Sulama Sistemleri Seminerinde Aydın Damgası - Son Dakika
Yerel

Sulama Sistemleri Seminerinde Aydın Damgası

Sulama Sistemleri Seminerinde Aydın Damgası

Aydın İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Ağa Kenger, 2. Plastik Boru ve Altyapı Sistemlerinde Kalite Bilinci Semineri’nde Türkiye’de ilk kez Aydın’ın köylerine kazandırılan modern su sistemlerini tanıttı.

30.12.2013 09:49

Aydın İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Ağa Kenger, 2. Plastik Boru ve Altyapı Sistemlerinde Kalite Bilinci Semineri'nde Türkiye'de ilk kez Aydın'ın köylerine kazandırılan modern su sistemlerini tanıttı.

İstanbul'da 2'incisi düzenlenen 'Plastik Boru ve Altyapı Sistemlerinde Kalite Bilinci Semineri' yoğun bir katılıma sahne oldu. Aydın'ı temsilen seminerine katılan İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Ağa Kenger'in yaptığı açılış konuşması ve sunum büyük takdir topladı. Türkiye'nin 81 ilinden İl Özel İdare Su ve Kanal Hizmetleri Müdürleri, belediye su hizmetleri daire başkanları, altyapı hizmetleri daire başkanları, altyapı malzemeleri üreticileri, üst düzey yöneticiler, bürokratlar, TSE ve TÜRKAK yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen seminerde, tüm kamu kurumları adına konuşma yapan Ağa Kenger, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı olan ekiplerle Aydın'da yapmış oldukları çalışmalar ve yenilikler hakkında katılımcılara bilgi vererek Aydın'ın tanıtımına büyük katkı sağladı.

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü olarak yenilikleri yakından takip ettiklerini belirten Ağa Kenger, Aydın'a bağlı 490 köyün tamamında büyük bir kısmı güneş panelli olmak üzere, içme suyu depolarına klorlama sistemlerinin kurulduğunu ve bu hizmetin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurguladı.

Yeni yapılan içme suyu depolarının su ile temas eden borularının tamamının paslanmaz krom boru yapıldığını ve isale hatlarında ise PE boru kullanıldığını kaydeden Kenger, eski depoların büyük bir bölümündeki demir boruların da paslanmaz krom boru ve PE borularla değiştirildiğini söyledi. Bu yapılan yeniliklerin yanı sıra içme suyu kaptaj, maslak ve depoları beton direkli tel örgü ile koruma altına alınmış, ilimizde içilmez çıkan içmesuları için yaklaşık otuz adet demir mangan ve arsenik paket arıtma tesisi yaptırıldığını açıklayan Kenger, "Müdürlüğümüze bağlı dokuz adet köy alt yapı kanalizasyon tesisi için beton büz borudan Plastik koruge boru ve plastik menhollere geçilmiştir. Depo giriş çıkış boruları, hava bacaları, krepin ve flanşların tamamında paslanmaz boru kullanılmaya başlanmıştır. Depo haznesinde kullanılan sabit demir merdivenin su içinde paslanması ve kullanılan boyanınsa kurşun içerme riskiyle su kalitesini etkilemesi nedeniyle; alüminyum ve paslanmaz katlanır portatif merdiven kullanılmıştır. Vanalar elastomer, epoksi malzeme ile kaplı ve tüm standartlara uygun kalitede kullanılmaktadır. Depo etrafına koruma bandı çekilmektedir. Hazne ve manevra odası tabanı fayansla kaplanmaktadır. Özellikle haznede kullanılan fayansın havuz seramiği kalitesinde ve derzinin de içme suyu yönetmeliklerine uygun malzeme ile yapılması şartı getirilmiştir. Klorlama cihazları; terfili ise terfi binasına ve depolara, eğer depoda enerji varsa elektrikli, yoksa debi uygunsa mekanik veya güneş enerjili klorlama cihazları takılmaktadır" dedi.

Depo giriş çıkışına numune alımı için musluklar takılmaya başlandığını ifade eden Kenger, "Depo giriş kapısı, pencere, hazne giriş penceresi sıcak daldırma galvaniz saçtan yapılmaya başlanmıştır. Bunun bir ileri ki adımı depo ve su alma yapılarındaki tüm demir veya sac imalatları yerine sıcak daldırma galvaniz kullanımını yaygınlaştırmaktır. Beton numuneleri; üreticinin fatura veya irsaliye belgesinden ayrı olarak laboratuar analizine tabi tutulmaktadır. İnşaat demirlerinde 'Betonarme Çelik Çubuk Çekme Deneyi' yapılmaktadır. Sondaj kuyusu terfi binaları eğer don tehlikesi yoksa coğrafik yapıya bağlı olarak sıcak daldırma galvanizden yapılmaktadır. Böylece hem sondaj kuyusunun kuruma, yenileme vs. nedenlerle terk edilmesi durumunda demontaj yapılarak kullanma imkanı sağlanmakta, hem de beton binaya göre maliyet düşmektedir. Ayrıca, sıcak daldırma galvaniz boya gibi bakım istemediğinden beton veya tuğla binanın sıva, boya tamirat tadilat ihtiyacına göre de ekonomik olmaktadır. Terfi binalarında tüm motopomp montaj elemanlarında paslanmaz boru kullanılmaktadır. Terfili tesislerde uzaktan kumanda veya otomasyona ağırlık verilmektedir. Dalgıç motopomp kolon boruları suyun niteliğinden kaynaklanan korozyon nedeniyle hem paslanmakta, delinmekte, bazen de incelerek motopompun kuyu içine düşmesine neden olmaktadır. Yapılan imalatlarda pvc kolon boruları tercih edilmektedir. Maslak ve toplama odası gibi içme suyu yapılarında giriş çıkış borularında da paslanmaz boru kullanılmaktadır. Su alma yapılarında topografyanın uygun olduğu ölçüde, tüm terfi binalarında, maslak, toplama odası gibi yapıların tamamına koruma bandı çekilmektedir" diye konuştu.

KALİTELİ VE UZUN ÖMÜRLÜ MALZEME KULLANIMINA ÖZEN GÖSTERİLDİ

Tüm bu çalışmalar yapılırken alınan malzemelerin kaliteli ve uzun ömürlü olmasına özen gösterildiğinin altını çizen Kenger, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu amaçla tüm işlerde 'Malzeme Kontrol Komisyonu' oluşturulmuştur. Tüm malzemeler ve İçme suyu tesislerinde kullanılan pvc veya polietilen borular TÜRKAK onaylı laboratuarlar vasıtasıyla analize tabi tutulmaktadır. Sadece üretici firmaların kendi laboratuar analiziyle yetinilmemektedir. Paslanmaz borularda yöresel duruma göre KOSGEB'ler tarafından analiz edilebilmektedir. Analiz ücretleri sözleşme gereği yüklenici firma tarafından karşılanmaktadır. İçme suyu inşaatında kullanılan malzemeler, teknolojik gelişmelere bağlı olarak yenilenmelidir"

2. Plastik Boru ve Altyapı Sistemlerinde Kalite Bilinci Semineri'nin sonunda UGETAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ümit Doğay Arınç ve UGETAM Genel Müdürü Serkan Keleşer tarafından İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Ağa Kenger'e Aydın'da yapılan örnek çalışmalar ve sunumu nedeniyle iki ayrı plaket takdim edildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sulama Sistemleri Seminerinde Aydın Damgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement