Tarsus’ta Şalgam, Humus Ve Baklava Yarışması Şölen Havasında Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Tarsus’ta Şalgam, Humus Ve Baklava Yarışması Şölen Havasında Yapıldı

Tarsus’ta Şalgam, Humus Ve Baklava Yarışması Şölen Havasında Yapıldı

17'ncisi Düzenlenen Eshab-I Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri Kapsamında Tarsus'a Özgü Yemek Ve İçeceklerden Olan Humus, Şalgam Ve Cezerye Yarışmaları Yapıldı

20.04.2011 19:31  Güncelleme: 19:34

Tarsus Belediyesi tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez etkinlikleri kapsamında Tarsus'a özgü yemek ve içeceklerden olan Humus, Şalgam ve Cezerye yarışmaları yapıldı. Yarışmalar şölen havasında gerçekleştirildi.

Selçuk Han Restaurantta düzenlenen yarışmayı Mersin Milletvekili Akif Akkuş, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy, belde belediye başkanları, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Yarışma öncesi yerel sanatçı Kadir Somer mini konser verirken, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi de gösteri yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yarışmaya katılanlara başarılar diledi.

Başkan Kocamaz, "Tarsus hepimizin malumu olduğu gibi sadece bölgemizin değil ülkemizin hatta dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış birçok kültürü bağrında taşımış, dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin buluştuğu çok önemli bir merkez, çok önemli bir cazibe merkezi. Dolayısıyla geçmişi 10bin yıl öncesine dayanan böyle bir kentin kendisine özgü birçok değeri olduğu gibi damak tatları da kendisine özgü olarak hem ülke genelinde hem de dünyada çok yakından tanınıyor. Bizim bu yarışmalardaki ana gayemiz kentimize özgü olan bu ürünlerin hem kalitesini arttırmak hem de esnaflarımızı aynı ortamda yarıştırmak ve kendi ürettikleri bundan evlerini geçindirdikleri değerlere sahip çıkılmasını farkına varılmasını da sağlamaktır.

Tabii bunların her geçen yıl daha da geliştirilmesi özellikle paketleme konusunda esnaflarımızın kendini geliştirerek ülke genelinde hatta ihracata yönelik ürünleri sergilemeleri en büyük arzumuzdur. Bugün şalgamın patentini Tarsus olarak aldığımız halde maalesef Adana'da Mersin'de Tarsus'tan daha güzel sunumu yapılan, paketi daha güzel olan ambalajları daha güzel olan ürünleri gördükçe içimiz gerçekten rahatsız oluyor.

Ben buradan Talat beye ve buradaki oda başkanı arkadaşlarımıza bu konuda biraz daha gayret göstermelerini yardımcı olmalarını bu iş için belediyemize de düşecek bir görev varsa bunu da seve seve yapacağımızı belirtmek istiyorum. Herkesi daha kaliteli ürün hazırlama, üretme konusunda biraz daha hassas olmaya davet ediyorum" dedi.

Hıdırellezin Türk kültürü olduğunu belirten MESOB Başkanı Talat Dinçer, "Hıdırellez Etkinlikleri Hıdırellez Günleri bizim kültürümüzdür. Çok uzun zamandır kendi toplumumuzda kutlanan bir etkinliktir. Yani doğanın dirilişidir. Bu kültürümüzü dilediğimiz gibi maalesef yaşatamıyoruz. Metropol kentlerimize baktığımız zaman Hıdırellez ile ilgili etkinlik bulamıyoruz. Ancak küçük kasabalarda köylerde bunlar kutlanıyor. Büyük şehir önderliğinde halka tanıtıcı etkinlikler yapılmasını isterdim. Ama ben burada bir teşekkürü sunmak istiyorum.

Tarsus Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz sadece Hıdırellez değil, bizim örf ve adetlerimizde ne varsa geçmişte ananelerimiz ne öngörüyorsa hepsine önderlik yapıyor. Ben başkan olduğumda bu yarışmaları odaların koridorlarında yapıyorduk ama şimdi değişik mekanlarda yapabiliyoruz. Bizde elimizden geldiğince Esnaf Odaları Birliği olarak toplumumuzu ilgilendiren, geçmişimizi ilgilendiren her türlü kültürel etkinliğin içerisinde yer almaya çalışıyoruz.

Tarsus'u ben çok önemsiyorum. Tarsus her şeyi hak ediyor. Tarsus bizim kültürümüzde Mersin'den bile çok daha fazla kendi bünyesinde kültür yapısını barındıran geçmişi olan bir kentimizdir" şeklinde konuştu.

Tarsus'ta görev yapmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Tarsus'un kültürüne sahip çıktığını söyledi.

Kaymakam Güldibi, "Her ortamda sık sık dile getiriyoruz.

Tarsus Türkiye'nin pek çok zenginliğini bağrında barındıran, tarihi çok eskilere gitmiş, kökü çok derinlere inen güzel bir ilçesi, hatta ilçe olma sınırını da aşmış bir yerleşim yeri. Her alanda güzel işlere imza atıldığını görüyoruz. Sadece belli bir alanda kendisini göstermiş yerlere kent diyemiyoruz ama tarihiyle turizmiyle doğasıyla insanlarının güzelliğiyle, insanların üretmiş olduğu her türlü değerle biraz sonra arkadaşlarımızın seçeceği gıda değerleriyle onların katma değerle üretmiş olduğu tüm değerlerle beraber bir yerleşim yerine kent diyoruz. Bu nedenle Tarsus Türkiye de en güzel en özellikli kentlerin başında geliyor.

Bir ürün varsa tabii ki onu tanıtmak gerekiyor. Tanıtmak içinde bu güzel aktiviteler gerçekten başlatanlar için gurur duyulacak hadiseler. Bizde kendilerini tebrik ediyoruz. Değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bize ve Tarsus'a özgü olan her değere sahip çıkmamız lazım. Bu güzelliğin bize ait olduğunu gerek Türkiye de gerekse dünyada herkesin bilmesi lazım. Ben bu güzel çalışmalara ve bu etkinliğe destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmalara geçildi. Jüri üyeleri tarafından değerlendirme yapılan humus yarışmasında, 1065 puanla Kervan Humus birinci, 1040 puanla Doy Humus ikinci ve 1030 puanla Can Humus üçüncü oldu. Şalgam yarışmasında da 1070 puanla Mısra birinci, 1050 puanla Özyıldız ikinci olurken, 1010 puanla Toros Şalgamları üçüncü oldu.

Baklava yarışmasında ise 1130 puanla İdo Pastanesi birinci, 1115 puanla Gaziantep Pastanesi ikinci ve 1000 puanla da Şafak Pastanesi üçüncü oldu. Dereceye girenlere 1Mayıs 2011 tarihinde Eshab-ı Kehf'te yapılacak törende ödülleri verilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Yerel Tarsus’ta Şalgam, Humus Ve Baklava Yarışması Şölen Havasında Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement