Türkiye, Pakistan ve Afganistan Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Pakistan ve Afganistan Zirvesi

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başdanışmanı Ahmed Ziya Mesud, Pakistan'da iktidara gelen yönetimlerin kendi çıkarları için Taliban'ı hep bir koz olarak kullandığını, ancak şu anki iktidarın Afganistan hükümetiyle iyi ilişkiler kurmayı tercih ettiğini söyledi.

30.03.2015 11:31

KHALİLUR RAHMAN SALAHSHOOR- Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başdanışmanı Ahmed Ziya Mesud, Pakistan'da iktidara gelen yönetimlerin kendi çıkarları için Taliban'ı hep bir koz olarak kullandığını, ancak şu anki iktidarın Afganistan hükümetiyle iyi ilişkiler kurmayı tercih ettiğini söyledi.

Afganistan'daki iç çatışmaları sonlandırmak amacıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek Türkiye-Pakistan ve Afganistan Üçlü Zirvesi'nin ön çalışmaları nedeniyle Türkiye'de bulunan Mesud, AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Taliban'ın, Pakistan'ın daha önceki hükümetlerinin kendi çıkarları için kullandığı bir örgüt olduğunu iddia eden Mesud, Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkilerin şu anda milli çıkarlar temelinde olduğunu belirtti.

Mesud, "Pakistan'da önceki iktidarlar Taliban'ı bir koz olarak kullanıyor ve kendi çıkarlarını Taliban üzerinden temin ediyorlardı ancak şu anda iktidardaki hükümet, Afganistan ile ilişkilerini terör örgütleri yoluyla değil doğrudan Afgan hükümetiyle kurmayı tercih ediyor" dedi.

-"Taliban'ın Afganistan'ın siyasi sürecine katılmasında sakınca yok"

Mesud, Taliban'ın terör örgütü olmaktan çıkıp, Afganistan'daki siyasi sürece dahil olabileceğini dile getirerek,  "Afganistan'ın istikrara kavuşması için Taliban veya herhangi bir muhalif grubun siyasi sürece katılmasında bir sakınca yok. Biz demokrasiye inanıyoruz. Afganistan Milli Birlik Hükümeti, demokratik bir hükümettir. Ülkemizin Anayasası çerçevesinde herhangi bir grup ile bir sorun oluşturmayacağız" diye konuştu.

-"Afganistan'daki güvenlik durumu her zamankinden daha iyi"

Afganistan'daki yabancı güçlerin 2014'ten itibaren çekilmeye başladıklarını, 2015'ten itibaren sadece Afgan güçlerinin ülkenin güvenliğinden sorumlu olduğunu dile getiren Mesud, şunları kaydetti:

"Afgan güçler şu anda tüm ülkenin güvenliğini sağlayarak güç kullanma yetkisine sahip. Güvenlik güçlerimiz iyi bir eğitimden geçmiştir ve çok yeteneklidir. Taliban'a karşı düzenlenen birçok operasyonda yer almıştır. Halkımız, Afgan güvenlik güçlerinin bundan sonra güvenliklerinden sorumlu olup onları koruyacaklarından emin. Bu bağlamda da şu anda Afganistan'daki güvenlik her zamankinden daha iyi bir durumdadır."

-"Türkiye'nin Afganistan'a yardımı çıkarlara dayalı değil"

Mesud, Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerin geleneksel bir dostluk üzerinde kurulduğunu, iki ülkenin güçlü tarihi dostluğu olduğunu hatırlatarak "Türkiye ve bu ülkenin halkı bizim geleneksel dostumuz. Özellikle son 13 yılda Afganistan'a yaptığı yardımları kendi çıkarlarına dayalı değildir. Türkiye Afganistan'a yapılan yardımlar konusunda ana donörlerden biri konumda. Bu ülkenin tüm yardımları, insanlık, sevgi ve derin duygulara dayalıdır. Bu nedenle Afgan halkı, Türk halkını çok seviyor" şeklinde konuştu.

-"Yolsuzlukla sıkı bir şekilde mücadele edeceğiz"

- Ülkesinin yolsuzluğa karşı ciddi bir şekilde mücadele edeceğini ve ortadan kaldıracaklarını belirten Mesud şunları ekledi:

"Yolsuzlukla mücadele, Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ardından iktidara gelen Muhammed Eşref Gani hükümetinin başkanlığında kurulan Milli Birlik Hükümeti'nin ana planlarından biridir. Benim de Cumhurbaşkanı Gani tarafından yolsuzluklarla mücadele etmek için özel temsilci olarak atandım.

Sosyal bir hayatı canlandırmak özellikle özel sektörü geliştirerek istihdam konusu başta olmak üzere birçok alandaki hedefleri yakın zamandaki planlarımızdır. Maalesef geçen 13 yılda önemli bir ekonomik ilerleme kaydedilmiştir. Ülkenin ekonomik altyapılar dikkate alınmamıştır. Bugün gençlerimizin işsiz kalmasının nedeni budur."

-Afganistan'da Ferhunde Muhammed'in linç edilmesi

Mesud, geçen hafta Kur'an yaktığı iddiasıyla linç edildikten sonra yakılan ancak daha sonra iftiraya uğradığı anlaşılan Ferhunde Muhammed (27) hakkında sorulan soru üzerine şunları söyledi:

"Maalesef bizim ülkemizde hala bağnazlık mevcut. Çok güçlü dini inançlara sahip ancak anlayışları zayıf olanlar olunca da şüphesiz böyle bir olay meydana gelir. Bazı insanlarımız iyi ve kötü arasında ayırım yapamıyor. Genç bir kızımızı linç ederek öldürdüler. Tüm Afgan halkı bu olayı şiddetle kınıyor. Ancak buna ek olarak, olayla ilgili bazı dini kesimler tarafından yapılan açıklamalar ülkede binlerce kişinin protesto etmesine neden oldu. Toplumumuzun kültürü değişmediği ve yasaların egemen olmadığı sürece bu tür sorunlarla karşılaşacağız"

Türkiye'yi ziyaret eden Mesud başkanlığındaki heyet, 22-28 Mart tarihleri arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ardahan Ak Parti milletvekili İSİBAP Türkiye Grubu Başkanı ve Türkiye Afganistan Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Orhan Atalay, TİKA Başkanı Serdar Çam, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile bir araya gelerek iki ülke arasında siyasi, kültürel, ekonomik ve güvenlik alanlarında karşılıklı görüş alış verişinde bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye, Pakistan ve Afganistan Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement