Anadolu Üniversitesi (AÜ) Avrupa Birliği (AB) Araştırma, Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi, tarafından "Orta Doğu'daki Gelişmeler ve Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyelik Perspektifi" sempozyumu gerçekleştirildi.
AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cavcar, AÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
"Şimdiye kadar bizi AB'ye almaları gerekiyordu" diyen Prof. Dr. Cavcar, şöyle konuştu:
"İki tarafın bir takım uygulamaları yüzünden üyelik gerçekleşemedi. Orta Doğu, yeni bir sürece girdi. Bu sempozyumda hem AB üyelik sürecini hem de Orta Doğu'daki gelişmeleri detaylandıracağız."
-"AB ile ilişkileri iyi gitmiyor"-
Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi
(ATAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan da Orta Doğu'da sözü geçen "Arap Baharı" sürecini incelediklerini belirterek, "Arap baharı süreci, iki yıldır Türk dış politikasını rehin almıştır" dedi.
Türk dış politikasını yönetenlerin söz konusu "Arap Baharı"ndan rahatsızlık duymadığını savunan Prof. Dr. Erhan, şunları bildirdi:
"Türkiye'nin, son dönemde AB ile ilişkileri iyi gitmiyor. Türkiye, AB'den uzaklaşmaya başladı. Türkiye dış politikasını oluşturanlar, önceliği olan AB konusunda geriye gitmeyi gönüllü ve isteyerek yapmıştır. Türkiye'nin, Arap Baharı konusunda felsefi, siyasi, dış politika ve ekonomik sebepleri var. Siyasi olarak Türkiye, Orta Doğu'da devrilen liderlerin yerine kendi siyasal duruşunu benimsemiş yeni liderler geleceğini tahmin ediyordu. Bu anlamda iktidar partisine benzer görüşte partilerin kurulması memnuniyetle karşılandı. Ekonomik olarak ise, Türkiye'nin Orta Doğu'da önemli yatırımları vardı. Sadece, Libya'da 15-20 milyar dolarlık yatırımlardan söz ediliyordu. Mısır'da da aynı şekilde tekstil üzerine yatırımlar vardı. Bu bölgede stratejik konumun daha öncelikli olacağı hesap ediliyordu. Ancak hesap doğru yapılamadı. Kısaca, Orta Doğu'da bir arap baharı yok. Suriye'de yaşanan özgürlük ve güvenlik arasındaki dengesizlikle Türkiye'nin eline ayağına dolandı."
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tür ise AB ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri ile Türkiye ilişkileri konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Sempozyum, "Avrupa Birliği'nin Orta Doğu Politikası", "AB Üyelik Perspektifinde Türkiye'nin Dış Politikası" başlıklı sunumlarla devam etti.
Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
Yayıncı: Deniz Açık - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 'Orta Doğu'daki Gelişmeler ve Türkiye'nin AB Üyelik Perspektifi' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.