Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri

Etkinlikler kapsamında Balkanlar ve Türk Dünyası ülkelerine kültür gezisi amaçlı gönderilen öğrenciler, ilk defa yurtdışına çıkmanın ve farklı ülkeler görmenin heyecanını yaşıyor Projeyle 5 bin 400 öğrencinin, farklı ülkelerin yanı sıra kültür mirasının izlerini görmeleri amaçlanıyor Öğretmen Kayın: "Oradan bakıldığında çok büyük bir Türkiye gördüm. Gezdiğimiz ülkelerde vefalı insanlar gördüm. Türkiye'ye minnet duygusu içerisinde vefasından hiç eksilme olmayan insanlarla karşılaştık. Müthiş bir geziydi" Öğrenci Çetin: "Gittiğimiz ülkelerde Türklere ve Türkiye'ye hayranlığı, oradaki Türkler tarafından kültürümüzün yaşatılmaya çalışıldığını gördüm"

16.09.2013 14:40

MÜRSEL ÇETİN - Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Balkanlar ve Türk Dünyası ülkelerine kültür gezisi amaçlı gönderilen öğrenciler, ilk defa yurtdışına çıkmanın ve farklı ülkeler görmenin heyecanını yaşıyor. Projeyle 5 bin 400 öğrencinin, farklı ülkelerin yanı sıra kültür mirasının izlerini görmeleri amaçlanıyor.

İlk defa yurtdışına çıkacak öğrencilerin heyecanlı olduğu gözlenen gruplarda 50 kişi yer alıyor. Bu etkinliklerde 100'ün üzerinde tur düzenlenecek. Turlarda, 5 bin 400 öğrenci, belirli zamanlarda Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Kırım, Azerbaycan'ı gezip görme imkanı bulacak.

Proje kapsamında Kosova-Makedonya ülkelerine gerçekleştirilen kültür gezisiyle ilgili Eskişehir Fatih Fen Lisesi ile Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, öğretmenler ve veliler duygularını  AA muhabirine anlattı.

"Gezdiğimiz ülkelerde vefalı insanlar gördüm"

Öğretmenlerden Yüksel Kayın ise böyle büyük bir projenin küçük bir parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, şunları kaydetti:

"5 bin 400 öğrencinin yurtdışına gönderilmesi büyük bir proje, büyük başarı. Makedonya gezisine katıldım. Orada düşüncelerimin çok değiştiğini gözlemledim. Denizin içinde balıklarmışız ama denizin büyüklüğünün farkında değilmişiz. Oradan bakıldığında çok büyük bir Türkiye gördüm. Gezdiğimiz ülkelerde vefalı insanlar gördüm. Türkiye'ye minnet duygusu içerisinde vefasından hiç eksilme olmayan insanlarla karşılaştık. Müthiş bir geziydi. Herhangi bir sorun yaşamadan gezimizi tamamladık."

Özellikle öğrencilerini ve kendilerini ağırlayanlara karşı teşekkür eden Kayın, "Tarihi dokuyu görmemiz, ecdatla ilgili bağımızı güçlendirmemiz bizim için faydalı oldu. En önemlisi de tam dönüş zamanında Sultan 1. Murad Hüdavendigar'ın türbesini ziyaret etmemiz gezinin mührü oldu. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Gezi amacına ulaştı

Öğretmenlerden Işın Erdoğan da gezinin amacına ulaştığını düşündüğünü ifade etti.

Böyle bir geziyi organize eden başta Eskişehir Valiliği olmak üzere emeği olan herkesi tebrik eden Erdoğan, "Bu gezilerin sayılarının artmasının yanı sıra gönderilen öğrenci ve öğretmen sayısının artırılmasını diliyorum. Türkiye'den Balkanları ve Balkan Türkleri'ni çok farklı algılıyormuşuz. Bu gezinin hepimizde farklı idrakler yarattığını düşünüyorum. En kısa zamanda tekrar gitmek isterim. Bir eğitimci olarak, Sayın Valimiz başta olmak üzere tüm ekibi tekrar gönülden kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

"Başka ülkeleri görünce kendi ülkemizin kıymetini anlıyoruz"

Öğrenci Harun Emre Korkmaz da gezinin güzel başladığını anlatarak, ilk defa uçağa bindiğini ve ilk defa yurtdışına çıktığını aktardı.

Farklı ülkeler görmenin heyecanını yaşadığını dile getiren Korkmaz, "Bu ülkeleri gördükten sonra kendi ülkemizin kıymetini anlıyoruz. En basitinden gittiğimiz ülkelerde yollar, yeni savaştan çıkıldığı için çok kötüydü. Türkiye'deki yollara bakınca ne kadar çok geliştiğimizi anlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu gezi çok büyük bir fırsat"

Öğrencilerden Burcu Çavuş ise Eskişehir'deki okullar arasında kendi okulunun ve onun da içinden kendisinin seçilmesini büyük bir şans olarak değerlendirerek, şöyle konuştu:

"İlk defa yurtdışına çıkacaktım. İlk defa farklı coğrafyayı görmüş olacaktım. O yüzden bu geziyi çok büyük bir fırsat ve şans olarak değerlendiriyorum. Gördüğüm yerleri çok kısa bir sürede o kadar etkileyiciydi ki onları tanımlarken kendime bir not defteri tuttum. Bunun içine bir kısmını kendimin düşüncelerini bir kısmını da konu hakkında genel bilgileri yazdım. Bunu kitaplaştırmayı düşünüyorum. Bu fırsatı değerlendirmiş olduğumu ve ileride bunun benim için çok yararlı olacağını düşünüyorum."

"Türkiye'ye hayranlığı gördüm"

Öğrencilerden Merve Çetin ise geziyi çok beğendiğini ifade ederek, böyle bir organizasyonu gerçekleştirdikleri için Valiliğe ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Beklediğinden çok daha güzel bir gezi olduğunu anlatan Çetin, şöyle devam etti:

"Güzel bir geziydi, farklı ülkeler görmüş olduk, yeni arkadaşlıklar edindik. Gittiğimiz ülkelerde Türklere ve Türkiye'ye hayranlığı, oradaki Türkler tarafından kültürümüzün yaşatılmaya çalışıldığını gördüm. Yemekleri çok güzeldi ve konakladığımız yerler nezihti. Gezdiğimiz yerlerden en çok Makedonya'da Üsküp ve Ohri şehirlerini beğendim. Tekrar gitmek isterim."

Çocukluk hayali gerçek oldu

Öğrenciler Oğuz Kağan Genç de yurtdışına çıkmayı çocukluğundan beri istediğini söyleyerek, şunları bildirdi:

"Eskişehir'de 5 bin 400 öğrenci arasından seçilmem çok güzel bir şanstı ve güzel bir fırsattı. Yurtdışına çıkmayı, uçağa binmeyi küçüklüğümden beri istiyordum. Bu geziyle uçak deneyimimi de ilk kez yaşamış oldum. Bu fırsat elime geçtiğin için çok mutluyum. Böyle bir projenin yapılması çok değerliydi, önemliydi. Gittiğimiz yerler çok kültürel zenginliklere sahipti ve bizim için cidden kültürel anlamda gelişmemize ve atalarımızın bıraktığı izleri daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Herkese teşekkürlerimi sunuyorum."

Öğrencilerden İlke Ekici de güzel bir gezi olduğunu ve herkes için fırsat olduğunu vurguladı.

"Türk gençlerinin ufku açılıyor"

Oğlunu geziye gönderen okul velilerinden Bülent Korkmaz ise bu şekilde yapılan bir organizasyonun Türkiye'ye örnek olmasını dileyerek, "Bu organizasyon aslında tüm Türkiye'ye medar-ı iftihar olmalı. Yapılan çalışma, Türk gençlerinin yurtdışını görmesi, ufkunun açılması konusunda çok önemli bir gelişme. Devletimizin ne kadar büyüdüğünün ifadesi. Ülke olarak dünyaya örneğiz" ifadelerini kullandı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement