Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan: "Önceliğimiz Deprem Olmadan Önce Önlemler Almak Olmalı" - Son Dakika
Yerel

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan: "Önceliğimiz Deprem Olmadan Önce Önlemler Almak Olmalı"

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak, "Madem biz böyle ciddi anlamda fay hatlarının üzerinde kurulmuş bir ülkeyiz, bizim önceliğimiz deprem olmadan önce depreme karşı alınacak ve deprem anında yapılacakların bir bilimsel veriye dayanacak şekilde planlanması ve bunların önlemlerinin alınmasıdır" dedi.

17.02.2023 10:36  Güncelleme: 10:58

MUSTAFA USTA

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak, "Madem biz böyle ciddi anlamda fay hatlarının üzerinde kurulmuş bir ülkeyiz, bizim önceliğimiz deprem olmadan önce depreme karşı alınacak ve deprem anında yapılacakların bir bilimsel veriye dayanacak şekilde planlanması ve bunların önlemlerinin alınmasıdır" dedi.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Ayhan, önceliğin deprem olmadan önce önlemler alınması olması gerektiğini söyledi.

"ÇARESİZLİK İFADESİNDE BULUNMAK GÜNÜMÜZ İNSANININ ORTAYA KOYACAĞI BİR DAVRANIŞ BİÇİMİ DEĞİL"

Barış Ayhan şunları söyledi:

" Dünya'da her şey bir bilimsel veriye dayanmak zorunda. Bilim insanlarının böyle bir açıklaması var ki bunu bilimsel olarak araştırmalarının çalışması neticesi ortaya koymuşlar. Deprem adeta birkaç yıldan beri alarm veriyordu. Aynı şekilde Marmara depremi için bir benzerini bilim adamları tekrar beklediğimizi söylüyor. Madem biz böyle ciddi anlamda fay hatlarının üzerinde kurulmuş bir ülkeyiz bizim önceliğimiz deprem olmadan önce depreme karşı alınacak ve deprem anında yapılacakların bir bilimsel veriye dayanacak şekilde planlanması ve bunların önlemlerinin alınmasıdır. 'Kaderdir, Allah'tan geldi' deyip de deprem karşısında boyun eğmek, çaresizlik ifadesinde bulunmak günümüz insanının ortaya koyacağı bir davranış biçimi değil. Biz deprem bölgesindeyiz. Bu ülkenin hangi illerinin deprem fay hattı üzerinde kuruldukları çok açık ve çok net. Madem böyle önce ne yapacağız? Önce deprem öncesi alınması gereken önlemler. Deprem anında yapılması gerekenler ve deprem sonrası yapılması gerekenler diye bu yapılması gereken işlerin kategorize edilmesi lazım. Biz şu anda çok ciddi bir deprem yaşadık. Deprem birden fazla ili etkilediği için komşu illerin birbirine yardım etme ihtiyacının ve ihtimalinin ortadan kalktığı bir süreçte biz şimdi Türkiye'nin dört bir yanından depremzede vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz.

"YAPTIĞIMIZ İLK ŞEY PSİKOLOJİK YARDIM"

Bugüne kadar depremin olduğu günden birkaç gün öncesine kadar sadece deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın önce beslenme ardından yurt dışından gelen ekipler, silahlı kuvvetlerinin devreye girmesiyle birlikte enkaz altından canlı vatandaşlarımızın çıkartılması daha sonrasında da vatandaşlarımızın barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi şeklinde hatta yakacak ihtiyacı giderilmesi şeklinde Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar yapıldı. Deprem yardımlarının ikinci etabında başka bir şey gündeme geldi.

"GELEN DEPREMZEDELERİN HER TÜRLÜ İHTİYACINI GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Deprem bölgesinde yaşamak istemeyen vatandaşlarımızın, başka kentlerde yeni bir hayat kurmak isteyen vatandaşlarımızın bir göç hikayesi gündeme geldi. Doğal olarak ilimiz Sinop'ta deprem bölgesi 10 ilimizden ciddi bir şekilde göç alıyor şu anda. Bu anlamda sadece deprem bölgesindeki değil depremden kaçarak Sinop'ta yeni bir hayat kurmak isteyen ailelerimizin de burada yardıma ihtiyaçları var. Bizim 3-4 gün önce başlattığımız sosyal dayanışma ve uyum projesi kapsamında Sabahattin Ali Kültür Merkezimizde kent konseyimizle, Kadın Meclisimizle, Gençlik Meclisimizle beraber, bir çok sivil toplum örgütleriyle birlikte, üniversitemizle birlikte kentimize gelip burada yeni yaşam kurmak isteyen insanların önce barınma ihtiyaçlarını daha sonra fiziki ihtiyaçlarını, maddi ihtiyaçlarını ve bunun yanında da psikolojik destek ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Dediğim gibi önce barınma ihtiyaçlarını çözüyoruz. Daha sonra evlerindeki eşyalarını teslim ediyoruz, eksiklerini gideriyoruz.

"ÇOCUKLAR İÇİN TERAPİ ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK"

Tabi çok küçük çocuklarımız var. Daha okul çağındaki çocuklarımız geliyor. Onların yeni hayata oryantasyonlarıyla ilgili klinik psikologlarımız var. Onlarla ilgili olarak ilk etapta yaptığımız ilk şey psikolojik ilk yardım. Şu anda yaptığımız o. Bir şoktan çıkmış çocuk gelmiş. Daha önce hiç gelmediği ve bilmediği bir coğrafya. O çocuğun buradaki uyumunu bizim gerçekleştirmemiz lazım. Buna destek olmamız lazım. Bu anlamda psikolog arkadaşlarımız, eğitimci arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz ile birlikte burada önce bir psikolojik ilk yardım bir ay sonrasında da terapi çalışmaları başlayacak. Hem maddi boyutuyla hem psikolojik boyutuyla bu işi burada hep birlikte el birliğiyle göstermiş olduğumuz dayanışma ile birlikte Sinop'a gelen deprem mağduruna kucak açmış durumdayız. Çocuklarımızı dershaneye yazdırıyoruz. Okula kayıtlarını yaptırıyoruz."

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan: "Önceliğimiz Deprem Olmadan Önce Önlemler Almak Olmalı"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan: 'Önceliğimiz Deprem Olmadan Önce Önlemler Almak Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement