Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Yılmaz: "İlimizde Diyabet Komisyonu Kurulmasını İstiyoruz" - Son Dakika
Yerel

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Yılmaz: "İlimizde Diyabet Komisyonu Kurulmasını İstiyoruz"

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Meltem Yılmaz, kentte 40 bin civarında diyabetli hastanın bulunduğunu belirterek, ‘Diyabet Değerlendirme Komisyonu’ oluşturularak diyabet haritası çıkarılması gerektiğini söyledi.

25.11.2022 11:46  Güncelleme: 11:52

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Meltem Yılmaz, kentte 40 bin civarında diyabetli hastanın bulunduğunu belirterek, 'Diyabet Değerlendirme Komisyonu' oluşturularak diyabet haritası çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Meltem Yılmaz, diyabet hastaları ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Yılmaz, diyabetin sadece Türkiye'de değil dünyada da çok hızlı yayıldığını ve sağlık problemleri arasında yer aldığını vurgulayarak, "Dünya nüfusuna ve ülkemize baktığımız zaman nüfusun yüzde 10'unu diyabetli hastalar oluşturuyor ve bu gerçekten rakamsal olarak baktığımız zaman büyük bir rakama tekabül ediyor. Yozgat'ta da yüzde 10'u düşündüğümüz zaman 40 bin civarında hasta olduğunu biliyoruz" dedi.

Diyabetli hastaların kontrollere gitmemesi ve yeteri kadar eğitim almamaları nedeniyle komplikasyonlar yaşandığını kaydeden Yılmaz, "Bu nedenden dolayı da bazen haberlerde de duyuyoruzdur işte bacak kesimleri, ayak parmaklarını, ayak kesilmesi gibi bazı komplikasyonlar karşılaşıyoruz. Bu yüzden ilimizde de diyabet komisyonunun kurulmasını istiyoruz. Sağlık müdürlüğü olabilir, üniversite, belediyeler, Milli Eğitim ortaklaşa bir komisyon kurulmalı. Böylelikle tüm hastalarımızın sorunları bu masaya yatırılıp, bir diyabet haritasının çıkartılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"GÜNDE 8-10 KEZ PARMAĞINDAN DELİP, KAN ŞEKERLERİNİ ÖLÇÜYORLAR"

Yılmaz, diyabetli çocukların daha fazla mağdur olduğunu, günde 8-10 kez parmaklarının delinip kan alınarak ölçüm yapıldığına dikkat çekerek, bunun teknolojik yöntemlerle de yapılabileceğine işaret etti. Yılmaz, şunları söyledi:

"Aynı zamanda biliyorsunuz ki diyabetli çocuklarımız günde 8 bazen 10 kez parmağı delinip, kan şekerler ölçülüyor. Bu da onlar için çok gerçekten acı verici bir işlem. Bunlar içinde sensörler artık çıktı, yani tıbbi olarak daha iyi teknolojik aletler çıkmaya başladı. Şu an sigorta kapsamından maalesef ki karşılanmıyor. Her çocuk bence çocukluğunu yaşamalı. Bu kullanılan cihazlar kesinlikle lüks değil. Onları aylık olarak düşündüğümüz zaman 250 defa bu can acısını yaşıyorlar. Biz bunun sigorta tarafından karşılanmasını istiyoruz. Hiçbir ekonomik olarak -yani iyi ya da kötü- kesinlikle ekonomik koşulları üzerine bulundurmadan tüm çocuklarımıza bu sensörün sigortası tarafından karşılanmasını talep ediyorum. Ayrıca Yozgat'ta çocuk endokrin uzmanınız yok. Çocuklarımız ileriki yaşlarda daha büyük sorunlarla karşılaşmasın diye çocuk endokrin uzmanı tarafından bu ilde takip edilmesini istiyoruz. O yüzden biz derneğimiz olarak da çocuk endokrin doktorunun talep ediyorum."

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Yılmaz: "İlimizde Diyabet Komisyonu Kurulmasını İstiyoruz"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Yılmaz: 'İlimizde Diyabet Komisyonu Kurulmasını İstiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement