Kuvayi Milliye'nin Taş Şairi Tankut Öktem'e Saygı Duruşu - Son Dakika
Güncel

Kuvayi Milliye'nin Taş Şairi Tankut Öktem'e Saygı Duruşu

Kuvayi Milliye\'nin Taş Şairi Tankut Öktem\'e Saygı Duruşu

Cumhuriyet 89'uncu yılını kutlarken Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi, Cumhuriyet anıtlarının büyük heykeltraşı Tankut Öktem'i vefatının beşinci yılında "Sıradışı Bir Usta" adlı geriye dönük sergisiyle anacak Taşı ve bronzu vefaya...

17.10.2012 14:43

Cumhuriyet 89'uncu yılını kutlarken Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi, Cumhuriyet anıtlarının büyük heykeltraşı Tankut Öktem'i vefatının beşinci yılında "Sıradışı Bir Usta" adlı geriye dönük sergisiyle anacak Taşı ve bronzu vefaya dönüştüren duayen heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem'in eserleri retrospektif bir sergiyle Caddebostan Sanat Galerisi'nde bir araya geliyor.

Sergi, sanat yaşantısı boyunca formların, ışığın, gölgenin arayışını sürdüren; efelerden, ozanlardan, Kuvayi Milliye Destanı'na kadar pek çok değeri heykelleriyle yaşatan Tankut Öktem'in vefatının 5. yılında, retrospektif sergisiyle sanat hayatının tüm dönemlerine ışık tutuyor. 3 yaşındayken balmumu ve çamurdan heykeller yapmaya başlayan, 7 yaşında resimleriyle Harika Çocuk seçilen, 1988 Sanat Olimpiyatlarında "Sevgi" adlı eseriyle dünya heykeltraşları arasında ilk 10'a giren Öktem, geride bine yakın çamur, taş ve bronzdan yapılmış eser bıraktı.

Sergide ilk dönem soyut formlardan figüratif geleceğini haberleyen "Özgürlük Yüzleri'ne dek sanatçının birçok eseri sunuluyor.

Sergide ilk defa Türkiye'nin illerine yayılmış büyük anıtlarından figürlerin heykelleri de yer alacak.

Sanatçı 64 yıllık sanat yaşamında aralarında Manisa Kuva-i Milliye ve Atatürk Anıtı, Kara Harp Okulu Harbiyeli Anıtı, Kastamonu Şerife Bacı Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Magosa Özgürlük Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Çanakkale Anıtları'nın da olduğu yüzden fazla esere ve dev şehitlik anıtlarına imza attı. Onun heykelleri kent meydanlarını tanımladı.

Yapıtlarında figürlerin bir araya gelişlerindeki duygusal ve anlatımcı tarafa önem veren ve bütünden parçaya ulaşmayı ilke edinen Öktem'in kompozisyonlarındaki ışık ve gölge dengesi üstün bir estetik duygusunun ürünü olarak görülüyor.

Kuva-i Milliye destanın yontucusu, Cumhuriyet'in büyük heykel ustası Öktem, Atatürk'ü statik kılan ve yalnızlaştıran heykel anlayışına başkaldırısını ise onu halkıyla birlikte yükselen bir lider olarak tasvir ettiği heykelleriyle ortaya koyuyor.

Işıktan aldığı ilhamla, gerçekliği, acıyı, toplumca çekilen ıstırabı ve mücadeleyi heykellerine yansıtan Tankut Öktem'in Kuvayı Milliye ve Atatürk Anıtı, bugün hala Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük anıtı olarak literatürdeki yerini koruyor. "Tankut Öktem Retrospektifi" 31 Ekim-10 Aralık tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde ziyarete açık olacak.

Büyük usta 5 Aralık günü ise Caddebostan Kültür Merkezi salonunda Türkiye'nin değerli sanatçılarının katılacağı ve Türkiye'de heykel sanatı ve Tankut Öktem heykellerinin öneminin konuşulacağı seminerle anılacak.

-VAHŞİLER ATÖLYESİNİ İKİ KEZ YAKTI-

Tankut Öktem, 1940 yılında Konya'da doğdu. Çocukluğu Edirne ve Muş'ta geçti. Veteriner olan annesinin onu sanata teşvik etmesiyle 2 yaşında resim yapmaya, 3 yaşında heykele başladı. Ailesiyle beraber İstanbul'a yerleşerek öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesinde tamamladı. Lise son sınıfa geçtiği sene Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun Seramik bölümüne kayıt yaptırdı. Üçüncü sınıftayken Dünya Genç Heykeltıraşlar Yarışması'nda birincilik ödülü aldı. 1980-1982 yılları arasında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Müdürlüğü yaptı. 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatların Marmara Üniversitesi oluşundan sonra heykel bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu.1986 yılında Profesörlük ünvanını aldı. Anıtsal heykelleri ile tanınan sanatçının en tanınmış eserleri arasında Ankara Kara Harp Okulu'nda üzerinde 700 figürün bulunduğu Harbiyeli Şehitler Anıtı, Manisa'daki 63 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek anıtları arasında yer alan Kuva-i Milliye Anıtı yer alır. Türkiye'deki pek çok il meydanındaki Cumhuriyet Anıtları, Tankut Öktem'in eserlerindendir. Öktem, 1999 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanı almıştır. Yaşamının son dönemlerinde heykel atölyesi vahşi güruhlar tarafından iki defa kundaklanarak yakılan Tankut Öktem 2007'de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kuvayi Milliye'nin Taş Şairi Tankut Öktem'e Saygı Duruşu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement