Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde kuzugöbeği (morchella conika) mantarı toplama mevsimi başladı.

27.04.2013 09:51

Foto: Kozalaklardan

===

Mantardan para kazanıyorlar

ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde kuzugöbeği (morchella conika) mantarı toplama mevsimi başladı. Nisan yağmurlarıyla ağaç diplerinde ve ormanlık alanlarda yetişen kuzugöbeği, köylülerin gelir kapısı oldu.

Köylüler ormanlık alanlarda topladığı kuzugöbeği mantarını kurutarak kilosunu 600 TL'ye satıyor. Cavizli Beldesi'nde oturan 79 yaşındaki Naciye Karahan, 20 günde 15 kilo kuzugöbeği mantarı topladığını söyledi. Kuzugöbeğinin genelde ormanlık alanlardaki çam ve sedir diplerinde bulunduğunu belirten Karahan, mantarı talebe göre yaş ve kurutulmuş olarak sattıklarını söyledi.

KURUSU 600 TL

10 kilo yaş mantardan 1 kilo kuru mantar elde edildiğini anlatan Karahan, şu an kilosu 40 TL olan mantarın kış döneminde kilosunun 500 ile 600 TL arasında alıcı bulduğunu belirtti. Kuzugöbeği mantarının yağmurun yağmasıyla kendiliğinden çıktığına değinen Karahan, "Her yıl aynı bölgede yetişir. Ancak sürekli olması için köküyle sökülmemesi önemli" dedi.

Cevizli Belde Belediye Başkanı Niyazi Ekinci ise kuzugöbeği mantarının pek çok yemeğin ana malzemesi olduğunu söyledi. Cevizli bölgesinde hava şartlarının uygun olması halinde mart, nisan ve mayıs aylarında mantar toplandığını kaydeden Başkan Ekici, "Kuzugöbeği mantarında, çorba, dolma, yahni ve tatlı yapılıyor" dedi.

Değişik renkleri de olan mantarın mutlaka bıçakla kesilerek toplanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Ekinci, "Protein değeri kadar ekonomik değeri de çok yüksek. Kilosu 40-50 TL'ye satılıyor. Kurutulmuşunun ise kilogramı 500-600 TL'den satılıyor. Kuzugöbeği mantarı işlenip paketlendikten sonra İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika ve İskandinav ülkelerine ihraç ediliyor. İlaç sanayinde kullanılıyor. Avrupa'da zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor" diye konuştu.

Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA)

Foto: Mantardan

===

Turizmcilere Afyon'a gelin çağrısı

TURİZMDE yaşanan yoğun rekabet nedeniyle Antalya'da birçok otel el değiştirdi. Otellerin arka arkaya satılık tabelası asması üzerine sektör temsilcileri, Antalya'ya artık otel yatırımı yapılmaması çağrısında bulundu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un "Artık Antalya'ya yatırım yapmayın" çağrısı termal turizmin merkezi Afyonkarahisar'da yankı buldu. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Tüm yatırımcılara kapımız açık" dedi.

BAŞKAN ÇOBAN'DAN YATIRIMCILYA DESTEK SÖZÜ VE GARANTİSİ

Afyonkarahisar'a termal otellerin bulunduğu Ömer Gecek Havzası'na 35 kilometre mesafedeki Zafer Havalimanı'nın açılmasıyla ulaşım sorunlarının azaldığını, 2 yıl içinde hızlı tren projesinin de biteceğini belirten Başkan Çoban, kısa süre içinde spor turizminde de iddialı şehirlerden biri olacaklarını belirtti.

Sağlık turizmini ön plana çıkarmak için yapılan çalışmaların yanı sıra hem özel sektörün hem de Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) termal sağlık alanda önemli çalışma ve yatırımlar yaptığını vurgulayan Başkan Çoban, "Türkiye'nin en modern yeni stadyumu Afyonkarahisar'a yapılıyor. Yakın gelecekte termal ve sağlık turizmiyle birlikte spor turizminde de ön plana çıkacağımıza inanıyorum" dedi. Ulusal ve uluslararası pek çok kuruluş yatırım yapmak için sık sık Afyonkarahisar'a gelerek incelemeler yaptığını anlatan Başkan Çoban, yatırımcıya her türlü desteği sağlama sözü verdi.

ELİMİZDE 30 TESİS İÇİN MEVCUT ARAZİ VAR

İl genelindeki 4 farklı termal turizm bölgesinde 30'a yakın yatırım için arazi olduğunu belirten Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar, Afyon'daki otellerin sahil bölgesindekinin aksine 12 ay açık olduğunu hatırlattı. Ancak buna karşı Afyon'da işletme maliyetlerinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Acar, "Ben müşterimin yüzde 50'sini yurt dışında getiririm diyenler için Afyon bulunmaz bir yatırım yeri. Sadece mevcut pazar için gelecekler hem buradaki işletmelere hem de kendisine zarar verir." diye konuştu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden sonra en prestijli termal tedavi imkanları bulunan tek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinin üniversite bünyesinde açıldığını söyledi. Rektör Solak, Sağlık Bakanlığı'na sundukları ve Afyonkarahisar'da uygulanması planlanan modelle turizm tesisleriyle ortak sağlık hizmeti sunulacağını belirtti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: başkan çoban, Ali acar ve arşiv termal fotosu

===

En eğlenceli trafik dersi

AFYONKARAHİSAR Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Ailemin ve Ülkemin Polisiyim' projesi, Ekrem Yavuz İlkokulu'nda uygulandı. Okuldaki öğrencilere, bir ders boyunca trafik kuralları anlatıldı. Öğrencilerin birebir katıldığı, sorulan soruları yanıtladığı ders sonunda öğrenciler polis selamı vermeyi de öğrendi. Öğrenciler, trafik kurallarına uymak için de 'söz' verdi.

10 BİN ÇOCUK

'Söz' metnini yüksek sesle okuyup polis selamı veren tüm öğrencilere 'Ailemin ve Ülkemin Trafik Polisiyim' kartı verildi. 2010-2011 eğitim döneminden itibaren yürürlükte olan proje kapsamında 10 bin 600'ün üzerinde öğrenciye ulaşıldı. Proje için 12 polis görevlendirilirken, polisler Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden destek aldılar.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Öğrencilerden

===

Asker ailelerine 250 TL maaş

GAZİPAŞA Kaymakamı Muhittin Pamuk, çocukları askerde olan ihtiyaç sahibi ailelere aylık 250 lira ödeme yapılacağını söyledi. Kamuoyunda yardıma muhtaç asker ailelerine yardım yapılacağı konusunun sıkça gündeme geldiğine dikkati çeken Kaymakam Pamuk, haziran ayından itibaren muhtaç asker ailelerine aylık 250 TL yardım yapılacağını açıkladı. Konuyla ilgili Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün çalışma yürüttüğünü aktaran Kaymakam Pamuk, hak kaybı olmaması için ihtiyaç sahibi ailelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurarak kayıtlarını yaptırmasını istedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto. Kaymakama Muhittin Pamuk

===

SDÜ hastaneleri dünyayı tedavi ediyor

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) hastaneleri, 26 ülkeden yabancı uyruklu hastalara sağlık hizmeti veriyor. SDÜ Rektörlüğü tarafından başlatılan sağlık turizmi çalışmaları kapsamında SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi, İran, Azerbaycan, Sudan, Romanya, Türkmenistan, Tacikistan, Kazakistan, Rusya, Yunanistan, Somali, İspanya, Hollanda, Afganistan, Pakistan, Almanya, Arnavutluk, Anguilla, Çin, Danimarka, Tayvan, KKTC, ABD, Eritre, Vanuatu, Rusya ve Etiyopya'dan gelen hastalara sağlık hizmeti verdi.

Türk insanının eskiden yurt dışına tedaviye gittiğini, bugün ise dünyanın her yerinden hastaların Türkiye'ye tedavi için geldiğini belirten SDÜ Rektör Yardımcısı ve Sağlık Turizmi İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. M. Numan Tamer, "Hastanelerimize ciddi yatırımlar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Hastanelerimizin kalitesi ve yakaladığı yüksek standartlar dünya hastaneleriyle baş ölçüşecek noktada. Uluslararası kalitede hizmet verilen hastanelerimizde hizmet bedeli de Avrupa ve ABD'ye göre daha düşük" diye konuştu.

Yüksek standartlardaki kaliteli hizmetin düşük maliyetlerle verilmesinin üniversite hastanelerinin en

büyük avantajı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer, "Uluslararası tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarıyla belirlenen hedef ülkelerden daha çok fazla hastaya hizmet vermek için özel çaba sarf ediyoruz. Sağlık turizmi için yapılan çalışmalar Isparta'nın yaşam kalitesi, zengin kültür ve doğal yapıları ve iklim özellikleriyle anlatıldığında daha etkili olacaktır" diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foot: Numan Tamer ve Tıp Fakültesi

===

Diş tedavisinde yeni yöntemler konuşuldu

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nin girişimiyle Isparta'da, 'Uluslararası Kraniyofasiyal Anomaliler Kongresi' düzenlendi. Barida Otel'de gerçekleştirilen kongreye, ABD, Almanya, Suudi Arabistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 270 uzman katıldı. İki gün süren kongrede, doğuşsal kaynaklı dudak ve damak yarıkları gibi rahatsızlıkların tedavisindeki son gelişmeler anlatıldı.

Kongre öncesi konuşan SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Türkkahraman, uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 'Kraniyofasiyal anomalilerin' doğuşsal kaynaklı baş ve yüz kısımlarında görülen bozukluk anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Türkkahraman, bu bozuklukların en belirgin olanlarının ise dudak ve damak yarıkları olduğunu söyledi.

Bu tür rahatsızlıkların doğumla başladığına ve tedavisinin 20'li yaşlara kadar sürdüğünü aktaran Prof. Dr. Türkkahraman, "Bu bozukluklar hastanın konuşmasını, yemek yemesini bunun yanında görünümü ve psikolojisini büyük anlamda etkiliyor. Bozukluklar, hastaların yanında aileleri de etkiliyor. Tedavi yaklaşık 20 yıl sürüyor ve tedavi süreci çok emek istiyor" dedi.

Kraniyofasiyal anomaliler içerisinde bir çok sendromun bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Türkkahraman, her 1000 doğumda bir anomali görüldüğünü vurguladı. Kongrede bu alandaki son tedavi yöntemlerinin değerlendirileceğini belirten Türkkahraman, "Kraniyofasiyal anomaliler alanında yeni bir çığır açmayı hedefledik. Kongremize yurt içi ve yurt dışından 20 davetli hocamız geldi. Ayrıca 270 uzman katıldı. Böyle bir kongreyi düzenlemekten büyük bir onur duyuyoruz" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Kongreden foto ve Hakan Türkkahraman - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement