Bölge Baroları: Sorumlular İstifa Etsin - Son Dakika
Güncel

Bölge Baroları: Sorumlular İstifa Etsin

Bölge Baroları: Sorumlular İstifa Etsin

Ankara'daki saldırı ile ilgili Doğu ve Güneydoğu'daki bölge baroları sorumluğunu yerine getirmeyenlerin istifasını istedi.

14.10.2015 12:29

Geçtiğimiz cumartesi günü Ankara'daki Barış Mitingine yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili toplumun her kesiminden kınama açıklamaları gelmeye devam ediliyor.

Yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği ve 250'nin üzerinde yaralının bulunduğu kanlı eylemle ilgili Doğu ve Güneydoğu'daki bölge barolarından da ortak tepki geldi.

Şanlıurfa Adliyesi önünde bir araya gelerek bölge baroları adına basın açıklaması yapan Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe olaydaki güvenlik zafiyetine ve buna benzer olayların yeterince soruşturulmadığına vurgu yaptı.

Delebe, "Ankara'da patlatılan bombalar o meydanda barışı haykıracak resmi açıklamaya göre 97 resmi olmayan kaynaklara göre 120 pırıl pırıl insanımızın ölümüne ve 65'i ağır 240'in üzerinde insanımızın da yaralanmasına neden olmuştur. Günbegün ölü sayısı artmakta ve acımız da büyümektedir. Acımız büyük, kaybımız büyük ancak unutulmamalıdır ki, bu bombalar sadece bizim acılarımızı büyütmüyor. Bu bombalar toplumun birlikte ve barış içerisinde yaşama iradesine de büyük darbe vuruyor" dedi.

'SORUMLU HER KİMSE AÇIĞA ÇIKARILMALI'

Mitingin yapılacağı bilgisinin günler öncesinden kamuoyuyla paylaşıldığına dikkat çeken Delebe, yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığını ifade etti. Delebe, "Bu mitingin yapılacağı gün belli olduğu halde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı hatta ve hatta güvenlik önleminin yok denecek kadar az olduğu ortaya çıkmıştır. Bunca ölüme ve böylesi bir katliama neden olan bu vahim olayda bile atanmış İçişleri Bakanının çıkıp 'her tür güvenliği aldık güvenlik zafiyeti yoktur' demesi, yanındaki atanmış Adalet Bakanının bu büyük acıya rağmen kameralar karşısında gülerek pozlar vermesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu ülkenin başkentinde bile insanlar güvenlikli bir şekilde toplanamayacaklarsa, bundan sorumlu olanların o koltuklarda varlığının bir gerekçesi olamaz. Bu olayda ihmali olan, sorumluluklarını yerine getirmeyen her kim ise açığa çıkarılmalı ve sorumluğunu yerine getirmeyenler derhal istifa etmeli veya görevden alınmalıdır" diye konuştu.

'OLAYLARIN ARKASINDAKİLER SORUŞTURULMADI'

Daha önceki buna benzer olayları hatırlatan Delebe, olayların perde arkasının yeterince sorgulanmadığını söyledi. Delebe, "Şu çok iyi bilinmelidir ki, daha önce yaşanan katliamlarda ihmali olanlar, sorumluları ve arka planında bulunanlar açığa çıkarılmış olsa ve gerekli yargılamalar yapılmış olsaydı, böylesi katliamlar bu rahatlıkta gerçekleştirilemeyecek ve belki de önlenebilecekti. Roboski katliamında kimse sorumlu bulunmadı, halen bu katliamı gerçekleştirenler, emrini verenler bulundukları sorumluluk mevkilerinde duruyor ve hatta terfi ediyorlar. Diyarbakır'daki HDP mitinginde yaşanan katliamı gerçekleştirenler yakalanmadığı gibi öncesinde bunu önleyebilecek imkanları olanlar ve bu katliamda ihmalleri olanlarla ilgili bir yargılama ve idari işlem sonucunda görevden alma gerçekleşmiş değil. Suruç'ta o güzel ve yürekli insanları patlatanlar ve barışımızı da ortan kaldıranlarla ilgili ihmali olan sorumluluğu olan kimse bulunmadı. Reyhanlı ve Niğde saldırılarının failleri ve destekçileri bulunmadı. Belki bu katliamlar gereği gibi soruşturulsa arkasındaki güçler sorgulanmasa bir sonrasında yaşanan katliamlar yaşanmayacaktı. Suruç katliamından ve daha sonra yaşanan Ceylanpınar vakasının arkasında kimlerin olduğu soruşturulmadan yeniden savaş kararı alınmış olması ve kentlerimizde uzun süren sokağa çıkma yasakları ve yaşatılan sivil ölümlerinin de henüz bir sorumlusu yok ortada. Şırnak'ta insanlık yerlerde süründürülüyor. Hacı Lokman Birlik iki uzak atış ile vurulduktan sonra yaralı bir şekilde yakalanabilecekken, 26 adet yakın atış yapılarak katlediliyor ve bu da yetmiyor cesedi karakolun önüne getirildikten sonra boynuna ip geçirilerek araca bağlanıp yerlerde süründürülüyor ve olmadık hakaretler ediliyor ancak bunun da bir sorumlusu bununda bir faili yok ortada" ifadelerini kullandı.

'OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

"Bu katliamların sorumluları ve katliamları gerçekleştirenler gerektiği şekilde soruşturulmadığından en son Ankara'da hu ülkenin orta yerinde, bu ülkenin başkentinde böylesi bir katliam yaşanmıştır" diyen Delebe, Ayrıca PKK'nin eylemsizlik kararı alacağını deklare etmiş olduğu bir dönemde böylesi bir olayın yaşanmasının manidar olduğunu belirtti.

Bölge baroları ve bölgenin hukukçuları olarak bu katliamları yapanların, arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması ve bu olayların aydınlatılması için gerekli soruşturma ve kovuşturmaların yapılması ve sorumluların yargılanması için takipte olacaklarını vurgulayan Delebe sözlerini şöyle tamamladı: "Bu katliamlarda ihmali olan ve görevlerini gereği gibi yerine getirmeyen tüm kamu görevlilerinin ve sorumluluk mevkiinde bulunan yönetenlerin de yargılanması için gerekli tüm girişimleri yapacağız ve bunun takipçisi olacağız. Bir kez daha tüm taraflara buradan sesleniyoruz biz savaşı, çatışmayı, ölümü ve kıyımı en yakınında yaşayanlar olarak, savaşılarak artık bu toplumun sorunlarının çözülemeyeceğini, ölümlerin, kıyımların, böylesi büyük acıların sorunun çözümüne katkı sunmayacağının tecrübe edildiğini, çözümün müzakere ve diyalogda olduğunun ve çözüm masasına tarafların tekrardan oturması gerektiğinin bilinmesini istiyoruz." Basın açıklaması yakalarına siyah kurdele takan ve eyleme destek veren avukatların alkışlarıyla sona erdi.

ORTAK AÇIKLAMAYA İMZA ATAN DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGE BAROLARI
Şırnak, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Tunceli Ve Van.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bölge Baroları: Sorumlular İstifa Etsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement