Enerjide Türkiye'nin Güzergah Olmasına Kıbrıs Şartı - Son Dakika
Ekonomi

Enerjide Türkiye'nin Güzergah Olmasına Kıbrıs Şartı

Enerjide Türkiye\'nin Güzergah Olmasına Kıbrıs Şartı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Doğu Akdeniz’de çıkan kaynakların, Kıbrıs’ın statüsü temel alınmak kaydıyla, adaletli bir şekilde paylaşımı ile beraber gelinecek noktada Türkiye, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakacaktır” dedi.

08.12.2014 13:48

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Doğu Akdeniz'de çıkan kaynakların, Kıbrıs'ın statüsü temel alınmak kaydıyla, adaletli bir şekilde paylaşımı ile beraber gelinecek noktada Türkiye, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakacaktır" dedi.

Bakan Taner Yıldız, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen Uluslararası Akdeniz Enerji Konferansı'na katıldı. Konferansta konuşan Yıldız, "Doğu Akdeniz'de çıkan kaynakların, Kıbrıs'ın statüsü temel alınmak kaydıyla, adaletli bir şekilde paylaşımı ile beraber gelinecek noktada Türkiye üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakacaktır" şeklinde konuştu.

Yıldız, enerjinin artık stratejilerin adeta rakibe göre hazırlandığı bir sektör haline geldiğini belirterek, "Petrol ve doğalgazın yer altında iken savaşın yer üstündeyken de barışın kullanıldığı bir alan haline geldi. Türkiye bütün bunlar karşısında ne pahasına olursa olsun enerji bir barışın gerekçesi olarak kullanmaya devam edecek" dedi.

Türkiye'nin Akdeniz havzasında gerekli siyasi fizibilite oluşması halinde ekonomik fizibilite için çok gayretli olacağını belirten Bakan Yıldız, "Özellikle doğu Akdeniz'de çıkan bütün blok ve kaynaklarıyla beraber, Kıbrıs'ın statüsü temel alınmak kaydıyla, bunların adaletli bir şekilde paylaşımı noktasında Türkiye, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakmaktadır. Biz Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hiçbir projede istismar etmedik bu projede de istismar etmeyiz. ve daima enerjinin bir barışçıl amaçla kullanılması gerektiğine inanan ve bunu uygulayan bir yapı içinde olacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak'ta bir bütün olarak uyguladığı politikaların ülkenin normalleşmesine katkı sağladığını belirten Yıldız, "Bizim Irak'ta uygulamış olduğumuz politikalar bütün petrol ve doğalgaz kaynakları alanında o ülkenin normalleşmesine konan bir büyük bir katkıdır. Bağdat ile Erbil yönetiminin varmış olduğu anlaşma ile beraber Türkiye'nin iki yıl önce koymuş olduğu hedefler geldiği noktayı bir kez daha teyit etti. Irakta her geçen gün kapasitemiz artacak. 2 yıl içerisinde umarım ki 1,5 milyon varille Irak'ın eski günlerine döneceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin Irak için gösterdiği yaklaşımının aynısını Kıbrıs içinde gösterdiğini ifade ederek, " Yunanistan'daki meslektaşım ile yaptığımız görüşmede bu vurgular üzerinde mutabakat sağladık. Adanın bundan tamamının istifade etmesi halinde yoku değil varı paylaşabileceğimizi bunun bütün kesimlere fayda sağlayabileceğini ve bunun içinde olumlu manada çaba sarf etmemiz gerektiğini söyledik. Türkiye geliştirdiği projelerle gerek Türkmenistan'ın Azerbaycan'ın gerek gerekse İran ve Irak'ın bütün yer altı kaynaklarını tüketim noktalarına ulaştırmakta olumlu modda kalacağını söylemiştik. Şuana kadar yaptığımız işlemler bunu gösteriyor. Bakü-Tiflis- Ceyhan ham petrol hattının, Kerkük Yumurtalık ham petrol hattının ve TANAP boru hattının temelinde komşu ülkelerinin kaynaklarının dünya ile paylaşılması var" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Enerjide Türkiye'nin Güzergah Olmasına Kıbrıs Şartı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement