İstanbul'un Fethinin 561. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

İstanbul'un Fethinin 561. Yıl Dönümü

İstanbul\'un Fethinin 561. Yıl Dönümü

AGD Van Şube Başkanı Yakut: "Ayasofya'nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, hem Fatih'e bir vefadır hem de İslam'ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır.

29.05.2014 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Van Şube Başkanı Nazım Yakut, dernek olarak Ayasofya Müzesi'nin yeniden cami olarak açılması girişimlerinin sürdüğünü söyledi.

Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan Yakut, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçiye rahmet diledi ve facia nedeniyle 17 Mayıs'ta Diyarbakır Yenişehir Stadyumunda icra edecekleri Diyarbakır'ın Fethi Programını iptal ettiklerini hatırlattı.

Yakut, bu yıl İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünün kutlanacağını ifade ederek, "İstanbul'un fethi, öncelikle İslam'ın yani Hakk'ın batıla galibiyetine en güzel timsalidir" dedi.

İstanbul'un modern zamanların ortaya çıkardığı herhangi bir metropol olmadığını vurgulayan Yakut, İstanbul'un, dünyanın gidişatına yön verdiğini, İslam alemine payitahtlık yaptığını, İslam birlik ve kardeşliğinin timsali olduğunu söyledi.

Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilerek yeniden ibadete açılmasını isteyen Yakut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayasofya Camisi, İstanbul'umuzun fethinin sembolüdür. Ayasofya Camisi, Hakk'ın batılı kuşatmasıdır. İslam'ın Avrupa'daki varlığının tacıdır. İstanbul'un, İslam şehri oluşunun en kadim nişanesidir. Fatih Sultan Mehmed'in vakfıdır. Hukuksuz bir şekilde 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Ayasofya, yıllardır mahzun bir haldedir. Kendini bu coğrafyaya, bu coğrafyayı da kadim bir medeniyetin fütuhat anlayışına bağlayan herkes bu mahzunluğu yüreğinde hissetmektedir. Ayasofya'nın açılması talebinin, ne Sultan Ahmet ne de Firuz Ağa camilerinin cemaate yetip yetmemesiyle bir ilgisi olmadığını bu coğrafyanın tarihine duyarlı herkes bilmektedir. Ayasofya'nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, hem Fatih'e bir vefadır hem de İslam'ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır. Aynı zamanda milletimizin iradesinin tecellisidir. Ayasofya meselesi aynen Mescid-i Aksa gibi ümmete şümul bir meseledir. Ayasofya'nın minarelerinden okunacak ezanların şehadetleri, Müslümanların yüreklerinde bir sürur oluşturacaktır."

Dernek olarak dün olduğu gibi bugün de bütün güçleriyle Ayasofya Camisi için mücadeleye devam edeceklerini belirten Yakut, İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünde de Ayasofya Camisi'nin açılması konusundaki gayretlerinin sürdüğünü kaydetti.

Yakut, bu yıl ki İstanbul'un fethi etkinliklerini, 3 1 Mayıs günü Ayasofya Müzesi önünde kılacakları sabah namazı ile başlatacaklarını belirterek, İstanbul'daki spor kulüplerinin statlarını tahsis etmemeleri nedeniyle İstanbul'un fethini Kocaeli İsmet Paşa Stadyumu'nda kutlayacaklarını anlattı.

Etkinlikte Güney Afrikalı hafız Abdurrahman Sadien'in Kur'an-ı Kerim okuyacağını ifade eden Yakut, aynı gün Yusuf Karaburç, Harun Beyaz ve Grup Genç'in ezgi ve marşlar seslendireceğini, Mehteran ekibinin konser vereceğini, lazer ve havai fişek gösterileri ile fethin canlandırıldığı tiyatro gösterisi yapılacağını sözlerine ekledi. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstanbul'un Fethinin 561. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement