Türkiye'nin Uluslararası Sulardaki Uyuşturucu Operasyonu - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin Uluslararası Sulardaki Uyuşturucu Operasyonu

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Türkiye'nin Libya açıklarında uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonuna ilişkin, "Sahil Güvenlik Komutanlığının 4 korveti ile uluslararası sularda özel harekat icra ederek büyük miktarda uyuşturucu ele geçirdik" dedi.

07.01.2016 18:23

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Türkiye'nin Libya açıklarında uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonuna ilişkin, "Sahil Güvenlik Komutanlığının 4 korveti ile uluslararası sularda özel harekat icra ederek büyük miktarda uyuşturucu ele geçirdik" dedi.

Uluslararası sularda gerçekleştirilen "Albatros harekatı"ndan dönen ve Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığına demirleyen "TCSG Yaşam" adlı gemide basın toplantısı düzenleyen Tümamiral Üstem, 2 Ocak Cumartesi günü "Joudi" ismindeki Bolivya bandıralı gemide uyuşturucu madde olduğu ihbarı alındığını, bunun üzerine görevlendirilen Sahil Güvenlik uçağı tarafından bahse konu geminin Kıbrıs Adası'nın batısında bulunduğu ve batıya doğru hareket halinde olduğunun tespit edildiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığınca verilen direktif gereğince gemiye operasyon yapılmasına karar verildiğini belirten Üstem, bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından "TCSG Yaşam" ve "TCSG Umut" gemileri ile bir Sahil Güvenlik uçağının görevlendirildiğini ifade ederek, "Ayrıca bir Sahil Güvenlik özel harekat timi ve bir güvenlik helikopteri ile Emniyet Genel Müdürlüğü narkotik ve özel harekat personeli, TCSG Yaşam gemisinde konuşlandırılmıştır" dedi.

Üstem, TCSG Yaşam gemisince Kıbrıs Adası batısından itibaren izlenen gemiye, 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin Viyana Konvansiyonu'nun 17. maddesine göre bayrak devleti olan Bolivya'dan izin alınmasının ardından, 5 Ocak'ta uluslararası sularda müdahaleye başlandığını kaydetti.

Söz konusu geminin uyum göstermemesi üzerine, helikopter ve ani müdahale botuyla düzenlenen operasyonda gemiye çıkıldığını anlatan Üstem, geminin, Suriye uyruklu 9 mürettebatıyla kontrol altına alındığını ifade etti.

Üstem, Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce gemide yapılan aramada bir konteyner içerisinde yüksek miktarda toz esrarın tespit edildiğini bildirdi.

Detaylı arama devam ediyor

Geminin bütün ambarlarına girildiğini vurgulayan Üstem, detaylı arama faaliyetlerinin ise devam ettiğini söyledi. Üstem, söz konusu geminin yasal işlemlerin yapılması için Aksaz Deniz Üssü'ne intikal ettirildiğini, operasyon süresince can kaybı ve yaralanmanın da olmadığını vurguladı.

Benzer operasyonun 22 yıl önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından "Kısmetim-1" ve "Lucky-S" gemilerine yönelik de yapıldığını hatırlatan Üstem, şöyle konuştu:

"Kontrol altına alınan 'Lucky-S' gemisi yine bu limana getirilmişti. 22 yıl sonra Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ilk defa uluslararası sularda yabancı bayraklı bir gemiye uyuşturucu operasyonu yapıldı. İcra edilen operasyonda başarıyla görev ifa eden Sahil Güvenlik Komutanlığının uçar, yüzer ve karargah personelini takdir eder, Emniyet Genel Müdürlüğünün iş birliği desteğine teşekkür eder, Türk Deniz Kuvvetlerinin yakın ilgisi ve desteklerine şükranlarımı sunarım."

Tonlarca toz esrar

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Üstem, yaklaşık 20 tonluk bir konteynerin içerisinde oldukça yüklü miktarda toz esrarın yanı sıra parti bazlı malzemelerin de bulunduğunu söyledi.

Kesin rakam verememekle birlikte toz esrarın 5 tondan aşağı olmadığını, 12-13 tona kadar çıkabileceğinin tahmin edildiğini kaydeden Üstem, "Gemi önceden limana getirilip detaylı ölçümler ve aramalar yapılmadığı için rakam konusunda net bir bilgi veremiyoruz. Rakam daha sonra ortaya çıkacak" diye konuştu.

Operasyon sırasında silah kullanmaktan özellikle kaçınıldığına da işaret eden Üstem, Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre operasyonun uluslararası sularda gerçekleştirildiğini, gemi herhangi bir ülkenin kara sularına girdiği zaman o ülkeden izin almak gerektiğini vurguladı.

Toz esrarın nereden alındığı konusunda birtakım bilgilerinin bulunduğunu fakat netleşmeden açıklamasının doğru olmadığını ifade eden Üstem, gemiye yüklemenin son bir hafta içinde yapıldığını tahmin ettiklerini bildirdi.

Geminin Bolivya bayraklı olmakla birlikte hangi ülkeye ait olduğu konusunda da net bir bilgi bulunmadığının altını çizen Üstem, "Sahil Güvenlik Komutanlığının 4 korveti ile uluslararası sularda özel harekat icra ederek büyük miktarda uyuşturucu ele geçirdik" dedi.

Görüntüler basınla paylaşıldı

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in açıklamalarının ardından, Libya açıklarında uluslararası sularda gerçekleştirilen operasyona ilişkin görüntüler basınla paylaşıldı.

Görüntülere göre, operasyonda, gemiye su topu ile müdahale ediliyor. Bir Sahil Güvenlik helikopteri, gemiden kalkarak uyuşturucu yüklü gemiye doğru gidiyor. Sahil Güvenlik ekipleri, helikopterden gemiye havadan halatlarla iniyor, daha sonra diğer ekipler botlarla yanaştıkları gemiye çıkıyor. Ekiplerle uyuşturucuyu arayacak dedektör köpek de gemiye getiriliyor. Ekiplerce açılan konteynerde çuvallar ve lastik şambreller içinde uyuşturucu gösteriliyor.

Basın mensupları açıklamaların ardından, Yaşam gemisiyle görüntü alınması için operasyonun yapıldığı "Joudi" isimli gemiye götürüldü.

Albatros Harekatı

Uluslararası sularda seyreden Bolivya bandıralı "Joudi" adlı ticari gemiyle yüklü miktarda uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı bilgisi alan Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iletişim kurmuştu. Dışişleri Bakanlığınca, Bolivya hükümetinden operasyon için özel izin alınmasının ardından Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17. maddesi kapsamında bir uçak ve bir helikopterle havadan, "Umut" ve "Yaşam" gemileriyle de denizden operasyon başlatmıştı.

"Albatros Harekatı" adı verilen operasyonda, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı narkotik ve özel harekat timlerinin de desteğiyle Kıbrıs'ın güneyinden itibaren takibe alınan gemiye önceki gün saat 05.00 itibarıyla Türkiye'ye 322 mil, Libya kıyısına 35 mil, Tobruk Limanı'na 55 mil uzaklıkta, uluslararası sularda operasyon düzenlenmişti. Operasyonda, gemide yüklü miktarda toz esrar maddesi ele geçiren ekipler, 9 kişiyi de gözaltına almıştı.

Tarihe geçen operasyonlar

Bu arada söz konusu harekat, Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği büyük operasyonlar arasında yerini aldı. En son 22 yıl önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uluslararası sularda "Kısmetim-1" ve "Lucky S" adlı gemilere yönelik operasyonların yapıldığı, dünkü çalışmanın ise o tarihten bu yana Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği en büyük operasyon olduğu öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin Uluslararası Sulardaki Uyuşturucu Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement