Nesli Tükenmekte Olan Hint Gölet Balıkçılı Bulundu - Son Dakika
Güncel

Nesli Tükenmekte Olan Hint Gölet Balıkçılı Bulundu

Dünyada nesli tükenmekte olan ve Türkiye'de ise çok ender rastlanan, göç ederken sürüden ayrıldığı tahmin edilen bir Hint gölet balıkçıl kuşu, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulundu.

16.09.2015 12:49  Güncelleme: 14:00

Çok ender rastlandığı Türkiye'de 2011 yılından itibaren birkaç ilde görülen ve göç ederken sürüden ayrılarak geldiği tahmin edilen kuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Burhaniye Şefliğine teslim edildi. Dünyada nesli tükenmekte olan ve Türkiye'de ise çok ender rastlanan, göç ederken sürüden ayrıldığı tahmin edilen bir Hint gölet balıkçıl kuşu, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulundu.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçede emekli öğretmen İlhan Özsaray'ın evinin açık olan penceresinden içeri giren kuş, balkon penceresinin açılabilir kısmına boynunun sıkışmasıyla fark edildi.

Özsaray'ın kuşu kurtarmasının ardından boynundaki yaraya eşi tarafından kantaron yağıyla pansuman yapıldı.Daha önce görmedikleri bu kuş türünü öğrenmek için internette araştırma yapan çift, bunun dünyada nesli tükenmekte olan, İran, Doğu Hindistan, Burma, Bangladeş ve Sri Lanka'da az sayıda bulunan Hint gölet balıkçıl kuşu olduğunu öğrendi. Çift, bu kuşun Türkiye'de ilk kez 2011 yılında Antalya'da, daha sonra Nevşehir, İstanbul, Mersin ve Antalya'da görüldüğü bilgisini de edindi.Kısa boynu, uzun gagası ve deve tüyü rengiyle dikkati çeken kuş, İlhan Özsaray tarafından Ayvalık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne götürüldü. Hayvan, veteriner hekimin müdahalesinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Burhaniye Şefliğine teslim edilerek koruma ve tedavi altına alındı.

"Ayvalık'a tesadüfen gelmiş olabilir"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burhaniye Şefi Ömer Atasoy Tanrısever, kuşun, göçmen bir kuş olduğunu söyledi.Bu kuşun, göç sırasında Türkiye'ye gelmesinin mümkün olmadığını belirten Tanrısever, şöyle konuştu: "Ayvalık'a tesadüfen gelmiş olabilir. Özellikle gölet, sazlık ve denizin bulunduğu yerlerde beslenebildiği için rahat bir şekilde göç edebilir, yaşam ortamı bulabilir. Hint asıllı bir göçmen kuş. Anadolu üzerinden göç eden kuşlar genelde Afrika'ya ya da Avrupa'ya göç eder. Doğuda göç yolları kapalı olduğu zaman Avrupa üzerinden Türkiye'ye, İstanbul tarafındaki göç yolunu kullanarak gelebilirler. Bu kuş da bu yol üzerinde sürüsünden ayrılarak Ayvalık'a ulaşmış olabilir."

Nesli Tükenmekte Olan Hint Gölet Balıkçılı Bulundu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nesli Tükenmekte Olan Hint Gölet Balıkçılı Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement