Yozgat'ta Şap Hastalığı Nedeniyle Kapanan Canlı Hayvan Pazarları Yeniden Açıldı - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ta Şap Hastalığı Nedeniyle Kapanan Canlı Hayvan Pazarları Yeniden Açıldı

Yozgat\'ta Şap Hastalığı Nedeniyle Kapanan Canlı Hayvan Pazarları Yeniden Açıldı

Yozgat il genelinde temmuz ayında kapanan canlı hayvan pazarları, çevre illerdeki şap hastalığı vakalarının azalmasıyla birlikte 17 Eylül tarihinden itibaren tekrar açıldı. Besiciler, yüksek girdi maliyetleri ve yem fiyatlarından şikayetçi oldu.

08.10.2023 12:32  Güncelleme: 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEYFİ ÇELİKKAYA

Çevre illerdeki büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Yozgat il genelinde temmuz ayının ilk haftasında kapanan canlı hayvan pazarları 17 Eylül tarihinden itibaren yeniden açıldı. Besiciler, girdi maliyetlerinden yakınarak mazot ve yem fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade etti.

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde kurulan bölgenin en büyük canlı hayvan pazarına Yozgat ve bağlı ilçeleriyle birlikte, Akasya, Çorum, Tokat, Sivas, Kayseri, Kırıkkale illerinden de besiciler, hem hayvan satmak hem de hayvan satın almak için geliyor. Hayvan Pazarında zabıta ekipleri ve veteriner hekimler kontrollerini sürdürdüğü, Yozgat il genelinde 25 bin hayvana şap aşısı yapıldığı, yıl sonuna kadar toplamda 205 bin hayvanın daha şap hastalığına karşı aşılanmasının planlandığı bildirildi.

"BUZAĞI MALI PEK SATILMIYOR DA İNEK MALI İYİ SATILIYOR"

Yozgat'ın Bişek köyünden hayvanını satmak üzere gelen Ahmet Kozan, "Bugün pekiyi değildi pazar. Geçen hafta güzeldi. Bugün biraz kırgındı, buzağı malı pek satılmıyor da inek malı iyi satılıyor. Fiyatlar da normal yani aşağı düştü, bazen pahalı millet satıyor, alıyor" dedi.

Kadışehri ilçesinden Halil Akdağ ise "Durum hiç iyi değil. Şimdi pazarlar kapalıydı millet çok bunalımda kaldı. Herkes alacağını alamadı, vereceğini veremedi. O yüzden pazarların kapanması bizi çok sıktı. Şimdi ise yem çok pahalı, girdi maliyetleri çok pahalı. O yüzden pazarın durumu iyi değil" diye konuştu.

Çekerek Beyyurdu köyünden Hacı Ömer Zararsız da "Allah'a şükür hayvan alıp satıyoruz. Fiyatlar da iyi, malına göre fiyatlar. Pazar kapalıydı çok perişan olduk ama şimdi açıldı iyi oldu. Vatandaş hayvan alıp satmıyor, çok perişan oldu böyle. Hastalık diye bir şey yok buralarda" ifadelerini kullandı.

"GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK, MAZOT ÇOK PAHALI"

"Girdi maliyetleri yüksek, mazot çok pahalı" diyen Sarıkaya ilçesinden Salim Yılmaz şöyle konuştu:

"Buraya yakınız ama uzak pazarlara gittiğimiz zaman maliyeti kurtaramıyoruz. Hayvan alım satımı da çok hızlı değil, şu anda yavaş. Girdi maliyetleri yüksek, bundan dolayı şikayetçiyiz. Yem olsun, mazot olsun, bunlara bir çare olunması lazım. Düşürülmesi lazım, büyüklerimizden bunu rica ediyorum. Mal almaya buraya Türkiye'nin her yerinden gelirler. Buraya Edirne'den, Kars'a her taraftan hayvan almaya gelenlere yardımcı olunur. Yozgat bölgesinin yaylası bol, hayvanlar yaylada yayıldığı için maliyetler diğer şehirlere göre düşük oluyor. Hayvanlar da kaliteli ve sağlıklı olduğu için burası bu yüzden tercih ediliyor."

"MAL VERİMİ DÜŞECEK. MİLLET ÜRETİMİ BIRAKACAK"

Bir besici, gece saat 03.00'te 10 tane hayvan getirip satamadığını belirtirken; Çorum Alaca'dan Kadir Yiğit, "Pazar durgun fiyatlı olduğu için. Yem pahalı, bu işin biraz düzelmesi lazım, bu şekil olmuyor. Yem pahalı, her şey pahalı, mal ucuz. Buna bir çözüm bulunması lazım. Bulunmazsa malımızı hep kesime vereceğiz. Mal verimi düşecek. Millet üretimi bırakacak" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'ta Şap Hastalığı Nedeniyle Kapanan Canlı Hayvan Pazarları Yeniden Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement