Diyarbakır'da Grip Salgınında Özel Bir Artış Söz Konusu Değil" - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Grip Salgınında Özel Bir Artış Söz Konusu Değil"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Dayan, "Şu anda özellikle Diyarbakır'da veya bölgemizde özel olarak bir yoğunluk veya artış söz konusu değil" dedi.

27.02.2015 13:58

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Dayan, "Şu anda özellikle Diyarbakır'da veya bölgemizde özel olarak bir yoğunluk veya artış söz konusu değil" dedi.

Dayan, AA muhabirine, Fransa ve Almanya'da mevsimsel gribin dışında bir yoğunluğun olduğunu ve Avrupa dışında Uzakdoğu'da da bazı ölümlerin yaşandığına dair haberleri basından gördüklerini söyledi.

"Poliklinik ve kurum verilerine baktığımızda şu anda özellikle Diyarbakır'da veya bölgemizde (gripte) özel olarak bir yoğunluk veya artış söz konusu değil. Ancak bizim dışımızda Asya veya Avrupa'da bir yoğunluk varsa. Türkiye de bu epidemiden etkilenecekse eğer, mutlaka tedbirlerin alınması lazım" diyen Dayan, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun toplantı yapma kararına da değinerek, şunları kaydetti:

"Şuan da bir epidemiyolojik çalışma yapılıyor. Dünyadaki yoğunluğu nedir, normal mevsimsel grip yoğunluğunda mıdır, yoksa bir salgın, bir pandemi mi söz konusudur? Bunu, Sağlık Bakanlığı mutlaka görüşecek ve karara bağlayacak. Alması gereken tedbirler varsa mutlaka bu tedbirleri alacak ve toplumu da bu yönde uyarmış olacak."

Gripten korunma

Dayan, gripten korunmak için kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade ederek, zorunlu durumlarda ise ortamın sık sık havalandırılması gerektiğini belirtti.

Korunmanın başında kişisel hijyenin geldiğini anlatan Dayan, şöyle devam etti:

"El yıkamanın ihmal edilmemesi, etrafa virüsün yayılmaması için hapşırma ve öksürmede sırasında mendil veya kol kullanılarak gribin yayılmaması için tedbir alınmalıdır. Hastalananların evde dinlenmelerini öneriyoruz. Bunların istirahat etmeleri sadece kendilerini değil aynı zamanda bu hastalığı başkalarına bulaştırmasını engellemek açısından önem arz etmektedir. C vitamini açısından daha zengin olan meyve ve sebze türü yiyeceklerin veya hafif gıdaların alınmasında yarar var."

Hastalık normal seyrinde

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hikmet İyem ise gribal enfeksiyon hastalarında geçen yıl ile karşılaşma yaptıklarında çok ciddi bir artışla karşılaşmadıklarını, hastalığın normal seyrinde devam ettiğini söyledi.

İyem, "Bu yıl hastanemizde gerek dahili, kulak burun boğaz ve enfeksiyon hastalıkları polikliniklerimizde gribal enfeksiyonlarla ilgili çok ciddi ağır vakalara rastlamadık. Hastalarımızı hastanede yatırıp tedavi edecek şekilde yoğun bir hastayla da karşılaşmadık" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Grip Salgınında Özel Bir Artış Söz Konusu Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement