Diplomatik kriz yaşayan İran ile Suudi Arabistan'ın gizli görüşmelere başladığı iddiası - Son Dakika
Dünya

Diplomatik kriz yaşayan İran ile Suudi Arabistan'ın gizli görüşmelere başladığı iddiası

Diplomatik kriz yaşayan İran ile Suudi Arabistan\'ın gizli görüşmelere başladığı iddiası

Diplomatik ilişkilerin kesildiği ve aralarında dört yıldır gerginliğin devam ettiği İran ile Suudi Arabistan'ın, Irak'ın ara buluculuğunda ilişkileri düzeltmek amacıyla doğrudan gizli görüşmelere başladığı ileri sürüldü. İran'ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi, İran ile Suudi Arabistan arasında Irak'ın başkenti Bağdat'ta görüşme gerçekleştirildiğini doğruladı.

19.04.2021 15:45  Güncelleme: 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiliz Financial Times gazetesi, görüşmelerde yer alan ancak ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İran ve Suudi Arabistanlı yetkililerin 9 Nisan'da Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya geldi.

IRAK GÖRÜŞMELERDE KÖPRÜ GÖREVİNİ ÜSTLENDİ

İran'ın nükleer görüşmelere tekrar başlamasının ve Yemen'deki İran destekli Husilerin son zamanlarda Suudi Arabistan'ı hedef alan saldırılarını artırmasının iki ülke arasında 4 yıl aradan sonra doğrudan görüşmelerin zeminini hazırladığı ve ilk görüşmelerin de olumlu geçtiği ifade edildi. Haberde, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin Bağdat'taki görüşmelerde iki ülke arasında köprü görevini üstlendiği ve Suudi Arabistan heyetine İstihbarat Başkanı Halid bin Ali el-Humeydan'ın liderlik ettiği aktarıldı.

İRAN İDDİALARI DOĞRULADI

İran'ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Riyad ile Tahran yönetimi arasında görüşmeler yapıldığını doğruladı. Bağdat yönetiminin İran ile Suudi Arabistan arasında arabulucu olduğunu belirten Mescidi, Irak'ın arabuluculuğundan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Büyükelçi Mescidi, "İran'ın sorun yaşadığı ülkeler ile yakınlaşmasında Bağdat yönetiminin arabulucu olmasını destekliyor ve bundan memnunuz" dedi. Tahran yönetimi ile Riyad arasındaki görüşmelerden şu ana kadar sonuç çıkmadığını belirte Mescidi, "Görüşmelerde dikkate değer bir ilerleme henüz sağlanamadı. Öncelikle pratik adımlar görmemiz gerekiyor. Ancak tüm taraflar bu görüşmeyi olumlu karşıladı" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Diplomatik kriz yaşayan İran ile Suudi Arabistan'ın gizli görüşmelere başladığı iddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement