MELTEM YILMAZ - Trabzon'da Teknokent çatısı altında kurulan Biyoteknoloji Mühendislik Şirketince hazırlanan "İstemli Göz Kırpma Hareketine Dayalı Kablosuz Tekerlekli Sandalye Kontrolü" projesi kapsamında yaşlı, kısmi felçli ve kolunu kullanamayan engelliler için göz kırpma hareketiyle kontrol edilebilecek tekerlekli sandalye üretilmeye başlandı.
Proje koordinatörü Önder Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programından yola çıktıklarını belirterek, elini kolunu kullanamayan insanların da hayatlarını kolaylaştırmak adına tekerlekli sandalye kullanabileceklerini düşünerek proje hazırladıklarını söyledi.
Proje kapsamında göz kırpma hareketiyle kontrol edilebilecek tekerlekli sandalye yapmayı planladıklarını ifade eden Aydemir, "Projeyi planladıktan sonra TÜBİTAK'ın 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programına başvurduk ve 100 bin liralık hibe desteği aldık. Aldığımız hibe desteği sonucunda Teknokent'te şirketimizi kurduk ve yaklaşık bir yıldır projeyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Aydemir, projeyi tamamlama aşamasına geldiklerini vurgulayarak, "Hedefimiz elini kolunu kullanamayan insanların ya da felçli hastaların hayatlarını kolaylaştırabilmek adına tekerlekli sandalye üreterek onları sosyal hayata bağlamak. Projeyle kişi alın bölgesinden kaydettiğimiz işaretlerle, kumanda kollu tekerlekli sandalyeyi kontrol edebilecek. Bu kişiler yaşlı ya da elini kolunu kaybetmiş kişiler olabilir. Amaç onların da tekerlekli sandalye kullanmalarını sağlayabilmek" diye konuştu.
" Türkiye'de göz kırpmasıyla çalışabilecek ilk ürün"
Elle ve kumanda kolu ile kontrol edilebilen tekerlekli sandalyeler olduğunu da anlatan Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her iki cihaz da kol gücü ve kas hareketi gerektiriyor. Bu nedenle kişinin kolunun sağlam olması şart. Bizim ürettiğimiz üründe ise hiçbir kas hareketi yok. Kişi kesinlikle elini ya da kolunu kullanmıyor. Tekerlekli sandalyeyi tamamen gözüyle hareket edebilecek beyin işaretleriyle ve göz kırpma hareketleriyle elde ettiğimiz sinyalleri anlamlı verilere dönüştürerek kontrol ve kumanda ediyoruz."
Aydemir, tekerlekli sandalyenin kumanda ve kontrolünde farklı yöntemler olduğuna dikkati çekerek, "Ağırlıklı olarak ses komutu ile kontrol edilen ürünler var ama bu gibi durumlarda kontrol biraz zorlaşıyor. Ses komutu ile kontrol edilen cihazın dışarıda trafik ve gürültüden dolayı doğruluk oranı düşüyor. Dolayısıyla bizim ürünümüz sesle kontrol edilen ürünlerden daha yüksek doğrulukta çalışan bir ürün" dedi.
Yakın tarihte ürünün patent başvurusunu yapacaklarına işaret eden Aydemir, tekerlekli sandalyenin kontrolünün farklı türlerde yapıldığını ancak Türkiye'de göz kırpmasıyla çalışabilecek ilk ürün olduğunu sözlerine ekledi. - Trabzon
Son Dakika › Yerel › Tekerlekli Sandalye Göz Hareketiyle Kontrol Edilebilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?