Ticaretin 5 Bin Yıllık İzleri Unesco Listesinde - Son Dakika
Yerel

Ticaretin 5 Bin Yıllık İzleri Unesco Listesinde

Anadolu tarihini başlatan yazılı belgeler içeren Kültepe Tabletleri, UNESCO Dünya Belleği Kütüğü'ne kaydedildi.

16.10.2015 13:49

Anadolu tarihini başlatan yazılı belgeler içeren Kültepe Tabletleri, UNESCO Dünya Belleği Kütüğü'ne kaydedildi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Kültepe'de devam eden arkeolojik kazılar sonucu çıkarılan ve dönemin sosyo-ekonomik yaşantısına ilişkin fikir veren Kültepe Tabletleri'nin UNESCO'nun Dünya Belleği Kütüğüne kaydedilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kültepedeki kazıyı yürüten Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun da girişimleriyle UNESCO'nun dünya belleğine girmesi için müracaat ettiklerini belirten Düzgün, "UNESCO dünya belleğine Kültepe Tabletleri'nin girmesi değer bulundu. Böylelikle tarih konusuna ve kültür turizmine ilgi duyan insanların dikkati Kayseri'ye yönelmiş olacak. Bu tabletlerin ortaya çıktığı Kültepe Ören Yeri'nin ve bu tabletlerin sergilendiği Kayseri Müzesi'nin ziyaretçi sayılarının artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Düzgün, Kültepe'den çıkan eserlerin, Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini söyledi. Eserlerin, 2016 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol ile Kayseri Kalesi içerisine yapılmakta olan yeni arkeoloji müzesine taşınacağını aktaran Düzgün, söz konusu müzenin daha modern bir anlayışa sahip olacağını belirtti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de bulunulan coğrafyanın 5 bin yıllık bir kadim medeniyete sahip olduğunu vurguladı.

Köklü medeniyete sahip bir coğrafyada yaşamanın değerini bildiklerini dile getiren Çelik, "Doğrusu bunun kıymetini biliyoruz. Daha kıymetlendirme, değerli hale getirme çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu tabletlerde bizim genetik kodlarımız yazıyor, Kayseri'nin ticari zekasının genetik kodları bu tabletlerde yazıyor" ifadesini kullandı.

"Mezopotamya ve Suriye'nin de tarihini aydınlatıyor"

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi ve Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ise Kayseri'nin diğer illerden geri kalamayacak kadar zengin bir arkeolojik geçmişe sahip olduğuna işaret etti.

Kayseri'nin, Türkiye'de hiçbir ilde bulunmayan Anadolu tarihini başlatan yazılı belgelere sahip olduğuna dikkati çeken Kulakoğlu,  Anadolu insanının ilk kez Kültepe'de okuma yazmayı öğrendiğini, Anadolu tarihinin Kayseri'de başladığını, bunları Kültepe'de yapılan kazılarda ortaya çıkardıklarını belirtti.

Kulakoğlu, Anadolu'nun hem ören yeri hem de kültür açısından en zengin yerini kazdıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Burada Anadolu'nun entelektüel birikimini gösteren yazılı belgeleri keşfediyoruz ve o anlamda çok şanslıyız. Burada 25 bine yakın tablet var. İçerisinde bulunduğumuz müzedeki eserlerin yüzde 90'ı Kültepe'den çıkarılan eserlerden oluşuyor. Ayrıca Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin de en önemli eserleri Kültepe'den çıkarılan eserlerdir. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde de çok sayıda eser sergilenmektedir. Bu tabletler doğal olarak çok zengin konulara sahip. Bunların UNESCO listesine girmesinde önemli nokta hiçbirinin bir şekilde kraliyet ya da sarayın arşivi olmamasıdır. Bu tabletlerde o dönemde tüccarların ticarette yaptığı tüm faaliyetler kaydedilmiş. Bunların yanı sıra bu tabletlerde tarihi ve sosyal veriler de var. Kültepe Tabletleri sadece Anadolu tarihini değil Mezopotamya ve Suriye'nin de tarihini aydınlatıyor. Kayseri'nin ticari zekasının genlerini buluyoruz. Parayla ilgili ne varsa hepsi bunlarda kayıtlı."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ticaretin 5 Bin Yıllık İzleri Unesco Listesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement