Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Afyonkarahisar'da - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Afyonkarahisar'da

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Afyonkarahisar\'da

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sağlıklı su tüketiminin çok önemli olduğunu kaydederek, "Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre özellikle salgın hastalıkların yüzde 90’ı sudan geçen hastalıklardır.

12.12.2014 14:26

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sağlıklı su tüketiminin çok önemli olduğunu kaydederek, " Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre özellikle salgın hastalıkların yüzde 90'ı sudan geçen hastalıklardır. Dolayısıyla sağlıklı su verilmesi çok önemlidir" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği 7. Su ve Kanalizasyon İdareleri İstişare Toplantısı'na katıldı. Dün başlayan ve 14 Aralık'a kadar devam edecek olan toplantıya; Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Türkiye'nin değişik kentlerinden çok sayıda kurum müdürü katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Eroğlu, su kaynakları ve sağlıklı su tüketiminin önemine vurgu yaptı. Su konusunda yaptıkları eylem planları hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu, "Yıldırım hızıyla bütün Türkiye'de 2008 yılının başında 81 şehrimizle alakalı bir eylem planı hazırladık. Bu eylem planında baktık ki 76 şehrimizin kısa vadede su problemi var. Dolayısıyla bu eylem planında çok sıkı bir çalışmayla mevcut kaynaklar, mevcut nüfus, gelecekteki 15-20-40 yıl sonraki nüfus, gelecekteki su ihtiyaçları, su kaynakları hepsini dikkate alarak hakikaten güzel bir eylem planı hazırladık. Arz-talep grafiklerini çizdik ve hangi şehirlerde acil ihtiyaç varsa baraj, isale hatlarıyla şehirlerimize su getirmeye gayret ettik. Bu çok faydalı oldu. Mesela Mardin Kızıltepe'de su yoktu, yazın salgın hastalıklar oldu. Biliyorsunuz su olmadığı zaman çok büyük problemler oluyor. Salgın hastalıklar, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre salgın hastalıkların yüzde 90'ı sudan geçen hastalıklardır. Dolayısıyla sağlıklı su verilmesi çok önemlidir. Sağlıklı su verilmezse hastalık ortaya çıkar. Bunu önlemek de fevkalade zordur, bunu da özellikle belirteyim. Bir kere sağlıklı su vermemiz gerekiyor, işte biz de bunu gerçekleştirdik ve Türkiye'de aşağı yukarı 70-76 şehre su verecek sistemleri kurduk. Susuz bırakmak kadar kötü bir şey yoktur yerleşim yerlerini. İstanbul'da biliyorsunuz kuraklık vardı, eğer B ve C planlarını uygulamazsak Mayıs ayından itibaren susuzdu. Orada ciddi ve güzel bir çalışma yaparak İstanbul'a susuzluk sıkıntısı çektirmedik" dedi.

"KAYIP KAÇAĞIN AZALTILMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Bakan Eroğlu konuşmasında Türkiye'deki kayıp ve kaçak su kullanımı konusuna da değinerek şunları söyledi:

"Kayıp kaçak oranları çok önemli, maalesef Türkiye'de yüzde 43 ortalama nispetinde kimi yerde yüzde 50, kimi yerde yüzde 30 ama ortalama yüzde 43'lük bir kayıp kaçak oranı var. Bu da neden? Şebekelerin gerçekten çok eski olmasından kaynaklanıyor, iyi işletilmemesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bizim İstanbul'da başlattığımız ilk iş şebekeleri yenilemek oldu, çünkü yüzde 65 kayıp vardı. Yıl 1994, kayıp oranı yüzde 95. Gerçekten suyun önemi ve kayıp kaçağın azaltılması çok önemli. Yapacağınız ilk iş kayıp kaçağı azaltmak."

"SUÇSUZ İNSANLAR VARSA HERHANGİ BİR ENDİŞE ETMELERİNE GEREK YOK"

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Veysel Eroğlu, bir gazetecinin 'Türkiye'de yaklaşık 400 kişinin örgüt bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınacağı söyleniyor, neler söylemek istersiniz?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Söylentilere itibar etmeyin, bu konuda zaten İçişleri Bakanımız gerekli açıklamayı yapacak, benim konum değil. Bugün benim konumla ilgili soru sorarsanız çok memnun olurum. Suç işleyen varsa gereken şey olur, suçsuz insanlar varsa herhangi bir endişe etmelerine gerek yok."

Bakan Eroğlu açıklamasının ardından partisinin il başkanlığını ziyaret etmek için otelden ayrıldı. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Afyonkarahisar'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement