Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi - Son Dakika
Yerel

Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "(Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi) Bunun maliyeti 1 milyar 600 milyon lira ama Kıbrıs bizim canımız.

17.10.2015 14:00

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "( Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi) Bunun maliyeti 1 milyar 600 milyon lira ama Kıbrıs bizim canımız. Her şey onun için feda olsun. Daha güzel şeyler yapacağız" dedi.

Eroğlu, Anamur Stadyumu'nda düzenlenen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, asrın projesinin açılışını gerçekleştirerek, tarihe büyük bir kayıt düşüleceğini söyledi.

Projenin mimarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Neden? Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman onun direktifiyle biz İstanbul'da su kesintilerini 8 ayda kaldırdık. 60 yıllık su kesintisi 8 ayda kalktı. O sıralarda adalardan gelen vatandaşlar, Sayın Cumhurbaşkanımızı makamında ziyaret ederek 'Siz İstanbul'un her tarafına su verdiniz. Bize tankerle su geliyor ama lodos olduğu zaman haftalarca su gelmiyor ne olur bize de su getirin' dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız beni aradı ben İSKİ Genel Müdürüyüm 'Veysel Hoca, adalara su götürebilirmiyiz?' diyince ben de 'Sayın Başkanım proje hazır ne zaman isterseniz götürürüz' dedim ve 1996 Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Büyükada'da temel attık orada bir de çeşme inşa ettik. 7 ay sonra Ekim ayında 23 kilometre deniz altından boru döşeyerek suyu götürdük. Bu sırada Kıbrıs'taki bir bakan beni aramıştı. 'Biz de adayız bize de su getiremez misiniz'? dediğinde ben de 'yetki bizde olsaydı çoktan getiririz' diye büyük konuşmuşum. Ama dünya liderimiz Cumhurbaşkanımıza o zaman arz ettim. Sayın Başkanım böyle bir durum var deyince kendisi tarihe geçecek bir söz söyledi. 'Zamanı, vakti gelince neden olmasın.' Vakti geldi işte o vakit bu vakit Allah'a şükür."

Proje için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde kendisine talimat verdiğini belirten Eroğlu, talimatla birlikte hemen çalışmalara başladıklarını aktardı.

Projede ilk olarak boruları denizin tabanından götürmeyi düşündüklerini anlatan Eroğlu, "Boruları denizin tabanından götürebileceğimizi düşünüyorduk ama projeye bakınca 1453 metrelik derinlik olduğunu gördük. Bunu tabana döşemek mümkün değil. Tabi ne yapacağız Fatih'in 1453 ruhu aklımıza geldi. Biz bunu Fatih nasıl karadan gemileri yürüttü biz de boruları denizin içinden askıda götürelim dedik ve proje başladı" dedi.

"Maliyeti 1 milyar 600 milyon lira ama Kıbrıs için feda olsun"

Eroğlu, Anamur'da Alaköprü, Girne yakınlarında da Geçitköy Barajı'nı inşa ettiklerini, yeteri kadar su olduğunu ve Anamur'un da tüm topraklarını sulayacaklarını aktardı.

Alaköprü Barajı'ndan aldıkları suyu borularla denizden götürdüklerini, 250 metre derinlikte de boruları askıya aldıklarını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Muhteşem bir proje. Dünya'da ilk kez uygulanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposu'na getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı. 'Bu suyu buraya iletmek yetmez' dedik ve 'buraya muhteşem bir içme suyu arıtma tesisi, 477 kilometre ana dağıtım hatları ve su hazneleri yapalım' dediğim zaman Sayın Başbakanımız 'Derhal yapın' dedi, yaptık ve yapıyoruz. Bunun maliyeti 1 milyar 600 milyon lira ama Kıbrıs bizim canımız. Her şey onun için feda olsun. Daha güzel şeyler yapacağız."

Alaköprü Barajı'nın Anamur'daki bütün toprakları da sulayacağını aktaran Eroğlu, 83 bin 600 dekar toprak ve seranın çok modern bir sulama sistemiyle sulanacağını ve her yıl çiftçilerin cebine 80 milyon lira ilave gelir sağlanacağını vurguladı.

Eroğlu, Akdeniz Bölgesi'nde 8 ili kapsayan Akdeniz Gelişim Projesi'ni hazırladıklarını, bu projede baraj, gölet, sulama tesisi ormancılık faaliyetleri gibi 3 bin 724 dev tesisin yapılacağını 2019 yılına kadar 37 milyar lira harcanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement