Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'na katıldı.

11.04.2016 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'na katıldı. Erdoğan'ın kurultayda yaptığı konuşmanın satır başları şunlar:

-"Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince, 'milletvekillerine dokunulmazlık kalksın' gibi bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa, o fezlekeyle ilgili sürecin hemen yargıya taşınması anlamındadır bu"

-"Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim"

-" Operasyonların sürdüğü ilçelerde de benzer uygulamalara gidilerek, kentsel dönüşüm yoluyla bu şehirlerimizin sadece teröristlerden değil, onlara rahat hareket etme imkanı sağlayan olumsuz şartlardan da temizlenmesi sağlanacaktır"

-"Devletin görevi sadece yapıları değil, aynı zamanda gönülleri de imar etmektir. Vatandaşlarımızın devletine olan güven, bağlılık ve inançlarını güçlendirmek mecburiyetindeyiz"

"Kanal İstanbul'u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız."

- "İşte burada da tüketici kredilerindeki faizi lütfen bankalarımız daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil, katılımcı kuruluşlar bankaları baz alarak değil, onlar da lütfen bu oranları düşürsünler ki tüketici yani konut kredisi alacak olan vatandaşımız rahatlıkla oradan ödeyebileceği krediyi almış olsun."

(13.53-13.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın kurtuluşunun 96. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, GAP Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen İstiklal Madalyası takdim törenine katıldı.

TBMM Başkanı Kahraman, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin, "TBMM'nin bu kararı Şanlıurfa'yı onurlandırmanın yanında aynı zamanda kendisini de onurlandırmaktadır." dedi.

(12.47) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Başbakan Davutoğlu da aynı törende yaptığı konuşmada özetle şu ifadeleri kullandı:

- "Birileri fitne ateşi yakmaya çalışıyor, birileri Suriye'de, Irak'ta yanan o ateşin Türkiye'ye sıçramasını istiyor, birileri, bu topraklarda ezeli ve ebedi olarak kardeş olmuş 78 milyonun arasına asabiyeyi, etnik mezhebi, çatışmayı sokmak istiyor. Şanlıurfa'dan, İstiklal Madalyası için yan yana savaşmış Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz, sizin fitne aşkınıza karşı bizde kardeşlik aşkı var. İstilacıların istila ateşine karşı istiklal aşkımız ne kadar kuvvetli, köklüyse fitnecilerin, bölücülerin, teröristlerin fitne aşkına karşı kardeşlik aşkımız da o derece büyüktür"

"İşte burada, Şanlıurfa'nın istiklal gününde bir kez daha en gür sedayla haykırıyoruz, biz istiklalimizi sonuna kadar koruyacağız. Biz istiklalimizin sembolü olan al bayrağı sonuna kadar bu semalarda dalgalandıracağız"

"Aşkımızı, kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyorlar. Şehirlerimizi, ilçelerimizi kana bulamaya, çukurlar kazmaya, barikatlar kurmaya çalışıyorlar. Onlar istilacı ordulardan daha kuvvetli değiller. İstilacılara bu memleketi teslim etmemiş Şanlıurfalılar, fitne ateşine karşı da dimdik durdular"

(13.21) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Türkiye, Alman İkinci Kanalı'nda (ZDF) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiir okuyan Jan Böhmermann hakkında Alman makamları nezdinde inceleme başlatılmasını istedi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre, cuma günü Almanya Dışişleri Bakanlığına konuyla ilgili nota verildi.

(15.23)

4- Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, havayolu işletmeleri ile terör mağduru Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) Hazine destekli kefalet sistemi ile kredi kolaylığı sağlanacağını açıkladı.

