Balıkçılıkta Trol ve Gırgırla Av Sezonunun Kapanması - Son Dakika
Yerel

Balıkçılıkta Trol ve Gırgırla Av Sezonunun Kapanması

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Denetçisi Şükrü İlikhan, trol ve gırgırla av yasağının başlamasına ilişkin, "Sezon güzel geçti ve bunda vatandaşlar ile balıkçıların duyarlılığının etkisi var" dedi.

15.04.2015 16:05

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Denetçisi Şükrü İlikhan, trol ve gırgırla av yasağının başlamasına ilişkin, "Sezon güzel geçti ve bunda vatandaşlar ile balıkçıların duyarlılığının etkisi var" dedi.

İlikhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suyun erken ısınması nedeniyle balıkların erken yumurtladığını kaydederek, küçük tekneler için av sezonunun eylül ayından ağustosa alınması konusunda düzenleme yapılacağına inandığını vurguladı.

İlikhan, dün gece büyük gırgır tekneleri için av yasağının başladığını kaydederek, yeni sezonun başlangıcına kadar teknelerin bakıma alınacağını aktardı.

Küçük tekne sahiplerinin mayısa kadar avlanmaya devam edebileceğine dikkati çeken İlikhan, "İstavrit, lüfer ve deniz salyangozu avcılığı serbest. Bu avcılığı 'D' ruhsatlı balıkçılarımız sürdürebilecek. 'D ruhsatı' demek, küçük çaplı balıkçılık faaliyetleri anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

"Sezon güzel geçti ve bunda vatandaşlar ile balıkçıların duyarlılığının etkisi var" diyen İlikhan, şunları söyledi:

"Öte yandan koruyucu balıkçılık konusunda hükumetin aldığı tedbirler bizleri memnun etti. Koruma alanlarının oluşturulması, balıkçının geleceği açısından önemli. Balıkçıları güzel günler bekliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde genel müdürlük kuruldu. Bunun yanında 43 ilde su ürünleri şubeleri kuruldu. Bunlar yılların eksikliğiydi. Bizim bin 380 sayılı Su Ürünleri Kanununumuz Başbakanlık'ta bekliyor, umarım bir an önce çıkar da denizlere düzen gelir."

-"Türkiye su ürünleri rezervleri 1 milyon ton"-

İlikhan, kaçak avcılığın balıkçıları rahatsız ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

" Marmara Denizi'nde trol avcılık yasak olmasına rağmen balıkçımıza zarar veriyor. Bunun için de devletimiz bazı tedbirleri alıyor. Türkiye su ürünleri rezervleri 1 milyon ton. Bunun 350-400 bin tonunu kullanıyoruz. Bunun yanında küçük balıkların, balık unu ve yağında kullanılması balıkçımızın geleceğini tehlikeye sokuyor. Bilhassa Abhazya ve Gürcistan'da bu durumun yasaklanması lazım. Ufak balıkların yağ ve un yapılması balıkçımızın geleceğini yok ediyor. Oralarda hamsi balığını un ve yağ yapıyorlar. Bu da ülkemize gelecek balıkların yok edilmesi demek. 1 milyon ton rezervi olan ülkemizin 350-400 bin tona düşmesi tehlikedir. Bu konuda kayıplarımız var."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Balıkçılıkta Trol ve Gırgırla Av Sezonunun Kapanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement