkadaşımdır, özellikle moda tasarım öğrencileri pamuktan ipliğe, boyadan kumaşa giden serüveni iyi bilmelisiniz. Başarılı olmak için tıpkı bir anne gibi özenli, zamanınızı veren, emeğinizi veren insanlar olmalısınız. Her gün sizler için daha iyisini yapmak istiyoruz, size bilgi öğretecek, zanaatkar olan herkese kapımız açık. Burada kendinizi test edin, başarılı olmak için emek verin."
Açılış programı, Saraç'ın engelli bir öğrencisiyle pasta kesmesinin ardından sona erdi.
Saraç, açılış öncesinde AA muhabirine, heyecanlı olduğunu ve çok duygulandığını söyledi.
Bu yıl 5. yılı tamamladıklarını, bir tanıdığının "Hiç acele etme 5 sene sonra okul ancak kendine gelir" dediğini anlatan Saraç, "Benim de 5. yılım bitti. Bursa'ya bize ev sahipliği yaptığı ve sahip çıktığı için teşekkür ediyorum. Türkiye'nin ilk Tasarım Meslek Yüksek Okulu'yuz. Eğer Türkiye'nin ilk tasarım üniversitesi olabilirsek çok mutlu olacağım" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Okullarda İlk Ders Zili Çaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?