Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Yerel

Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor

Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmalarında, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surların bir bölümü açığa çıkarıldı Kazı başkanı Doç. Dr. Schachner: "Bu sur, Hititlerin Hattuşa'yı başkent seçmesi.

06.10.2014 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİ NOGAY - Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmalarında, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surların bir bölümü açığa çıkarıldı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazı çalışmalarının 108 yıldır sürdürüldüğünü söyledi.

Temmuz ayında başlayan çalışmaları, işçilerin de bulunduğu 90 kişilik ekiple sürdürdüklerini ifade eden Schachner, kazı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Bu yıl kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmalarına da ağırlık verdiklerini anlatan Schachner, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce yaptıkları ve bir kısmı açığa çıkarılan surlarda restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Hititlerin, Hattuşa'yı başkent yaptıktan sonra şehri korumak için yaklaşık 4,5 kilometrelik sur inşa ettiklerine dikkati çeken Schachner, şöyle devam etti:

"Bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda, başkent Hattuşa'nın kuruluşunda inşa edilen ve 1906 ile 1907 yıllarındaki ilk kazı çalışmalarında açığa çıkarılan surların da restorasyonunu yapıyoruz. Kazı çalışmalarında, 4,5 kilometrelik şehir surunun yaklaşık 700 metresi açığa çıkarıldı. Son 3 yıl içerisinde de surların 400 metrelik kısmında restorasyon çalışması yaptık. Bu sur, Hititlerin Hattuşa'yı başkent seçmesi ve kral Hattuşili'nin buraya gelmesiyle şehrin ihtişam kazanması amacıyla yaptıkları ilk büyük projedir. Yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğundaki sur, Büyük Kale'den başlayarak tüm kenti sarıyor."

Surun belirli bölümlerinde 10 yer altı tüneli bulunduğuna değinen Schachner, "Bu tüneller saldırı ve işgal durumunda şehrin içerisindeki askerlerin gizlice dışarı çıkıp surun önünde savaşmasını sağlıyor. Surun her 20-25 metresinde de bir kule bulunuyor. Hititler suru yüksek suni bir tepe üzerine inşa ederek, hem daha güçlü bir savunma hattı oluşturmak hem de devletin gücünü ve ihtişamını tüm bölgeye göstermek istemiş" ifadelerini kullandı.

Surun ilk yapıldığı dönemde 10 metre uzunluğunda inşa edildiğini tahmininde bulunduklarını dile getiren Schachner, "Daha sonraki Hitit dönemlerinde bu oran 5-6 metreye iniyor. Yükseklik hakkında kesin bir şey söylemek zor. Çünkü günümüzde üst yapıdan hiçbir iz kalmadı. Kulelerin yüksekliğinin de 11-12 metre boyunda olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Surun tamamının açığa çıkarılmasının uzun bir süre alacağını anlatan Schachner, surun açığa çıkarılan ve restore edilen bölümünün ilçenin bazı yerlerinden görülebildiğini, başkent Hattuşa'nın, bölgeye gelen ziyaretçilere sunulacak yeni bir eser kazandığını belirtti. - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement