Yabancı Eğitimcilerin Manisa'da Göçmen Öğrenci Sorunu Araştırmaları - Son Dakika
Yerel

Yabancı Eğitimcilerin Manisa'da Göçmen Öğrenci Sorunu Araştırmaları

Yabancı Eğitimcilerin Manisa\'da Göçmen Öğrenci Sorunu Araştırmaları

Arion (Yönetici Projesi) Projesi Kapsamında Manisa'da Bulunan 6 Yabancı Ülkenin Temsilcisi ve Proje Koordinatörleri, Özel Doruk Eğitim Kurumları'nı Ziyaret Etti. Proje Koordinatörü Gülgün Tuna, Diğer Ülkelerde Göçmen Çocuklarının Yaşadığı Sorunları, Türkiye'de İç Göç Yaşayan Ailelerin Çocuklarının Yaşadığını Söyledi.

18.10.2007 15:38

ARİON (Yönetici Projesi) projesi kapsamında Manisa'da bulunan 6 yabancı ülkenin temsilcisi ve proje koordinatörleri, Özel Doruk Eğitim Kurumları'nı ziyaret etti. Proje Koordinatörü Gülgün Tuna, diğer ülkelerde göçmen çocuklarının yaşadığı sorunları, Türkiye'de iç göç yaşayan ailelerin çocuklarının yaşadığını söyledi.

Göçmen çocuklarının eğitim sistemine uyumunun araştırılması amacıyla geliştirilen ARİON Projesi kapsamında Avusturya, Almanya, İspanya, Fransa, Hollanda ve Slovenya'dan Manisa'ya gelen temsilciler, göç ve sebeplerini, göçmen çocuklarının okul başarısındaki etkilerini araştırıyor. Bir süredir Manisa'da okullarda inceleme yapan heyet, Özel Doruk Eğitim Kurumları'nı da ziyaret etti. Doruk Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yaşar Coşkun ve Doruk Lisesi Müdürü Hasan Köroğlu, konukları kapıda karşıladı.

Özel Doruk Eğitim Kurumları Yabancı Diller Bölümü Başkanı Zafer Bozkurt, İngilizce öğretmenleri Melike Eldem, Özge Kayacık, Almanca öğretmeni Feryal Bildiren, proje heyetine okulu gezdirdiler. Heyet üyeleri, yurt içi ve yurt dışından göç edip gelerek Manisa'da yaşayan ve eğitimlerini Doruk Koleji'nde sürdüren öğrenciler hakkında da bilgi aldılar. Arion Projesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Gülgün Tuna, "Bu proje ile göçün sebepleri, göç etmiş çocukların okul hayatları araştırılacak. Ayrıca bu çocukların aile ile okul ilişkileri incelenecek. Çocukların toplum ve okul yaşamına uyumuna yönelik çalışmalara ışık tutması için bu proje çok önemli" dedi.

Projenin sadece göçmen çocukları kapsamadığını belirten Tuna, özellikle ülkemizde yaşanan iç göçle şehir değiştiren ailelerin çocuklarının da bu proje kapsamında olduğunu dile getirdi. Diğer ülkelerde göçmen çocuklarının, Türkiye'de ise iç göç yaşayan ailelerin çocuklarının eğitimde sorunlarla karşılaştıklarına değinen Tuna, iç göç sorununun daha önemli olduğunu söyledi. Tuna, "Türkiye'de özellikle kamu çalışanları, görevleri gereği şehir değiştiriyorlar. Doğu Bölgesi'nden de göç var. Ancak göz ardı edilmemesi gereken büyük bir grupta askerler, polis, öğretmen, doktorlar gibi kamu çalışanları var ve onlar görev yeri değişikliğiyle yaşadıkları şehri ve düzenlerini terk ediyorlar. Onlarla birlikte çoğunlukla çocuklar da okullarını değiştiriyorlar. Ailelerin yanı sıra çocukların da bulundukları çevreden özellikle okullarından ayrılması yeni bir ortama girmesi sıkıntılara neden olabiliyor. Arion Projesi kapsamında, Türkiye'de de iç göç sonucu eğitim yaşamı değişen çocukları inceliyoruz. Bu projeyle, bu çocukların sorunlarına çözüm arayacağız. Hazırlayacağımız rapor doğrultusunda hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde göç eden çocukların eğitim sistemine uyum sağlamaları için neler gerektiğine değineceğiz" diye konuştu. Proje heyeti, okuldaki incelemesinin ardından öğle yemeği yedi ve Türk kahvesinin tadına baktı. Heyet, ziyaretin sonunda öğrencilerle de hatıra fotoğrafı çektirdi.

(ÖA-YK)

18.10.2007 15:35 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yabancı Eğitimcilerin Manisa'da Göçmen Öğrenci Sorunu Araştırmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement