Organik Ürün Bulmayınca Çiftçiliğe Başladı - Son Dakika
Yerel

Organik Ürün Bulmayınca Çiftçiliğe Başladı

Organik Ürün Bulmayınca Çiftçiliğe Başladı

Iğdır'da 5 yıl önce gittiği market ve manavlarda organik ürün bulamayan ve ardından babasından kalan arazide çiftçilik yapmaya karar veren Açkan, yetiştirdiği organik ürünleri Almanya, Rusya ve Azerbaycan'a ihraç ediyor Çiftçi Açkan: "Yaklaşık olarak 15 çeşit sebze ve meyve üretiyorum. Ürettiğim ürünleri çevre illerin yanı sıra Almanya, Rusya ve Azerbaycan'a satıyorum. Bunu kendime yeterli bulmuyorum. Ürün sayısını çoğaltıp daha fazla ülkeye ihracat yapmak istiyorum"

28.07.2013 11:29

EMRAH KOCABEY - Iğdır'da 5 yıl önce gittiği market ve manavlarda organik ürün bulamayan ve ardından babasından kalan arazide çiftçilik yapmaya karar veren Alican Açkan (42), yetiştirdiği organik ürünleri Almanya, Rusya ve Azerbaycan'a ihraç ediyor.

Merkeze bağlı Oba köyünde babasından kalan arazide 5 yıl önce organik ürün yetiştirmeye başlayan Açkan, organik domates, biber, patlıcan, kabak, soğan, patates, kavun, karpuz, üzüm, kayısı, erik, armut ve nar üretiyor. İlk olarak Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan'a yetiştirdiği organik ürünleri satan Açkan, daha sonra Almanya, Rusya ve Azerbaycan'a ihracat yapmaya başladı.

Açkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilik yapmaya ilk önce 5 dönüm arazide başladığını ifade ederek, zamanla arazi aldığını ve şu anda 60 dönüm arazide organik sebze ve meyve ürettiğini belirtti.

Şu anda, yaklaşık 15 çeşit sebze ve meyve ürettiğini vurgulayan Açkan, "Ürettiğim ürünleri çevre illerin yanı sıra Almanya, Rusya ve Azerbaycan'a satıyorum. Bunu kendime yeterli bulmuyorum. Ürün sayısını çoğaltıp daha fazla ülkeye ihracat yapmak istiyorum" dedi.

Organik ürün için çiftçi oldu

Market ve manavlarda organik ürün bulmakta zorluk çektiğini, bu nedenle çiftçi olmaya karar verdiğini anlatan Açkan, "Alışverişe çıkınca organik ürün bulmakta zorluk çekiyordum. Bunun için ne yapmam gerekiyor diye düşünüyordum. Babamın bana verdiği 5 dönüm arazi üzerinde bu işi yapmaya başladım. İlk yaptığımda kendi ihtiyacım olduğu kadar yaptım ve çok da başarılı oldum. Daha sonra arazi alıp bu işi biraz daha büyütmek istedim. Arazi aldım işimi büyüttüm. Bu sefer ürünlerimi ihraç başladım" şeklinde konuştu.

Ürettiği ürünlerin herkes tarafından beğenildiğini ifade eden Açkan, şunları kaydetti:

"Burada ürettiğim ürünlerim yüzde yüz organik ve bu ürünler marka haline gelmiş durumda. Kars, Ağrı, Ardahan, Erzurum ve birçok ildeki manav ve toptancılar beni tanıyor. Bu illerin dışında başka yerlere de ihracat gerçekleştirdim. Ürettiğim karpuzlar tamamen organik, her biri ortalama olarak 34-35 kilo ağırlığında oluyor. Bütün ürünlerim doğal ve kesinlikle hormon içermez. Birçok ürünün tohumunu bile kendi ürünlerimden elde ettim. Umarım daha iyi bir şekilde bu işimi yapmaya devam ederim." - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Organik Ürün Bulmayınca Çiftçiliğe Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement