Şehitler Diyarı Sarıkamış'ta Cumhuriyet Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Şehitler Diyarı Sarıkamış'ta Cumhuriyet Coşkusu

Şehitler Diyarı Sarıkamış\'ta Cumhuriyet Coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti'nin 90.Kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de düzenlenen törenlerle kutlandı.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 90 bin şehidi bağrında barındıran Sarıkamış'ta bambaşka duygularla kutlandı.

29.10.2013 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. Kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de düzenlenen törenlerle kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 90 bin şehidi bağrında barındıran Sarıkamış'ta bambaşka duygularla kutlandı. Sarıkamış Şehitlerini Anma törenleri hazırlıklarının yapıldığı bugünlere denk gelen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na Sarıkamışlılar yoğun ilgi gösterdi.

Sarıkamış'ta Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler; 28 Ekim'de Gaziler Meydanında bulunan Atatürk Anıtı'na Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulması, Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunması ve Şanlı Türk Bayrağının göndere geçilmesiyle başladı.

Kaymakam Muhammed Gürbüz, 9'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu ve Belediye Başkanı İlhan Özbilen'in kaymakamlık makamında askeri ve sivil erkanın tebriklerini kabul etmelerinin ardından hüznün ve coşkunun bir anda yaşandığı ilçedeki törenler Hükümet Konağı önünde devam etti.

İlk olarak; Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, 9'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu ve Belediye Başkanı İlhan Özbilen, tören alanını askeri araçla gezerek halkın, öğrencilerin ve askerlerin bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve Şanlı Türk Bayrağının göndere çekilmesinin ardından, Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Kaymakam Gürbüz, "Bugün burada Şühedanın şahitliğinde başta eşsiz askeri ve siyasi deha büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ecdadımız ve baki devletimizi kuranların manevi huzurunda halkımızın ve devletimizin en özel ve anlamlı büyük gününü, Cumhuriyetimizin 90. Yılını kutlamak için topladık" dedi.

Öncelikle bizlere özgürlüğümüzü ve aydınlık bir geleceği armağan eden Atatürk ve O'nun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan muiz şehitlerimiz ve gazilerimizi sonsuz minnet ve şükranla andığını ifade eden Gürbüz şunları kaydetti:

"Ulusal Kurtuluş Savaşımız düvel-i muazzamaya karşı varoluş mücadelesinin; Cumhuriyet ise; İstiklal şairi Mehmet Akif'in "Top bile sindiremez" diye ifade ettiği Türk Milletinin yeniden dirilişinin simgesidir.

Atatürk'ün "Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılabın amacı Türkiye Cumhuriyeti Halkını tümüyle çağdaş, tam anlamı ve biçimiyle uygar bir toplum durumuna ulaştırmaktır. İnkılabımızın temel ilkesi budur" sözü Cumhuriyetin özünü teşkil etmektedir. İnsanlığın erdem, irfan ve tefekkürünün en rafine halinden tevarüs ettiğimiz Cumhuriyet, Devlet için Millet değil, Millet için Devlet anlayışına sahip, varlığın sebebinin Millet olduğunu bilen, ona hürmetkar, onu anlayan, onun bir parçası olan kamu görevlilerinin olduğu; Etnik kökeninden, kimliğinden, inancından, doğduğu yerden, ailesinden, eğitiminden dolayı Cumhura ayırımcılık yapamayan; Hiçbir şeyi karanlıkta bırakmayan, ülkenin her noktasına ışık tutan, geri kalmışlıkla savaşan; Tarihine, geleneklerine, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan; toplumun inanç, ruh ve ahlak değerlerini göz ardı etmeyen; Sanatı, teknolojiyi, bilimi, kültürü ve sporu önceleyen; Milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracak bir yönetim şeklidir. Bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü, dayanışmamızı, huzurumuzu ve refahımızı sağlayan Cumhuriyetin temelini, ülkesine sadakatle bağlı tüm yurttaşların eşitliği ve özgürlüğü fikri oluşturmaktadır. Bu bağlamda Cumhuriyeti eşsiz bir yönetim modeli haline, Halkı da birbiriyle barışık, daima dinamik, üretken ve Cumhuriyetin hamisi durumuna getiren, din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan Laiklik ilkesi; Yurttaşların fikirlerini serbestçe ifade etmelerini ve yönetime katılmalarını sağlayan, çoğunlukçuluğa karşı çoğulculuğu ön plana çıkaran Demokrasi ilkesi; Adalet ve insan haklarını teminat altına alan Hukuk Devleti ilkesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Milletini muhakkak ki ebed müddet kılacaktır."

Bayram kutlamalarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, ellerinde Türk Bayraklarıyla tören alanına gelen minikler kutlamalara renk kattı. Bazı öğrencilerde halk oyunları gösterilerine bulundukları sıralardan eşlik ederek halaylar çekip Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşadılar.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, protokol üyelerince çeşitli hediyeler verilmesinin ardından törenler; öğrencilerin şiir okuması, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreniyle son buldu.

Törenin ardından protokol üyeleri törenin hazırlanmasında emeği geçen görevlileri tek tek tebrik ederek teşekkür ettiler. Törenlere; Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, 9'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Sivil toplum ve Siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, askeri erkan, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehitler Diyarı Sarıkamış'ta Cumhuriyet Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement