Ordu'da Engellilere Umut Işığı - Son Dakika
Yerel

Ordu'da Engellilere Umut Işığı

Ordu\'da Engellilere Umut Işığı

Ordu'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Özürlüler Destek Programı kapsamında Türkiye genelinde teklif edilen 158 projenin arasından kabul edilen 33 proje arasında yer alan toplam 181 bin TL'lik 3 projenin tanıtım ve açılış...

20.02.2012 18:10

Ordu'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Özürlüler Destek Programı kapsamında Türkiye genelinde teklif edilen 158 projenin arasından kabul edilen 33 proje arasında yer alan toplam 181 bin TL'lik 3 projenin tanıtım ve açılış etkinliği yapıldı.

Valilik Meclis Salonu'nda yapılan etkinliğe, Vali Orhan Düzgün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, Vali Yardımcıları Ömer Adar, Salih Yüce, Abdullah Demir, Mahmut Ağbal, Yemen Bayrak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, Çamaş Kaymakamı Hüseyin Tekin, İl Emniyet Müdürü Ali İhsan Şentürk, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, daire müdürleri, Ordu'daki engelli derneklerinin başkan ve yöneticileri ile proje hazırlayan kurumların temsilcileri katıldı.

ÖDES projelerinin tanıtılması etkinliğinin açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, ÖDES projesinin amacının, özürlü vatandaşların, özürsüz vatandaşlar gibi toplumun bütün sosyal hayatına etkin ve verimli bir şekilde katılmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Vali Düzgün, "Özürlü vatandaşların kamu kurumlarına ulaşabilmeleri, sosyal hayata katılabilmeleri, caddelerde, sokaklarda, parklarda dolaşabilmeleri, rahatça gitmek istedikleri yere gidebilmeleri, alışverişlerini yapabilmeleri, engelsiz vatandaşlarımız kadar özürlü vatandaşlarımız için de bir ihtiyaçtır. İl Özel İdaresi, Çamaş Kaymakamlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 3 proje gerçekten çok önemli. İlimizde yaklaşık 6 bin civarında evde bakım hizmeti verdiğimiz vatandaşlarımız var. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nün projesi de evde bakım hizmeti veren engelli yakınlarından 2 bin 500'üne evde daha nasıl iyi bir bakım verebileceklerine yönelik bir eğitim programıdır" dedi.

Konuşmasında, Ordu'da engelli vatandaşların yaşam koşullarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalara da değinen Vali Düzgün, "Hastaneye gidemeyecek kadar yaşlı ve özürlü durumda yaklaşık bin 500 vatandaşımıza evde tedavi hizmeti sağlıyoruz. Özürlü vatandaşlarımız arasında son dönemde önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Valiliğimiz hizmet binası da dahil olmak üzere 40 kamu ve kurum kuruluşlarımıza engelli asansörü ve rampası yapılması sağlandı. Engelli vatandaşlarımız birçok kamu kurumuna daha kolayca ulaşabiliyor. Bütün kamu kurumlarımız da özürlü vatandaşlarımızın kamu kurumlarına rahatlıkla ulaşımlarının sağlanabilmesinde bizim hedeflerimiz arasında onun için ben bugüne kadar özürlülere yönelik ulaşımlarında kolay ulaşım sağlayabilecek olan çalışmalarını yaptırmayan kurumlarınızın 6 ay içerisinde bu çalışmalarını tamamlamalarını hedefliyoruz" diye konuştu.

"EN ÇOK ENGELLİ VE YAŞLI NÜFUS DOĞU KARADENİZ'DE"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi de Türkiye genelinde en çok özürlü ve yaşlı nüfus sayısının Doğu Karadeniz'de olduğunu söyledi. Bu yıl kabul edilen projelerin engellilere yönelik olduğunu, ancak gelecek yıl yaşlı nüfusa göre projeler yapılacağını vurgulayan Çiftçi, 'doğuştan özürlü' olan nüfusunda azımsanmayacak oranda olduğuna dikkat çekerek, akraba evliliklerinin engellenmesi gerektiğini söyledi. Çiftçi, "Doğuştan engelli olma nedenlerinin başında gelen bebeklikte yüksek ateşe doğru müdahale etmezsek sonunda havale olan çocuk, ileri yaşlarda sara hastalığına neden olabiliyor. Bu nedenle Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığımız arasında protokol hazırlığı var. Eğer biz bu yıl, bu projelerde başarılı olursak önümüzdeki yıl illerimize desteğimiz artacak" şeklinde konuştu.

BİNLERCE ENGELLİYE UMUT PROJELERİ

Konuşmaların ardından, Ordu İl Özel İdaresince hazırlanan ve özürlülüğün nedenleri ve önlenmesi konusunda farkındalığın, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasını amaçlayan "Lütfen Özür Dilemeyin" projesinin koordinatörü Selma Arslan, bir sunumda bulunarak proje kapsamında yapılacak çalışmaları anlattı. Arslan, 61 bin 600 TL hibe desteği alan ve 10 ay sürecek proje kapsamında, ortaöğrenim çocuklarından yaklaşık 7 bin 800 son sınıf öğrencisinin ve 9 bin 168 anne adayının özürlülüğün nedenleri ve önlenmesi konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik 10 ay süreyle eğitim faaliyetlerinde bulunulacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce hazırlanan ve evde bakım hizmeti sunan bakıcıların bilinçlendirilmesini amaçlayan "Evde Bakım Hizmeti Sunan Bakıcılara Yönelik, Eğitim, Bilinçlendirme ve Yeniden Değerlendirme Projesi"nin koordinatörü Ercan Okur da projeyle ilgili bir sunumda bulunarak, projenin amacı ve proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Okur, 133 bin TL hibe desteği alan proje kapsamında evde bakım yardımından yararlanan 2 bin 500 özürlü ailesine eğitim verileceğini kaydetti.

Çamaş Kaymakamlığınca hazırlanan ve bölge halkını akraba evliliği konusunda bilinçlendirerek engelsiz bireylerin dünyaya gelmesini sağlamayı amaçlayan "Anneleri Eğitiyoruz, Engelleri Kaldırıyoruz" projesiyle ilgili olarak, Çamaş Kaymakamı Hüseyin Tekin etkinliğe katılanlara bilgi verdi. Tekin yaptığı bilgilendirmede, 32 bin 517 TL hibe desteği verilen proje kapsamında 7 ay süreyle akraba evliliği ve buna bağlı olarak özürlü bebek doğum oranlarının azalması konusunda halkı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik çeşitli anket çalışması, konferanslar düzenlenmesi, afiş ve pankart çalışmaları yapılacağını ifade etti. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ordu'da Engellilere Umut Işığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement