Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Gelirimizin oldukça ötesinde harcama kalıplarımız var. Geleceği daha güçlü şekilde kurmak istiyorsak tüketimden yatırıma doğru dikkatlerimizi yöneltmemiz gerekiyor, iç tasarruf oranlarımızı arttırmamız gerekiyor" dedi.
İzmit ilçesindeki otelde düzenlenen Yatırım Destek Ofisleri İstişare Toplantısı'nda konuşan Yılmaz, birçok ülkede siyasi istikrar bulunmadığını, hükümetlerin çok kısa sürede gelip gittiğini belirterek, dünyada nereye gideceğini tam olarak bilemeyen, bilse bile bunu uygulama iradesi gösteremeyen yönetimler olduğunu söyledi.
Türkiye'nin en büyük avantajlarından birinin siyasi istikrarı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu istikrarın uzun süredir korunduğunu, 2023'e gidebilmek için de korumak zorunda olduklarını kaydetti.
Yeni Orta Vadeli Program'a göre bu yıl Türkiye'nin yüzde 3,3 büyüyeceğini hatırlatan Yılmaz, bunun arzu ettikleri gibi olmadığını, gelecek süreçlerde kademeli şekilde büyüme hızının yükseltileceğini, Avrupa'nın ve dünyanın haline bakıldığı zaman, bunun küçümsenecek oran olmadığını vurguladı.
Yılmaz, Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlerin ve siyasi istikrarın önemini bilenlerin saldırılarda bulunduğuna işaret ederek, "Çeşitli vesilelerle en son Kobani (Ayn el Arap) bahane edilerek, daha önce başka vesilelerle bu siyasi istikrara saldırıldı ama çok şükür, milletimizin şuuruyla, desteğiyle bu siyasi istikrar bozulmadan devam ediyor. İnşallah devam da edecek" diye konuştu.
"Toplum olarak maalesef yeterince tasarruf yapamıyoruz"
Siyasi istikrar ve makroekonomik istikrarsız hiçbir şey olmayacağını, Türkiye'de bütün bunların bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Zemini bunlar oluşturuyor. Çok şükür, makroekonomik istikrarımız, mali dengelerimiz, bankacılık sistemimiz güçlü. Türkiye, her geçen gün hukuki altyapısını güçlendiren bir ülke fakat bunlar yeter mi? Yetmez. Mikroya da inmemiz lazım. Makro çerçevenin içini ince ince işlememiz lazım. Makro çerçeve olmazsa olmaz ama yeterli değil. Bunun içini her bir yöremizde, her bir bölgemizde doldurmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
Yılmaz, Türkiye'nin yeterince tasarruf yapamadığını, bu gerçeği görmeleri gerektiğinin altını çizerek, tasarruf oranlarının çok düşük olduğunu anımsattı.
"Cari açık' dediğimiz hadise bunun bir yansıması zaten" diyen Yılmaz, şu bilgiyi paylaştı:
"Geçmişte bu, kamudan kaynaklanırdı daha çok, devletin açığından kaynaklanırdı. Son 12 yılda biz devlete, kamuya çeki düzen verdik. Artık kamudan çok fazla açık gelmiyor ama toplum olarak maalesef yeterince tasarruf yapamıyoruz. Gelirimizin oldukça ötesinde harcama kalıplarımız var. Geleceği daha güçlü şekilde kurmak istiyorsak tüketimden yatırıma doğru dikkatlerimizi yöneltmemiz gerekiyor, iç tasarruf oranlarımızı arttırmamız gerekiyor. Sadece tasarruf etmek yetmez, bu tasarrufları daha üretken alanlara kanalize etmek durumundayız. Halk deyimiyle söyleyecek olursak ölü yatırımlara değil, bu ülkeye çok fazla üretim, istihdam, katma değer katmayacak işlere değil, aksine imalat sanayisine, üretime bu kaynakları kanalize etmemiz gerekiyor."
Yılmaz, kalkınma ajanslarının, yerel düzeyde kalkınmaya ilişkin aktörleri bir araya getiren tek platform olduğunu dile getirerek, "Bugüne kadar merkezi idareden 1,3 milyar lira tahsis etmişiz ajanslarımıza, yerelden 694 milyon lira gelmiş, ticaret ve sanayi odalarımızdan 24 milyon lira, toplam 2 milyar lirayı aşkın kaynak oluşturmuşuz. Bununla mali destek programları uygulamış ajanslarımız. Bin 821 mali destek programı, teklif çağrısına çıkmışız. Toplayınca hakikaten rakamlar oldukça yüksek. 32 bin 732 proje başvurusu gelmiş ajanslarımıza. 6 bin 881 projeye destek olmuşuz. Öbür taraftan, 'doğrudan faaliyet desteği' dediğimiz, en az hibe programları kadar önemli programlarımız var. Buralarda da sektörel analizler yapmış ajanslarımız, bölgelerini tanıma yolunda çalışmalar yürütmüş" değerlendirmesinde bulundu.
Yatırım destek ofislerinden 65 bin yatırımcıya danışmanlık hizmeti
Yılmaz, kalkınma ajanslarının firmaların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine ciddi katkıları olduğunu aktararak, bu kapsamda Anadolu'nun dört bir yanında insanların proje yapmayı öğrendiklerini söyledi.
Ajanslar kanalıyla yerel düzeyde ilgili bütün aktörler arasında hedef birliği oluşturduklarını vurgulayan Yılmaz, yerelde kalkınma ajansları gibi bütün aktörleri bir araya getiren, hedef birliği sağlayan, bütün bu çalışmalara kuş bakışı çerçeve sunabilen başka kuruluş olmadığını ifade etti.
Yılmaz, her bir ilde yatırım destek ofisleri bulunduğunu ve çok daha güçlü hale gelmelerini istediklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Giderek teşvik politikalarında yatırım ofislerimizin daha fazla rolü olacak. Yatırımcı, Ankara'ya gitmeden genel teşvikleri belgelendirebiliyor yatırım destek ofislerinde. Yatırım destek ofislerimiz bizim önemli aktörlerimiz, yerel düzeyde yatırım ortamını iyileştirme konusunda son derece önemli yapılar. Toplam 220 personel çalışıyor Türkiye genelinde bu ofislerde ve kuruldukları günden bugüne 65 bin yatırımcıya çeşitli konularda danışmanlık hizmeti vermişler. Hakkari'ye de şimdi bir yatırımcı gönderseniz, gideceği bir adres var artık. O ilin temel bilgilerini alabileceği, ihtiyaç duyduğu konularda destek alabileceği, bürokraside ona yardımcı olabilecek bir muhatap var. Bu, son derece önemli."
- Kocaeli
Son Dakika › Yerel › 'Gelirimizin Oldukça Ötesinde Harcama Kalıplarımız Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?