Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 4. yargı reformu paketini 11 Haziran'da Bakanlar Kurulu gündemine getireceklerini söyledi.
NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Bağış, Avrupa Birliği'nin ekonomik krizi aşıp aşamayacağına ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin bu konuda AB'ye moral verme görevi üstlendiğini belirtti.
Türkiye'nin de ciddi ekonomik krizler yaşadığına işaret eden Bağış, doğru mali politikalarla istikrar ve güveni yakalayarak Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekonomik krizi aşabileceğini kaydetti.
Haziran ayında Türkiye-AB ilişkilerinin yoğun olacağının belirtilmesi üzerine Bağış, üç hafta önce Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle ile pozitif gündemin tanıtımını yaptıklarını anımsattı. Pozitif gündemin, Türkiye'nin fasıllar bazında yaşadığı engellere rağmen, Komisyon'un, Türkiye ile iş yapma, Türkiye'nin başarılarını takdir edebilme, varsa eleştirilecek konuları dile getirebilme amacını taşıyan bir platform olduğunu belirten Bağış, bu çerçevede sekiz ayrı bloke edilmiş fasılda çalışma grupları oluşturduklarını söyledi.
Pozitif gündemin AB tarihinde ilk defa ortaya konan bir süreç olduğuna işaret eden Bağış, "Bunu adeta icat ederek aslında biz Komisyon'la, reformlarımıza devam edeceğimizi vurguladık" dedi.
Bakan Bağış, yarın AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle ile biraraya geleceklerini, toplantıda vize muafiyeti, gümrük birliği anlaşmasından kaynaklanan bazı sıkıntılar ile 23 ve 24. fasılların çalışma gruplarının çabalarının ele alınacağını kaydetti.
-4. yargı reformu paketi-
Ordu'da yapılacak Reform İzleme Grubu toplantısında ise Adalet, Dışişleri ve İçişleri bakanlarıyla biraraya gelerek yapılacak reformların üzerinden bir kez daha geçeceklerini belirten Bağış, "Ayın 11'inde Bakanlar Kurulu toplantısında 4. yargı reformu paketini gündeme getireceğiz. Oradan Meclis'e sevk edilecek. Ülkemizin son dönemde gündemine sıkça gelen, tutuklanma süreleri, yargıda aksayan bir takım konular ile tutuklu gazeteciler ve siyasiler konusunda neler yapabiliriz- Bunları, Ordu'da değerlendirip Bakanlar Kurulu'na sunacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin reform konusunda kararlı olduğunu ancak, Türkiye'nin reformlarına yetişmekte zorlanan bir Avrupa Birliği bulunduğunu ifade eden Bağış,
"Türkiye bence Avrupa Birliği sürecinde 2013 yılı sonu itibarıyla çok farklı bir yola girecek. 2014 yılından itibaren Türkiye, hem demokratikleşmesi hem şeffaflaşması hem de kendi reformları kapsamında vatandaşının yaşam standardını ve gelir seviyesini yükseltmesi açısından önemli başarılara imza atmaya hazırlanıyor" dedi.
-"Tek taraflı özveri kimse beklemesin"-
AB ile vize muafiyeti görüşmelerine ilişkin soru üzerine Bağış, Türkiye'nin vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bizim hedefimiz, 75 milyon vatandaşımızın, kanuni, moral ve mantıklı hakkı olan, Avrupa Birliği üyesi ülkelere, Schengen bölgesine vizesiz gidebilme hakkını elde etmektir. Bununla ilgili onların da bizden beklentileri varsa bunun da bir takvimini yaparız, geri kabul anlaşmasının hükümlerinin uygulanmasını aşama aşama belirleriz, vize muafiyetinin aşamalarını belirleriz ve karşılıklı olarak bunları taahhüt eder ve adımlarımızı atarız. Ama Türkiye'den tek taraflı özveride bulunmasını kimse beklemesin. Çünkü Avrupa Birliği-Türkiye tarihi, maalesef tutulmayan sözler tarihidir. O yüzden biz her şeyin çok net bir şekilde müzakeresini yapıp güvence altına alınmasından sonra adımların atılması konusunda kararlıyız."
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dönem başkanlığında Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin soru üzerine Bağış, Türkiye'nin AB ilişkilerinde herhangi bir aksama bulunmadığınına işaret ederek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dönem başkanlığını Türkiye'nin tanımasının söz konusu olamayacağını kaydetti.
AB'li yetkililerinin Türkiye'deki ifade özgürlüğü konusundaki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Bağış, "AB yetkililerinin bu konuda Türkiye'yi eleştirmeye hakkı yok. Neden yok biliyor musunuz- Eğer Avrupa Birliği Türkiye'den bu konuda adım atmasını bekliyorsa, bu konuların yoğunlaşması gereken 23 ve 24. fasılların önündeki engelleri kaldırsınlar. Açılış kriterlerini önümüze koysunlar. Bu iki fasıl bu konularla ilgili çalışmaları kapsıyor. Hem Kıbrıs Rum Yönetimi istiyor diye fasılları açamıyorlar hem de Türkiye'ye eleştiri getiriyorlar" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceği öneriler konusundaki soru üzerine de Bağış, Kılıçdaroğlu'nun iyi niyetle bir çaba ortaya koymasını takdir ettiklerini belirterek, "Biliyorsunuz, Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün söylediğini yarın değiştirmek gibi bir geleneği var.
'İnşallah bugün yapacağı önerilerin arkasında da duracaktır' diye temenni ediyorum" dedi.
Muhabir: Murat Ünlü
Yayıncı: Ömür Üzelce - ANKARA
Son Dakika › Dünya › AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?