Uyuyan Güzel Cari Açığı Azaltacak - Son Dakika
Yerel

Uyuyan Güzel Cari Açığı Azaltacak

Uyuyan Güzel Cari Açığı Azaltacak

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan kömür ocaklarındaki kömürün çıkartılarak Bartın ve Amasra'ya yapılacak olan 4 termik santralde kullanılmasının Türkiye'nin cari açığının kapanmasına yardımcı...

19.03.2012 16:58

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan kömür ocaklarındaki kömürün çıkartılarak Bartın ve Amasra'ya yapılacak olan 4 termik santralde kullanılmasının Türkiye'nin cari açığının kapanmasına yardımcı olacağını belirtti.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Türkiye'nin cari açığı, petrol fiyatlarının artması ve enerji politikaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kış mevsiminin cari açığı olumsuz yönde etkilediğini belirten Hattat, "Gerek petrol, gerekse uzun süre beklenmedik kış aylarından kaynaklandı cari açık. Dolayısıyla daha fazla artmaz. Şunu da unutmamak gerek. Geçmiş yıllara oranla ihracatımız da arttı. Geçen yılın Ocak ayına göre bu yıl Ocak ayında ihracat oranları arttı. Yakın zamanda birbirlerini dengeleyecek. Mayıs ayından itibaren başlayacak turizm gelirleriyle bu oran başa başa gelecek. Lehte oranlar ortaya çıkacak. Tahmin ediyorum petrol bu seviyelerini sürdürür. İran'da kargaşa çıkmazsa, bu seviyenin altını görebilir. İran'da karışıklık çıkarsa 150 dolarları geçer. Türkiye'nin Başbakanımızın ve Enerji Bakanının söylediği gibi Türkiye mutlaka kendi yakıtıyla elektrik üretmek zorunda. Cari açıkta en önemli unsur olan ithal girdilerle, yakıtlarla başta doğalgaz olmak üzere elektrik üretimidir. Dolayısıyla bunları yerli kaynaklara döndürdüğümüz cari açıkta azalma yaşanır. 20 milyar doları elektrik üretim için alınan doğalgaz ve kömürdür. Bunlar yerli kaynaklar dönerse cari açıklar ortadan kalkar. Bunlarda Türkiye'de mevcuttur. Yeraltındaki kömür büyük bir servettir. Enerji bakanlığının yeni politikası ile bir çok yerli kömür rezervleri tespit ediliyor. İhaleye çıkarak bu sayede müteşebbisler santral kurabilecek. Kurdukları santrallerden devlet sadece elektrikten bedeli ödemeye çalışacak. Türkiye'nin kendi yeteri kadar elektrik kaynağı, kömürü rezervi mevcut. Mutlaka yeni yasaların yeni teşviklerin bir çok yetenekleri bir çok müteşebbisleri harekete geçireceğini biliyorum. Enerji Bakanı ve Başbakanın çıkartacağı yeni enerji kaynakları formülü, yeni kömürler ile ilgili, yeni altyapılarla ile çıkartacağı yasalar kesinlikle Türkiye'nin yerli yakıta dönmesini sağlayacak. Türkiye'de yapılmış olan termik santraller var. Seyitömer, Sivas Kangal, Yatağan, Yeniköy, Kemerköy gibi santraller o günün kömür rezervlerine göre yapılmış. Ama o günkü ihtiyaçlara göre üzerlerine termik santral yapılmış. Ama bugünün şartlarında o kömür rezervlerinin daha büyüdüğünü ve oralara 4 misli elektrik santralli yapılacağı gerçektir. Ben hepsini gezdim, dolaştım. Tansu Çiller ve Erbakan hükümetleri zamanında bu santrallerinde özelleştirilmesi gündemdeydi. Aylar sürdü bizim tetkiklerimiz. Kömür santrallerini 4 kat güç daha fazla hale getirebileceğiz" dedi.

TERMİK SANTRAL KURACAK FİRMAYA ARSA VE KÖMÜR TAHSİSİ GÜNDEMDE

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, termik santral yapmak isteyen yatırımcıların önünü açacak daveti bulunduğunu belirtti. Hattat, "Enerji Bakanı, 'buralara santral kurun, size yer tahsis edelin, kömür tahsis edelim. Ürettiğiniz elektrikten rödavans şeklinde, elektrikten bir miktar alalım' diyor. Örneğin yüzde 3, yüzde 5 yada yüzde 10 olur. Yani hisse ile bedeli karşılanır. Çok iyi formül. Teşviklerde gerekli. Çünkü önemli bir konu var. Bu santraller nereye kurulacak? Bulunduğu yere, kömüre en yakın yere kurulması lazım. Ama arsalar Orman Bakanlığına ait. Orman Bakanlığı tahsis edeceği bir arsaya yatırım bedelinin yüzde 5.5 oranında orman hissesi istemektedir. 1 milyar dolarlık yatırımda 55 milyon dolarlık bedel. 2 milyarlık dolarlık yatırımda 110 milyon dolar. Kazmayı vurmadan Orman Bakanlığı istiyor. Enerji Bakanı ve Başbakanımız bu konuyu inşallah halleder. Aynı metrekare kapsayan yere taş ocağı olsa, herhangi bir bedel ödenmiyor. Sadece kira bedeli ödeniyor. İlgili bakanlıklarımıza ilettik. Bu teşviklerde yer tahsisi olması lazım. Yenilenebilir bir enerjide ormanla ilgili yer tahsislerinde bu bedel alınmıyor. Yenilebilir yanına yerli kaynaklardan üretilen enerji maddesi konulabilirse çok basit bir şekilde ortadan kalkmış ve yatırımcının önü açılmış olacaktır" dedi.

ÇEVRECİLER UÇAKLA ALMANYA'YA GİTMEYİ REDDETTİ

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, termik santrallerin çevreye zarar vereceğini iddia eden çevrecilere, önemli bir davette bulunarak, Avrupa'daki çevre dostu termik santrallere getirmeyi istediklerini ancak çevrecilerin gerçeklerle yüzleşmekten kaçtıklarını ifade etti. Hattat, "Dünyada bir doğalgaz mafyası var. 'Bunun bir uzantısı Türkiye'de' denilmişti. Gerçekten böyle bir olay var. Doğalgaz santrali kurmak kolay. Yetkililerin elinde doğalgaz musluğu var. Paket halinde Almanya'dan, Avusturya'dan

geliyor. Vanayı takıyor. Bazı yerlere gidiyor. Bu mafyanın elinden kurtarılıp yerli kömürü dönülürse bu aşılır. Yerli kömürde de bazı engeller var. Bu engellerin başında da ÇED süreci var. ÇED' sürecinin mutlaka olması lazım ama bunu koyulaştırıyorlar. Kalkınmış ülkeler kendi alt yapıları tamamlamış ancak kalkınmakta olan ülkelerde prensipler, ÇED süreçlerinin daha ağarlaştırılması, termik santrallere kredi verilmez koşulları gibi engeller çıkartılıyor. Hükümet bu engelleri kaldırmalıdır. Avrupa'da isteseniz de çevreye zararlı termik santral kurmanız mümkün değil. 1300 megavat ithal doğalgaz santrali ömrü boyunca 100 kişiyle çalışacak. 1300 megavatlı yerli taşkömürü santralinde kömürün çıkartılması ile birlikte 9 bin kişi çalışacak. Bizim planladığımız termik santraller kesinlikle süper kritik. Kesinlikle karbon, her türlü emisyon konulara hakim çevre dostu santraller. Bugün Almanya'nın başkentinde, Amsterdamda bu santraller kuruluyor. Biz bu çevreci arkadaşlarımıza 'Valilik başkanlığında Çevre Orman Müdürlüğü başkanlığında uçak kiralayıp getirelim' diye müracaat ettik. Ama hiçbir gerçekle karşılaşmamak için bu seyahate gelmediler. Bunu aşmak lazım. Kamuoyunu bilgilendirmek gerekiyor" dedi.

AMASRA'YA KURULACAK TERMİK SANTRALLERİN 38 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, zamanında CHP ve DSP başta olmak üzere bütün partilerin Amasra'ya termik santral yapılmasını desteklediklerini belirtti. Hattat, "Bartın Amasra'da yapılacak. 5 milyon ton kömür çıkacak. Amasra santrallerinin bundan 38 yıl evvel geçmişi var. Burada sondajlar yapılıyor. Dünyanın belki çok önemli 6-7 bin kalorili kömürü var. Bartın ve Amasra büyük bir milli servetin, hazinenin üzerinde oturuyor. Yeryüzüne çıkmadı. Turgut Özal buranın adına 'uyuyan güzel' derdi. Biz bu uyuyan güzeli yer üstüne çıkartacağız. CHP'nin ve DSP hükümetinin 2000 yılında Şükrü Sina Gürel beyin Önay Altago hanım efendinin devlet bakanları olduğu zaman onların desteklediği bir proje bu. Zamanında bütün partilerin desteklediği proje. Amasra'da 1988-1989-1990 yıllarında resmi gazetelerde yatırım programında yer aldı. 600 megavat termik santral resmi gazete yayınlanıp devlet programlarına girdi. O zamanki rezerv 400 bin ton idi. CHP ve DSP'li parlamenterler ve hükümetler varken. 750 milyon ton tespit ettik. Sondajlamalar devam ediyor. Burada 1 milyar ton civarında kömür var. Eksi 800'ün üzerinde Türkiye'de 4 bin megavat gücündeki termik santraller 50 yıl, eksi 800'ün altında ise kömürler daha fazla. Tabi aşağıya indikçe kömürü çıkartmak daha pahalı Dolayısıyla 100 yıl boyunca en azından 4 bin megavat gücünde santrali çalıştıracak yakıt Amasra'da mevcut" dedi.

UYUYAN GÜZEL CARİ AÇIĞA ÇARE OLACAK

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan kömür rezervlerinin Türkiye'nin cari açığının azalması konusunda büyük önder olacağını ifade etti. Hattat, "Uyuyan güzel cari açığa çare olacak. Bir nükleer güç gibi termik santral zincirleri oraya kurulacak. Bizim hedefimizde 6x600 megavat termik santraller var. Etap, etap kuracağız ve tamamı 4 bin megavat olacak. İlk 600'lük santrali kendi kaynaklarımızla kuracağız. İkinci 1320 megavatı Çin hükümetin sağlayacağı krediyle kuracağız. Sayın Cumhurbaşkanının daveti sonrası köşkte Çin yetkilileri ile yapılan görüşmelerde Çin kaynaklarının kredi sigorta kuruluşunun öncülüğünde bu santrallerin kurulacağı sinyallerini aldık. Bizim arkadaşlarımız Çin'de şu an bu görüşmelere başladı. ÇED süreci devam ediyor. Önümüzdeki yıl ÇED süreci bittikten sonra santral yapımına başlayacağız" dedi.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, yeraltında grizuyu engelleyecek, alev sızdırmaz olan elektrikli makinelerinin ithalatı teşvik kapsamında olmadığını, bu makinelerin ithalatının 2009 yılından önce serbest olduğunu, ancak bu tarihten itibaren Avrupalıların baskıları üzerine bunların teşvik yasasından çıkartıldığını da sözlerine ekledi. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uyuyan Güzel Cari Açığı Azaltacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement