Burun Estetiği - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Burun Estetiği

Burun Estetiği

Burun şeklinin düzeltilmesi için uygulanan cerrahi müdahaleye burun estetiği adı verilmektedir.

14.11.2019 10:48  Güncelleme: 10:50
İlandır

Burunuzdaki kemikte kırılmalar meydana gelmişse, kemerli bir burun yapısına mevcutsa ya da burnun genel yapısı bozuksa, uygulanan cerrahi operasyonlarla bu bozukluklar düzeltilebilmektedir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen, burun estetiğiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Burun estetiği aşamasında, burnun farklı kanallarına yoğunlaşmakta ve problemin esas kaynağı araştırılmaktadır. Burun boyutunu küçültmek ya da küçük burunları normal boyutlara getirmek isteyen kişiler cerrahi müdahaleye başvurmaktadır.

Burun estetiği yapılması gereken durumlar nelerdir?

Burun estetiği gereken durumlar, hastaların tercihine göre operasyona çevrilmektedir. Hastaların rahatsızlık duyduğu görüntülerin normale döndürülmesi ya da burnun iç yapısındaki problemlerin giderilmesi için uygulanan burun estetiği operasyonlarını zorunlu kılan durumları şöyle sıralanabilir:

  • Burnun görsel yapısında meydana gelen bozukluklar, burun estetiğinin en temel sebeplerinden bir tanesidir.
  • Çok büyük ya da çok küçük burunlar, burun yapısındaki bozukluklar ve dikkat çeker boyuttaki burun yapıları, hastalarımızın psikolojisini olumsuz etkilemektedir.
  • Burnun fizyolojik yapısı sebebiyle karşılaşılan rahatsızlıklar, burun estetiği ameliyatını zorunlu hale getirmektedir.
  • Burun dışı travmaları sebebiyle oluşan şekilde bozuklukları, kişilerin psikolojik yapısını tahrip etmektedir. Burun travmalarının giderilmesi için de estetik uygulamasının yapılması gerekmektedir.

Burun estetiği yapmak için yaş sınırı var mıdır?

Burun estetiği yaptırma yaşı, hastaların fizyolojik yapıları üzerinden belirlenebilir. Burunlar tamamen kemik ve kıkırdaktan meydana geldiği için çocuklara burun ameliyatı yapılmamaktadır. Çocuklar gelişim evresini tamamladıktan ve yüz şekilleri oturduktan sonra, burun ameliyatı için doğru yöntem belirlenerek ameliyata alınabilirler. Burun ameliyatları için kesin bir yaş sınırı ifade etmek yerine, kemik ve kıkırdak yapısı üzerinden değerlendirme yapılır. Ancak hastaların psikolojik gelişimini de dikkate alarak, 6 yaşında dahi burun ameliyatı yapılması mümkündür.

Kemerli burun, burun kemiği ve burun küçültme ameliyatları

Burun şeklini düzeltmek amacıyla, kemerli burunları düzeltme, burun kemiğini törpüleme ya da burun küçültme işlemleri için cerrahi operasyonlar uygulanabilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarının ağrılı ve zorlu bir süreç olduğu fikri halk arasında oldukça yaygınlaşmıştır. Bilinenin aksine, kullanılan yeni teknikler sayesinde burun ameliyatlarının oldukça hafif şekilde atlatılmasını sağlamaktayız. Burun ameliyatlarından sonra hastaların karşılaştığı morarma ve şişliklerin sebepleri, ameliyat tekniğine, hastalarımızın yaşına, cinsiyetine, kemik ve kıkırdak yapısına göre değişiklik göstermektedir.

Ameliyatsız burun estetiği operasyonları ve özellikleri

Burun estetiği operasyonlarıyla, ameliyatsız şekilde burun düzeltme işlemleri gerçekleştirilebilir. Ameliyatsız burun estetiği için kullanılan 3 farklı operasyon bulunmaktadır. Ameliyatsız burun estetiği için kullanılan ilk yöntem, burun dolgusudur. Burun kemeri çok fazla belli olmayan hastalarımıza uyguladığımız bu yöntem, ameliyatsız şekilde uygulanmaktadır. Burun dolgusu, estetik gibi kalıcı çözümler getirmez ancak ameliyat korkusu bulunan hastalarımız için ideal bir çözüm sayılmaktadır. Kullanılan yöntemlerden ikincisi, burun ucu botoksudur. Bu yöntem kullanılarak burunla dudağın birleşme bölgesine botoks uygulanır. Botoks sebebiyle burun ucundaki kaslar genişler ve burun daha dik forma kavuşur. Geçici çözümler getiren burun estetiği uygulamalarının sonuncusu da iple burun kaldırma yöntemidir. Ameliyatsız olarak uygulandığı için geçici çözüm sayılan bu uygulama, hastaların kısa süreliğine kalkık bir buruna sahip olmasını sağlamaktadır.

Burun estetiği öncesinde hastaların dikkat etmesi gereken durumlar

Burun estetiğinde dikkat edilmesi gereken durumlar, burun estetiği operasyonunda herhangi bir komplikasyon oluşmasının önüne geçmektedir. Hastalar ameliyat öncesi dikkatli olmalı ve vücutlarını ameliyata hazırlamalıdır. İlk olarak, ameliyat öncesinde kullanılan ilaçların ve rahatsızlıkların tamamının doktor ve anestezi uzmanlarıyla paylaşılması gerekir. Operasyondan bir hafta önce, kan sulandırıcı ilaç kullanımını bırakılmalıdır. Grip, nezle, soğuk algınlığı ya da benzeri bir rahatsızlık yaşayan hastaların, durumu doktorlarına bildirmesi gerekmektedir. Hastaların, ameliyat öncesinde yeşil çay ve benzeri kan sulandırıcı bitki çaylarını kullanmayı bırakmaları gerekir. Ayrıca burun estetiği öncesinde sigara kullanımını kesmesi gerekir. Belirtilen durumlara uyum sağlamayan hastalar, burun estetiği ameliyatı sonrasında kanama, morluk ya da ödem gibi problemlerle karşılaşabilir.

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement