Ömer Sarı - Özcan Güney - Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) hayvancılık sektörüne verdiği tesis başına 1 milyon liralık hibelere başvurmayan çiftçiler, bu yıl traktör desteği verilince bilgi almak için adeta sıra oluşturdu.
TKDK Yozgat Koordinatörü Veli Büke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TKDK'nın AB ve Türkiye Cumhuriyeti fonlarıyla çiftçilere her alanda destekler verdiğini söyledi.
Fondaki bütçe ile süt ve et hayvancılığına destek verildiğini anlatan Büke,
"Süt işleme ve pazarlama sektörüne destekler veriyoruz. Bunun yanında arıcılık konusunda desteğimiz var. Arıcılıkta kovan yapımından tutun, ana arıcı yetiştirmeden, bal süzme ve arıcılık tesislerine desteklerimiz var. Ayrıca tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri alanlarından vatandaşlarımız iş yapmak isterlerse bunlara da desteğimiz var. Yine kırsal turizm kapsamında otel yapımı, lokanta yapımı ya da birleşik kaplıca turizmi iş ve işlemleri için de vatandaşlarımıza destekler veriyoruz" diye konuştu.
Yöresel ürünleri de desteklediklerini vurgulayan Büke, şöyle devam etti:
"Yöresel yiyecekler; çalma, pekmez, turşu ve yufka gibi yiyeceklerin işlenmesi ve pazarlanması konusunda desteklerimiz var. Ahşap, metal, taş işleme ile ilgili el sanatları işi yapacak vatandaşlarımıza destek veriyoruz. Hayvancılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, el sanatları ve arıcılık sektörüyle ilgili inşaat, alet, makine ve danışmanlık hizmetlerini karşılıyoruz. Vatandaşlarımızın bunlarla yapacağı her türlü yatırıma yüzde 50 ile 65 arasında hibe söz konusu."
-Bir yılda 34 projeye destek sağlandı-
Büke, 2012 yılında 6 dönemde çağrıya çıktıklarını dile getirerek,
"Çiftçilerimizden bu çağrılar sonrası 59 adet proje geldi. Bu 59 projeden 34 tanesi ile sözleşme imzaladık" dedi.
İlde yürütülen 34 projenin 11'inin Akdağmadeni ilçesinde olduğunu vurgulayan Büke, "Bunlardan 8 tanesi bitti. Bir kısmı devam ediyor. Yerköy'de 4, Çekerek'te 2, Sorgun ve Çayıralan'da ise birer proje, Boğazlıyan'da 2 projemiz var. Bunlardan bir tanesi süt işleme, bir tanesi et işleme tesisi... Kadışehri'nde bir tane kırsal turizm, otel yapımı söz konusu. Onun haricindeki bütün projeler hayvancılık üzerine" ifadelerini kullandı.
-Traktör desteğinde sıra oluştu-
Vatandaşların yaklaşık 50 bin liralık traktör hibesi için kurumda sıra oluşturduğuna işaret eden Büke, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Traktör desteği vatandaşlarımızın yapacağı işin boyutu ile alakalı. Arıcılıkta vatandaşlarımız 50 kovanla 249 kovan arasında arıcılık yapıyorsa ya da yapmak istiyorsa 80 beygir gücüne kadar traktör alabilir. Bu vatandaşımız 250 ile 500 kovan arasında arıcılık yapıyor ya da yapacaksa 110 beygir gücünde bir traktör alabilir. Konu traktör olunca vatandaşlarımızdan çok teveccüh oldu. Günde 20-30 çiftçimiz kurumumuza gelerek bilgi alıyor. Telefonla arayıp soruyorlar. Hedefimiz ilimizde hayvancılığı yükseltmek. Traktör hibesiyle de ilimizde hayvancılığı, et ve süt verimini artırmayı hedefliyoruz. Bir traktördeki hibe 40-50 bin lira. Traktör vatandaşlarımızın ilgisini çekti. Bu ilgiyi değerlendirip ahırları modern hale getirmeyi amaçlıyoruz."
Yayıncı: Ahmet Kayır - YOZGAT
Son Dakika › Yerel › Traktör Hibe Verilince Çiftçi Bilgi Almak İçin Sıra Oluşturdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?