(10.21)

5- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kalın'ın sözlerinin satır başları şunlar:

- "(İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi) Bu zirvede, özellikle son dönemde Mescid-i Aksa'da ve Filistin topraklarının genelinde cereyan eden hadiseler etraflı bir şekilde ele alınacak. Filistin davası ve Kudüs konulu kararda özellikle İsrail'in işgaline son vermesi, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve Filistin'in bağımsız bir devlete kavuşması için gerekli çağrılar yapılacak"

- "(Halep'e Rusya destekli operasyon) Bir taraftan 'çatışmalar dursun' diye bütün uluslararası toplumun katkısı ve desteği ile bir anlaşmaya varacaksınız ama öbür tarafta da Halep'te, İdlib'de, başka yerlerde 'DAİŞ'e karşı mücadele ediyoruz' bahanesi ile bu operasyonları devam ettireceksiniz. Bunun tabii ki kabul edilmesi mümkün değil. Bizim Halep'ten gelebilecek muhtemel yeni göç dalgası ile ilgili endişelerimiz de devam ediyor"

- "(Erdoğan'a hakaret eden Alman televizyoncu hakkında açılan soruşturma) Bundan sonrası Alman makamlarının yürüteceği, Alman hukuk sistemi çerçevesinde ilerleyecek bir süreçtir. Ama şunun altını çizmek isteriz, bir ülkenin Cumhurbaşkanına ve bir halkı hedef alarak, bu tür hakaret içeren, galiz ifadelerle yapılan saldırıların ifade ve basın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi yoktur."

(15.32-15.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik devam eden operasyonda 1 ayda 149 terörist etkisiz hale getirildi. İlçede teröristlerce tuzaklanmış 221 el yapımı patlayıcıyı imha eden güvenlik güçleri, 108 çukuru kapattı, 167 barikatı kaldırdı.

(11.07) (Grafikli)

7- Terör saldırılarını şehirlere taşıyan PKK'lı teröristler, çukur kazdıkları ve barikat kurdukları il ve ilçelerde güvenlik güçlerine yönelik sinsi taktikler kullanıyor. El yapımı patlayıcıları, su birikintilerine, Kur'an-ı Kerimlerin altına, kapıların arkasına, beşik ve tencerelerin içine bile tuzaklayan örgüt mensupları, toprağın altına yerleştirdikleri bombaların fark edilmemesi için de çim ekip fidan dikiyor. Alçıdan yaptıkları parke taşlarına bomba koyan teröristler, kırdıkları binaların duvarlarına patlayıcı yerleştirdikten sonra tekrar sıva yapıyor. Yerlerinin tespit edilmemesi için bulundukları binaların duvarlarına açtıkları deliklerden sadece bir kez ateş edip kaçan teröristler, hain saldırılarında "Dragunov", "Zagros" ve "Kanas" marka keskin nişancı tüfekleri ile zırh delici mermiler kullanıyor. Bitişik evler arasında kısa sürede geçiş yapmak amacıyla duvarları kıran örgüt mensupları, çok katlı binalarda ise alt katların tavanlarını delerek uzattıkları halatlarla daireler arasında geçiş sağlıyor.

(11.15)

8- FETÖ/PDY operasyonları

- Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğü, Isparta merkezli 6 ilde gerçekleştirilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonunda tutuklanan, aralarında eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da bulunduğu 19 üniversite personelini açığa aldı.

(13.27)

- Erzincan merkezli 12 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 6'sı tutuklandı.

(11.28)

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6 şüpheli, adliyeye sevk edildi.

(11.03)

9- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden bilgi talep etti.

(11.38)

10- Ergenekon'da karar 10 gün sonra açıklanacak. Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon davası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 21 Nisan'da kararı açıklamasıyla 9 yıl sonra karara bağlanmış olacak.

(13.10)

11- Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 3 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

(12.08)

12- Nijerya'nın Port Harcourt limanının güneyinde özel Türk firmasına ait gemiden 6 mürettebat kaçırıldı.

(14.37)

13- Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın yeni Merkez Bankası Başkanı olmasını öngören kararname imzaya açıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Bakanlar Kurulunda imzaya açılan kararname, Merkez Bankasında Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Çetinkaya'nın yeni başkan olarak atanmasını içeriyor.

(15.08)

14- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz 10 yıllık tecrübe bu mücadelenin kolektif bir çaba gerektirdiğini göstermiştir. Enflasyonun yüzde 5 hedefine kalıcı olarak indirilebilmesi için tüm kurumların son yıllarda gösterilen çabayı kararlı bir duruşla sürdürmesi önem taşımaktadır." dedi.

(15.17) (Fotoğraflı-Görüntülü)

15- Türkiye'nin cari işlemler açığı, Şubat 2016'da bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 524 milyon dolar azalarak 1 milyar 785 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık cari işlemler açığı ise 30 milyar 511 milyon dolara geriledi. Resmi rezervler ise 646 milyon dolar arttı

(10.53)

16- İhracat Beklenti Endeksi, yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre 11,8 puan artarak 111,7 seviyesine yükseldi. İthalat Beklenti Endeksi ise 5,2 puan artarak 103,1 seviyesine ulaştı.

(10.04)

17- Türkiye bankacılık sektöründe toplam krediler 1 Nisan itibarıyla önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 1,54 trilyon TL oldu.

(10.56)

18- Trafiğe kayıtlı araç sayısı, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 artarak 20 milyon 98 bin 994'ten 20 milyon 159 bin 183'e çıktı.

(10.32) (Grafikli)

19- Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde bir festival sırasında çıkan yangında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı.

(10.02)

20- Ermenistan- Azerbaycan cephe hattında yaşanan çatışmaların ardından, Azerbaycan tarafının, çatışma bölgesinde kalan 18 cesedi Ermenistan tarafına verdiği bildirildi.

(00.59)

21- Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılması, Mısırlı muhalifler ve yönetim yanlılarını bir araya getirdi. Bazı eski milletvekilleri, bakanlar ve entelektüeller ülkede meşru olmayan yönetimin imzaladığı ve Mısır'ın tarihi haklarından feragat etmesine neden olan tüm antlaşmaların geçersiz olduğunu belirtti.

(12.57)

22- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK), Yunanistan'ın, Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında sınırı geçmeye çalışan sığınmacılara göz yaşartıcı gaz ile müdahale edilmesinin oldukça endişe verici olduğu belirtildi.

(14.45)

23- Birleşmiş Milletler'in (BM) merkezi Roma'da bulunan örgütü Dünya Gıda Programı (WFP), Suriye'nin doğusunda terör örgütü DAEŞ'in kuşatması altındaki Deyr ez-Zor kentine, aylar sonra havadan 20 tonluk gıda yardımı ulaştırdı.

(14.27)

24- Yemen'de Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı çağrı üzerine gece yarısından sonra yürürlüğe giren ateşkesin Taiz'de 7 defa ihlal edildiği bildirildi.

(02.08)

25- ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığı boyunca yaptığı en kötü hatanın, 2011 yılında Libya lideri Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonraki süreç için plan yapmamak olduğunu söyledi.

(06.19)

26- Spor Toto Süper Lig'de 13 Nisan Çarşamba günü Türk Telekom Arena'da karşı karşıya gelecek Galatasaray ile Fenerbahçe, bu sezon maçların son 15 dakikalık bölümlerinde attıkları gollerle dikkati çekti.

(11.09)

27- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Torku Konyaspor'un basın sözcüsü Ahmet Baydar, takımlarının tarih yazmaya devam ettiğini, Fenerbahçe karşısında aldıkları galibiyetle 3. sıradaki yerlerini pekiştirdiklerini söyledi.

(13.48)

28- İspanyol basını, Barcelona'da forma giyen milli futbolcu Arda Turan'ın, UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final rövanşında eski takımı Atletico Madrid'e karşı 13 Nisan'da oynanacak maçta, Atleticolu taraftarların tepkisini alacağını iddia etti.

(14.43)

29- Fenerbahçe basketbol takımı, THY Avrupa Ligi play-off çeyrek finali ilk maçında yarın kupanın son şampiyonu Real Madrid'i konuk edecek. Toplam 3 galibiyete ulaşan takımın Dörtlü Final'e kalacağı turda ilk 2 maç İstanbul'da oynanacak. Avrupa Ligi'nde 15 aydır sahasında kaybetmeyen Fenerbahçe, evindeki son 19 maçı da kazandı.

(09.51)

30- Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) San Antonio Spurs'u 92-86 yenen Golden State Warriors, 72. maçını kazandı ve Chicago Bulls'a ait "normal sezonda en fazla galibiyet alan NBA takımı" rekorunu egale etti.

(10.37)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement