Başkan Güzelbey, Cumhurbaşkanlığı'nda Düzenlenen Etkinliğe Katıldı - Son Dakika
Yerel

Başkan Güzelbey, Cumhurbaşkanlığı'nda Düzenlenen Etkinliğe Katıldı

Başkan Güzelbey, Cumhurbaşkanlığı\'nda Düzenlenen Etkinliğe Katıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.

18.06.2013 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Büyük Selçuklu Mirası Projesi tanıtım etkinliğine katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde bugün düzenlenen tanıtım etkinliğine, Başkan Güzelbey'in yanı sıra 4 kentin Büyükşehir Belediye Başkanları ile 4 il ve 4 ilçe belediye başkanları da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen Büyük Selçuklu Mirası Projesi, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen programla tanıtıldı. Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, Büyük Selçuklu Mirası Projesi tanıtım toplantısı vesilesiyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha önce de Cumhurbaşkanı olarak Anadolu Selçuklu Uygarlığı Projesi'ni himayesine aldığını ve başarıyla tamamlanmasının ardından, 2009 yılında bu projenin devamı niteliğinde Büyük Selçuklu Mirası Projesi başlatıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede çok güzel çalışmalar yapıldığını ve çok güzel kitaplar yayınlandığını kaydederek, "Ümit ederim ki bu eserler rafta kalmaz, sadece uzmanlar tarafından değil, ilgililer, sizler tarafından da hep takip edilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Konya Aydınlar Ocağı'nın proje sahipliğinde, TİKA koordinasyonunda, Konya Selçuklu Belediyesi ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun ortaklığıyla bu proje gündeme gelince himayesine aldığını, bugün de projenin tanıtımının gerçekleştirildiğini aktardı.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Çok geniş bir coğrafya da çok güzel çalışmalar yapıldığını, bu çalışmaların kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Hepsine çok teşekkür ederim, birçok ülkede eskiden hepsi bir devletin çatısı altında olan bu büyük coğrafyada şimdi çok sayıda devlet var. Bütün bu devletlerin kendilerine ait ayrı ayrı hukukları var. Bunlardan ayrı ayrı izinler alınacak, buralarda ayrı ayrı çalışmalar yapılacak. Bütün bunları yaptılar. Bundan dolayı emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

"Anadolu bu dönemde bizlere yurt olduğunu, kültür ve sanattaki zenginlik ve seçkin mimari eserlerin yanı sıra, medeniyetler arası uyum ve hoşgörünün en güzel örneklerinin sunulduğu coğrafyalardan birisi haline gelmiştir. Dolayısıyla bugün Selçuklu mirasından söz ederken, 'Işık doğudan yükselir' sözünü doğrularcasına bir medeniyet kuran Selçuk, Çağrı, Tuğrul Bey, ihtişam çağının yıldızları Alparslan, Melik Şah, Sultan Sencer'den bahsediyoruz ve hepsini büyük bir saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Aynı zamanda Şarkın yıldız şehirleri Merv, Rey, Ürgenç, Şiraz, Kirman, İsfahan, Bağdat, Dehistan, Kudüs, Halep, Şam, Belh, Herat, Ahlat, Sivas, Kayseri ve Konya'dan söz ediyoruz, Selçuklular dediğimizde. Vaktinde bu şehirlerin hepsi çok büyük cazibe merkezi olmuş, çok büyük alimler, sanatkarlar yetiştirmiş ve hep canlı olmuşlardır."

BU KADİM MEDENİYETİ YENİDEN OKUMALIYIZ

Günümüzde bu büyük medeniyete sahip çıkmak ve vefa göstermenin en çok bizim vazifemiz olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

"Zira Büyük Selçuklu 1157'de tarih sahnesinden çekilirken devamı diyebileceğimiz Anadolu Selçuklu 1318 yılına kadar hüküm sürmüş ve Anadolu'yu da bizlere vatan yapmıştır. Biz bu geleneğe sahip çıkarak insanlığın ortak mirası haline gelmiş Selçuklu dönemine ait yapıların ve müzelerde bulunan objelerin hakkıyla korunmasını sağlamaya çalışmalıyız. Bu kadim medeniyeti yeniden okumalıyız. İşte Büyük Selçuklu Mirası Projesi böyle bir anlayıştan doğmuş ve bize sunulduğunda da bunu en üst makam olarak, Cumhurbaşkanlığı olarak himayemize almayı uygun gördüm."

Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan, Türkiye, Yemen, Mısır ve Nahcivan'ı kapsayan bu büyük coğrafyanın neresine gidilse Selçuklulardan bir şey bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu çalışmalar düzenlenirken, toparlanırken bu ülkelerin değerli yöneticileri çok büyük yardımda bulunmuşlar ve çalışmanın yapılması için ellerinden gelen her türlü kolaylığı göstermişlerdir. Bundan dolayı bu değerli dostumuz olan bütün bu ülkeler başta olmak üzere bir kez daha teşekkür ediyorum, bu ortak mirasın ortaya çıkmasına katkı sağladıkları ve müsaade ettikleri için" ifadelerini kullandı - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Güzelbey, Cumhurbaşkanlığı'nda Düzenlenen Etkinliğe Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement