Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, dünyadaki bütün Türk bilim adamlarını ARGE ve bilim teknoloji ekibinin parçası olarak düşündüklerini belirterek, "Bu amaçla önümüzdeki günlerde 4 bilim teknoloji elçiliği açacağız" dedi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliğiyle SATSO'da düzenlenen "Siz de ARGE Yapabilirsiniz" başlıklı çalıştayda konuşan Kavranoğlu, ülkelerin bilgi, teknoloji ve inovasyonla dünyada öne çıkmalarının mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bu konuda kat edecek uzun mesafesi bulunduğunu ifade eden Kavranoğlu, "Çok yılları ve uzun süreleri boşa harcamış bir ülkeyiz. Bu açığı nasıl kapatabiliriz ve varmamız gereken yere nasıl varırız- Bu konuda dikkatli bir şekilde düşünmemiz, gereken adımları atmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan gecen 80 yıl sonra da böyle bir bakanlığın kurulmasına rastgele karar vermedi. Bu bakanlığın kuruluşunun 2023 vizyonuyla aşağı yukarı aynı zamanlara denk gelmesi bir rastlantı değildir. Türkiye Cumhuriyeti, 2023 yılında bugün bulunduğu dünyanın 16. büyük ekonomisi olması konumundan 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olma iradesini gösterdi" diye konuştu.
Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında Amerika, Çin, Hindistan, Brezilya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kore, Japonya'nın bulunduğuna dikkati çeken Kavranoğlu, Türkiye'nin geçen yıl 135 milyar dolar ihracat yaptığını bildirdi.
Üniversite öğrencisi olduğu dönemde Türkiye'nin ihracatının 1,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu anlatan Kavranoğlu, "1,5 milyar dolardan 135 milyar dolara gelirken arada birçok askeri darbeler, karışıklıklar ve ekonomik çöküşler yaşadık. Bu çabaların sonucu olarak biz 2000'li yılların başında 35 milyar dolar ihracat yapan bir ülke iken, son 10 yılda ise Başbakanımızın liderliğinde ihracatımızı 35 milyar dolardan 135 milyar dolara taşıdık" dedi.
-"Bilim teknoloji elçilikleri açacağız"-
Türkiye'yi daha ileri seviyelere çıkarmak konusunda ortak akılla, dünyanın her yerinden gelen bilim adamlarıyla projeler üreteceklerine dikkati çeken Kavranoğlu, amaçlarının dünyanın her tarafındaki bilim ve teknolojideki gelişmeleri anlık olarak Türkiye'ye yansıtmak olduğunu söyledi.
"Bakanlık olarak dünyadaki bütün Türk bilim adamlarını, bir ar-ge ekibinin, bir bilim teknoloji ekibinin parçası olarak düşünüyoruz" ifadesini kullanan Kavranoğlu, şöyle konuştu:
"Bu amaçla önümüzdeki günlerde 4 bilim teknoloji elçiliği açacağız. Bunu bakanımızın talimatıyla ben yürütüyorum. 2 tane Amerika'da, San Francisco'da, Boston'da; Almanya ve Tokyo'da ilk defa bilim teknoloji elçilikleri açacağız. Daha sonra bunların sayısını arttıracağız. Amacımız, bilim adamlarımızın ve iş adamlarımızın bilim ve teknoloji sahasındaki alışverişini kolaylaştırmak, bilgiyi akıcı hale getirmektir. Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde bir veri tabanı oluşturmak için çalışma başlattı. Bütün dünyadaki bilim adamlarımızı bu veri tabanına kaydolmaya ve bu ailenin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Bu yılın ortalarında dünyadaki Türk Bilim Adamları Kurultayı'nı düzenleyeceğiz."
-Akademisyenlere hazırladıkları projeler için ücret ödenecek-
Üniversitelerin topluma yön göstermesi ve sanayiye yön vermesi gereken kuruluşlar olması gerektiğini söyleyen Kavranoğlu, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, devletin de üniversitelerin kalitesini yükseltmesi için gereken koşulları oluşturması gerektiğini belirtti.
Bakanlığın yeni bir vizyonla hamleler yaptığını vurgulayan Kavranoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Üniversitelerle KOBİ'leri bir araya getirebilme noktasında bir projemiz var. Bunu yakında hayata geçireceğiz. Diyoruz ki, 'hocalarımız üniversitelerindeki odalarını eğitim vazifelerini yaptıktan sonra terk etsinler. Bölgelerinde ve çevrelerinde kendi uzmanlık alanlarında yararlı olabilecekleri şirketlere yardımcı olsunlar'. O şirketler hocalara olan ihtiyacını bilecek bir kültüre sahip olmayabilirler. Üniversiteler orada sürükleyici ve önder olma iradesini göstersinler.
Bu hocalarımız gitsinler, 'Ey Ahmet, senin bu şirketin güzel ama küçük çapta üretim yapıyor. Bunu şöyle yapalım' diye yol gösterici bir proje yazarak, KOBİ'ye hiç maliyeti olmadan proje hazırlayacak. KOBİ de bunu istediğini belirterek bize başvuracak. Bakanlığımızdaki uzmanlarımız projeyi inceleyecek. Faydalı olduğu hakem heyeti tarafından onaylanırsa doğrudan hocanın hesabına maaş olarak her bir KOBİ başına 2 bin TL ücret yatıracağız. Hocalarımıza 3 KOBİ'ye kadar müsaade edeceğiz. Dolayısıyla her bir hoca ayda 6 bin TL'ye kadar ek gelir sağlayabilecek.
Eğer hocalarımız reel ekonomiye katkı sağlayabiliyorsa aldığı 3 bin TL'nin yanı sıra, artı projelerden aldığı 6 bin TL ile 9 bin lira bir maaşa sahip olabilecek. Bunu yapmayan ve odalarında oturmak isteyen hocalarımızın da artık hiçbir şeklide bundan şikayet etmeye hakları olmayacaktır."
- SAKARYA
Son Dakika › Yerel › 'Siz de Arge Yapabilirsiniz Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.