Dha İstanbul Bülten - 5 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülten - 5

YAZAR ASLI ERDOĞAN, ÖDÜLLERİNİ ALMAK İÇİN YURTDIŞI YASAĞININ KALDIRILMASINI TALEP ETTİSAVCI DA ERDOĞAN'IN TALEBİNİ UYGUN BULUP YASAĞIN KALDIRILMASINI İSTEDİ.

14.03.2017 18:15

YAZAR ASLI ERDOĞAN, ÖDÜLLERİNİ ALMAK İÇİN YURTDIŞI YASAĞININ KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

SAVCI DA ERDOĞAN'IN TALEBİNİ UYGUN BULUP YASAĞIN KALDIRILMASINI İSTEDİ. MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Ümit TÜRK, İstanbulDHA

Kapatılan Özgür Gündem'in yazar ve yöneticilerine açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan yazar Aslı Erdoğan, yurtdışında layık görüldüğü ödülleri almak için hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının geçici de olsa kaldırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Erdoğan'ın talebini yargılamanın geçirdiği safahatı gerekçe göstererek reddetti.

4' ÜNCÜ DURUŞMADA HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin, aralarında yazar Aslı Erdoğan ile dilbilimci-yazar Necmiye Alpay'ın bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davanın 4. celsesi görüldü. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Eren Keskin ile tutuklu sanık İnan Kızılkaya hazır bulundu. Diğer tutuklu sanık Kemal Sancılı ise bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklar Bilir Kaya, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Bilge Aykut'u da avukatları temsil etti.

İNAN KIZILKAYA HAKKINDAKİ 30 DOSYA BİRLEŞTİ

Mahkeme başkanı duruşmaya gelen evrakları okudu. Tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın Özgür Gündem Gazetesi'ndeki yazı ve haberlerden dolayı hakkında açılan 30 dosyanın bu dava dosyasıyla birleştirildiğini açıkladı.

ASLI ERDOĞAN: HİÇ OLMAZSA GEÇİCİ OLARAK KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUM

Duruşmada söz alan yazar Aslı Erdoğan, hakkında konulan yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Erdoğan, "Yurtdışı yasağının hiç olmazsa geçici olarak kaldırılmasını talep ediyorum zira yurtdışında ödül törenlerim var" dedi. Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan da, müvekilinin yazar olması nedeniyle yurtdışında bazı ödüllere layık görüldüğünü ifade ederek, 1 Nisan, 9 Mayıs ve 9 Haziran tarihlerinde 3 ayrı yerden alacığı ödüller nedeniyle Aslı Erdoğan hakkındaki yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Avukat Doğan, ödüllere ilişkin belgeleri de mahkemeye sundu.

DİĞER SANIKLAR DA TALEPLER DE BULUNDU

Hakkında karakola imza atma şartı bulunan Eren Keskin de, avukat olduğunu ve hakkında 140'tan fazla dava bulunduğunu belirterek, adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Yazar ve dilbilimci Necmiye Alpay da, hakkındaki yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Tutuklu sanıklar kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ile İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı ise mahkemeye yazılı savunma sunarak tahliye talebinde bulundu.

DURUŞMA SAVCISI DA ASLI ERDOĞAN'IN YURTDIŞI YASAĞININ KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

Duruşma savcısı Murat Yıldırım da, Aslı Erdoğan'ın mahkemeye sunulan belgeler doğrultusunda, belirli bir güvence miktarı yaratılacak şekilde yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Savcı Yıldırım, Eren Keskin'in de yaptığı avukatlık mesleğinin dikkate alınarak hakkındaki adli kontrol şartının kaldırılması yönünde görüş bildirdi. Diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti; Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ile Eren Keskin hakkındaki talepleri yargılamanın geçirdiği safahatı dikkate alarak reddettiğini açıkladı. Tutuklu sanıklar, İnan Kızılkaya ile Kemal Sancılı'nın ise haklarındaki terör örgütü üyeliği suçunun katalog suçlardan olması ve kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddedilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut'un, "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

==================================

ESENYURT'TA İŞ GÖRÜŞMESİNDE DEHŞET...

Haber - Kamera: Ersan SAN/ İSTANBUL DHA

Esenyurt'ta, Afganistan uyruklu Kemal Muradi(28) iş görüşmesi için gittiği evde tartıştığı kişiler tarafından boğazı kesilerek öldürüldü. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Olay, Hürriyet Mahallesi Albatros Sokak Numara 16'da dün akşam meydana geldi. Alınan bilgiye göre, 3 çocuk babası Afganistan uyruklu Kemal Muradi, bir ay önce çalışmak için ailesi olmadan Türkiye'ye geldi. Dün akşam telefonla görüştükten sonra sözkonusu adrese, inşaat işçiliği için iş görüşmesine gitti. Muradi, burada 1'i kadın 4 kişi ile henüz belli olmayan bir nedenle tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu Muradi, boğazı kesilerek öldürüldü.

İş görüşmesine gittiği dün akşamdan beri kendisinden haber alamayan arkadaşları durumu polise bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen polis, bugün öğlen saatlerinde Esenyurt'taki adrese baskın düzenledi. Evde bulunan iki kişi gözaltına alınırken aynı yerde Kemal Muradi'nin boğazı kesilerek öldürülmüş halde cesedi bulundu. Polis ve cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından Muradi'nin cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

Olayla ilgili çok yönlü soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Olay yeri

-Olay yeri incleme ekiplerinin çalışmaları

-Polis araçları

-Cenazenin çıkarılması

===============================

İBB MECLİS ÜYESİ SİPAHİ'DEN HOLLANDA'YA ÇAĞRI: ÖZÜR DİLE, İNEĞİ KURTARALIM

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,

Hollanda ile yaşanan diplomatik krize tepki göstermek için çiftliğindeki Hollanda cinsi ineğini keseceğini açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi'nin Bağımsız Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi, Hollanda'nın cuma gününe kadar özür dilemesi halinde ineğin 'kurtulacağını' söyledi.

İBB Meclisi'nin Mart ayı oturumlarının ikinci gününde de gündemde Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik kriz ve Bağımsız Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi'nin Hollanda'ya tepki olarak keseceğini açıkladığı 'Hollanda ineği' vardı. Bugün kesilerek dağıtılacağı duyurulan kavurma için meclisin kafeteryasında hazırlık yapıldı. Ancak sonra plandan vazgeçildi ve dağıtımın cuma gününe ertelendiği duyuruldu. Kafeteryada kavurma yerine her zaman olduğu gibi çorba dağıtıldı.

"ROTTERDAM'I KARDEŞLİKTEN ATACAK MISINIZ"

Bağımsız Meclis Üyesi ve Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi meclis kürsüsünden "Öfkeyle kalkan zararla oturur. Ben öfkeyle kalktım, inekten zarar ettim. Şimdi Hollanda'ya çağrı yapıyorum. Öfkeyle kalkma, özür dile, ineği kurtaralım" dedi.

CHP'li Meclis üyesi Ercan Erdem 'ineğe dokunulmaması' çağrısında bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Rotterdam Belediyesi ile kardeş şehir olduğunu hatırlattı. Erdem "2005'te bu Meclis'te iki şehir kardeş ilan edilmiş. Burada konuşuyoruz ama kimse kalkıp 'bu kardeş bunu bize nasıl yaptı' demiyorö dedi. Erdem, AK Parti grubuna dönerek "Rotterdam'ı kardeşlikten atmak gibi bir önerge getirecek misiniz' diye sordu. İBB'nin AK Parti Grup Başkanvekil yardımcısı Faruk Aydın, "Kardeş şehir konusunda bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde gündeme getirilecektir. Aklıselim Hollanda'da galip gelir, Hollanda geri adım atar da özür dilerse normalleşme olacaktır. Hayat hep böyle devam etmeyecek" dedi.

ÖZÜR DİLENMEZSE CUMA GÜNÜ KESİLECEK

İneği cuma günü keserek Meclis'te dağıtmayı planladığını söyleyen Hüseyin Avni Sipahi, "Ben aslında ineğin satılmasından yanaydım ama meclis başkanımız kesilmesinden bahsedince 'bahara doğru keselim' dedim. Eğer Hollanda ineğini kurtarmak istiyorsa bir an önce özür dilemeli. Hollanda umarım bir an önce yanlıştan döner. İnek cuma günü kesilecektir. Benim de gönlüm kesilmesinde yana değil ama zaten binlerce hayvan kesiliyor" dedi. İneğin kesilmesine tepki gösterenlere ise Sipahi, "Vejetaryenler zaten yemiyor. O zaman bütün hayvanseverleri vejetaryenliğe davet ediyorum" yorumunu yaptı.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Meclisten görüntü

-Bağımsız Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi'nin konuşması

-CHP'li Meclis üyesi Ercan Erdem'in konuşması

-AK Parti Meclis üyesi Faruk Aydın'ın konuşması

-Bağımsız Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi ile röp.

-Kafeteryada çorba dağıtılmasından görüntü

Detaylar

===============================

ÖSYM, KPSS GİRİŞ ÜCRETİNDEKİ YÜZDE 120'LİK ZAMMA KARŞI YÜKSELEN TEPKİLER ÜZERİNE GERİ ADIM ATTI

Bir öğrenci geçen yıl tüm oturumlara girmek için 220 TL öderken bu yıl rakamın 420 TL'yi bulması üzerine tepkiler çığ gibi büyüdü. ÖSYM geri adım attı, "yeniden değerlendirilecek, yeni ücretler adaylara duyurulacak" dedi.

Babası işsizlik maaşı alan öğrenci : Ben de bununla geçinmeye çalışıyorum. Aynı zamanda çalışıyorum. Aynı zamanda dersaneye geliyorum

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: Güven USTA, İstanbulDHA

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bu yıl Kamu Personeli Seçme Sınavını (KPSS) 4 ayrı oturum halinde yapılacağını duyurdu. Ancak bu değişiklikle birlikte sınav giriş ücretlerine de yüzde 120'yi bulan oranda zam yaptı. Tüm oturumlara katılacak bir adayın sınav giriş ücreti toplam 420 TL'yi buldu. İşte bu anormal rakam, hem adayların hem de KPSS hazırlık eğitimi veren kurumlardaki eğitimcilerin tepkisini çekti.

HER OTURUM İÇİN AYRI ÜCRET

Sınav ücretindeki artışın çok yüksek olduğunu söyleyen Tasarı Eğitim Kurumları Müdürü Özgen Bulut, " Geçen yıl bütün oturumlara giren bir öğrenci, 220 TL öderken, bu yıl 420 TL gibi bir rakama ulaşmış durumda. Geçen yıl alan sınavına giren bir öğrenci her ders için ayrı ayrı ücret ödemiyordu. Bu yıl örneğin iktisat için ayrı bir ücret koymuş. Bu öğrenci için külfet oluyor. Bir öğrenci bütününden sınava girebilir. O zaman 420 TL ödemesi gerekiyor. Bugünün koşullarında yüksek bir ücret. Bunu ÖSYM'nin değerlendireceğini ve fiyatta olumlu yönde bir ayarlama yapacağını düşünüyorum" dedi.

BABASI İŞSİZ ÖĞRENCİ : ÇALIŞIYORUM DERSANEYE GELİYORUM.

Babasının Mayıs ayından beri işsiz olduğunu söyleyen KPSS adayı Hüdai Özben de fiyat artışına tepki gösterdi. Özben, " Babam işsizlik parası alıyor. Ben de bununla geçinmeye çalışıyorum. Aynı zamanda çalışıyorum. Aynı zamanda dersaneye geliyorum. Beni zorlayacak açıkcası" diye konuştu. Zammı tam bir rezillik olarak tanımlayan Mert Güleç de, " Böyle birşey olabilir mi ? Bu parayı bir yerlerden buluruz ama borçlanırız" diyerek tepkisini dile getirdi.

"ADAYLAR DAR GELİRLİ AİLELERİN ÇOCUKLARI"

KPSS'ye hazırlanan adayların çoğunun memur olmak istediğini hatırtalat Bakırköy Beyaz Akademi Kurucusu Eğitimci Cavit Ardıç, " Dar gelirli ailelerin çocukları bunlar. Öyle çok abartı zenginlerin çocukları değiller. Bu konuyla ilgili ciddi şikayetler geldi. ÖSYM'nin bu konuda geri adım atıp fiyatları yeniden değerlendireceğini dulduk. 400-500 TL, bu çocukların 6 aylık harçlığı."dedi.Parayı karşılamanın çok zor olduğunu söyleyen KPSS adayı Özlem Kılıç " Çok zor. Çalışmıyorum da. Sürekli zam geliyor. Aile açısından da, benim açımdan doa çok zorluyor bizi gerçektin"şeklinde konuştu.

BAŞVURU KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARI

Sadece fiyatta değil sistemde de yaşanan ciddi bir değişiklik uyarıyı da beraberinde getirdi.13-24 Mart tarihlerinde Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri alanında ilk bavşrununun yapılacağını, 27-31 Mart tarihleri arasında da alan sınavları için ikinci başvurunun yapılması gerektiğini hatırlatan Tasarı Eğitim Kurumları Müdürü Özgen Bulut " ilk başvurularını mutlaka ama mutlaka yapmaları gerekiyor. Bu oturuma başvuru yapmayanlar maalesef ikinci oturuma başvuru yapamazlar"dedi.

ÖSYM GERİ ADIM ATTI

Bu arada tepkiler üzerine ÖSYM geri adım attı. Akşam ÖSYM Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklama ile," 13.03.2017 tarihinde 2017 KPSS kılavuzunda kamuoyuna açıklanan tüm bu iyileştirmeler korunarak sadece test bazlı ücretlendirme konusu ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yeniden değerlendirilecek, yeni ücretler KPSS Alan Bilgisi sınav başvurularının başlayacağı 27 Mart 2017 tarihinden önce adaylara duyurulacaktır"denildi.

Görüntü Dökümü:

Tasarı Eğitim Kurumları Müdürü Özgen Bulut'un açıklamaları

Adaylar ile röportajlar

Yolda yürüyen adaylardan genel ve detay görüntüler

Bakırköy Beyaz Akademi Kurucusu Eğitimci Cavit Ardıç ile röportaj

DHA FEED

================================

HRANT DİNK'İN ÖLDÜRÜLMESİNDE KAMU GÖREVLİLERİNİN İHMALİ DAVASI(2)

Hayati KILIÇ/ İstanbulDHA

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 35 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanık Yılmazer, mahkeme heyetine tepki göstererek savunma yapmaması üzerine duruşma 16 Mart Perşembe gününe ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 39. duruşmaya tutuklu sanıklar dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, tutuksuz sanıklar Trabzon Eski Emniyet Müdürü Reşat Altay katıldı. Duruşmada, müdahil Hrant Dink ailesinin avukatları hazır bulundu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki verilen aradan sonra yeniden başlayan duruşmada savunmasına devam eden tutuklu sanıklardan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, duruşmada savunma hakkının kısıtlandığını iddia etti.

Duruşmaya ara verilmeden önce mahkeme heyeti başkanı Horasan'ın kızına, "sen" diye hitap ettiğini savunan Yılmazer, bir proje mahkemesi olduğunu iddia ettiği mahkemeden adalet beklemediğini söyledi. Adalet beklemediği halde savunmasını tamamlamaya çalıştığını kaydeden Yılmazer, aynı zamanda kızı olan avukatı Fatma Saadet Yılmazer'in duruşmadan ayrılmasını istediğini dile getirdi. Yılmazer, "Duruşmada kimseye saygısızlık ve hakaret etmedim. Avukatım benim kızım, saygı göstermelisiniz. 'Sen' diye hitap edemezsiniz. Benim savunmama müdahale edemezsiniz." dedi.

Başkan Horasan'ın, "Hakime beddua ettiğiniz için müdahale ettim" demesi üzerine Yılmazer de bu durumu baskı olarak algıladığını kaydederek, "Ben bu şartlarda savunma yapmayacağım. Barodan tayin edilecek avukatla sorulara yanıt vereceğim." şeklinde konuştu.

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ise, savunmasını önemsediklerini belirterek, Yılmazer'in savunmasına devam etmesini dilediklerini söyledi. Yılmazer'in savunma yapmayı reddetmesi ve yeni avukat istemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 16 Mart Perşembe gününe erteledi.

===============================

MÜZEYYEN TELLİ'NİN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ 3 KİŞİ TUTUKLANDI, 8 KİŞİNİN EMNİYETTEKİ İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

-Polis, Müzeyyen Telli'nin öldürüldüğü tabancayı buldu.

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

Bahçelievler'de uyuşturucu satıcılarının açtığı ateş sonucunda öldürülen 24 yaşındaki Müzeyyen Telli'yle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında polis ekiplerinin gözaltına aldığı 11 kişiden 18 yaşından küçük 3 kişi sevk edildikleri adliyede çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

POLİS TABANCAYI BULDU

8 şüphelinin Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ndeki işlemleri devam ederken, polis ekipleri Müzeyyen Telli'nin öldürüldüğü silahı buldu. Silah incelenmek üzere İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'ne gönderildi. Polis ekipleri olaya karıştığı belirlenen 1 kişinin yakalamak için yaptığı çalışmalar devam ediyor.

===========================

CHP'DEN EYÜP'TE REFERANDUM ÇALIŞMASI

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat,

"39 ilçede 10 bin partili referandum çalışması yapıyor"

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

Eyüp'te esnafı ziyaret eden CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, İstanbul'da 39 ilçede 10 bin partilinin referandum çalışması yaptığını söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Eyüp CHP İlçe Teşkilatı üyeleriyle Eyüp Meydanı'nda bir araya gelip esnafı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Canpolat ve partililer Eyüp Sultan Camii'ne gidip burada dua etti.

"ÖNCE ÜLKENİN ÇIKARLARI"

Esnaf ve çevredekilerle sohbet eden Canpolat, İstanbul'da 39 ilçede 10 bin partilinin referandum çalışması yaptığını belirterek, "Ev ev, esnaf esnaf dolaşıyoruz. Camileri, muhtarları, yalnızları, sahipsizleri, kimsesizleri dolaşıyoruz. Adalet Kalkınma Partisi'ne, Milliyetçi Hareket Partisi'ne gidiyoruz. Bu kampanya 72 millete aynı gözle bakan bir kampanyadır. Bu kampanyada kaybeden yok. Bakınız 'Hayır' çıkması halinde Cumhurbaşkanı, Başbakan görevine devam ediyor. Ülkede bir değişiklik yok. Ne değişecek; bir Türkiye demokrasisi güçlenecek, iki ayrışmayı ortadan kaldırmış olacağız. Yeniden beraber olacağız. Parlamenter sistemi güçlendirerek ülkemizi geleceğe taşımanın birlikte mücadelesini vereceğiz. Önce ülkenin çıkarları" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Canpolat ve CHP'lilerin iş yerlerini dolaşması

-Canpolat vatandaşlarla sohbet etmesi

-Canpolat'ın konuşması

-Genel ve detaylar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülten - 5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement