Socar Davos'ta Siyaset ve İş Dünyasını Bir Araya Getirdi - Son Dakika
Dünya

Socar Davos'ta Siyaset ve İş Dünyasını Bir Araya Getirdi

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, İsviçre'nin Davos şehrinde, Hotel Schweizerhof'da düzenlediği resepsiyonda, iş veren ve siyaset dünyasının liderlerini bir araya getirdi.

27.01.2012 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, İsviçre'nin Davos şehrinde, Hotel Schweizerhof'da düzenlediği resepsiyonda, iş veren ve siyaset dünyasının liderlerini bir araya getirdi.

"AVRUPA SOCAR'IN ÖNCELİKLİ PİYASALARI ARASINDA"

Gecede açılış konuşmasını SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev yaptı. Azerbaycan'ın en üst seviyede katılımla Davos'a verdiği önemi ortaya koyduğunu belirten Abullayev, Azerbaycan'ın, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri haline gediğini ifade ederek, "SOCAR, bu ekonomik gelişiminin lokomotifi olarak, ülkenin ilerleyişine katkıda bulunmaya devam edecektir" dedi.

SOCAR'ın sadece Azerbaycan'ın en büyük şirketi değil, bölgesinin en büyük şirketlerinden biri olduğunu vurgulayan Abullayev, SOCAR'ın 20 yıldır bölgesel ve küresel ortaklıklar ve projeleriyle güvenilir bir şirket olduğunu gösterdiğini söyledi.

Abullayev, petrol ve doğal gaz boru hatlarındaki çeşitliliğin, Azeri enerji kaynaklarının dünya piyasalarına sunulmasında önemli olduğunu dile getirdi.

SOCAR'ın, bugün Türkiye ve Gürcistan'ın doğal gaz tedarikinde önemli bir rol oynadığını söyleyen Abullayev, "Enerji güvenliği, dünya gündeminin en önemli konularından biri. Avrupa'nın enerji güvenliği açısından Azerbaycan'ın bölgesindeki karşılıklı işbirliği politikası büyük önem arz ediyor. Nabucco, ITGI, TAP gibi projeler Azerbaycan'ın enerji kaynaklarından faydalanmaya yönelik projelerdir. Bu alanda birçok imkan var. Bunlardan biri de Trans Anadolu Hattı'dır. Azerbaycan'da üretlien gazın Avrupa'ya

transfer edilmesi için bu hattın inşası için Türkiye ile anlaşma yapılmıştır" dedi.

Bu arada, Azerbaycan'ın doğal gaz rezervlerinin geniş olduğunu ve yeni gaz yataklarının açılmasına yönelik çalışmaların sürüdğünü kaydeden Abullayev, Avrupa'nın SOCAR'ın öncelikli piyasaları arasında bulunduğunu belirtti.

BAKAN BAĞIŞ: "İKİ GÜN İÇİNDE 100'ÜN ÜZERİNDE TOPLANTI YAPTIK"

Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İHA'ya yaptığı açıklamada, Davos'ta bulunmasının Türkiye'de yaptıkları başarılı çalışmaları anlatmak için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Bağış, "Bu akşam burada Avrupa Birliği'nin enerjiden sorumlu komisyon üyesi Sayın Oettinger ile bir araya geldik. Türkiye'de yatırım yapan enerji firmalarının temsilcileri burada. Azerbaycanlı kardeşlerimiz burada. Onlarla birlikteliğimizi göstermek için burada olmamız anlamlıydı. Bütün bunlar dünyanın farklı bir köşesinde de olsak, bir millet iki devlet kavramının hala yaşadığını göstermek açısından ve Türkiye'nin hassasiyetlerini bütün dünyanın önde gelen insanlarıyla paylaşmak açısından önemli

fırsatlar oluşturuyor" dedi.

Bağış, ayrıca "İki gün içerisinde 100'ün üzerinde toplantı yaptık. İnsanlarla tanıştık. Bunların bir kısmı Avrupa Birliği komisyonunun üst düzey yetkilileri, bir kısmı AB üyesi ülkelerin bakanları, başbakanları, cumhurbaşkanları. Bunların her biriyle ayrı ayrı görüşmek için, ülkelerine ayrı ayrı gitmemiz gerekirdi. Ama Davos'ta herkesi bir arada bulabiliyorsunuz. Bu da size muazzam bir fırsat sunuyor" dedi.

"AB SÜRECİNDE DURAKSALAMALAR VAR AMA REFORM SÜRECİNDE YOK"

AB sürecinde bir takım duraksamalar yaşandığını kabul eden Bakan Bağış, "Ama Türkiye'nin reform sürecinde bir duraksama yok. Biz reformları kendi halkımızın yaşam standartlarını yükseltmek için yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Bu tür ortamlarda da yaptıklarımızı anlatmak, Türkiye'nin potansiyelini paylaşmak için çok iyi fırsatlar doğuyor" diyen Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sonuçta bizler Türk milletinin hizmetkarlarıyız, Türkiye'nin sözcüleriyiz, Türkiye'nin son bir yıl içinde başardıklarını anlattığımız zaman insanların da Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Türkiye gerçekten artık Davos'ta farklı bir statü ile anılıyor. Adeta Türkiye'nin yıldızı, Davos'un o beyaz karını aydınlatıyor, parlatıyor. Türkiye artık dünya meselelerine 'one minute' diyebilen bir ülke. Bizler de burada Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı temsil ederek, Türkiye'nin uluslar arası

konulardaki hassasiyetlerini paylaşma imkanı buluyoruz."

SOCAR TÜRKİYE BAŞKANI YAVUZ: "SOCAR'IN TÜRKİYE YATIRIMI 17 MİLYAR DOLARI BULACAK"

SOCAR Türkiye Başkanı ve CEO'su Kenan Yavuz, SOCAR'ın şu an Türkiye'nin en büyük yatırımcısı konumuna geldiğini belirterek, "Azerbaycan dünyada hızla büyüyen ve istikrarı ile özellikle enerji kaynaklarına sahip olması itibariyle ve Türkiye ile yaptığı stratejik işbirliği ile dünyaya açılıyor" dedi.

SOCAR'ın 2018 yılına kadar Türkiye'ye toplam 17 milyar dolara yakın bir yatırım yapacağını kaydeden Yavuz, "Bu da Türkiye Cumhuriyeti özel sektör tarihinin en büyük porsiyonunu oluşturuyor. Daha doğrusu kamu anlamında da öyle. Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattından sonra, Bakü- Erzurum doğal gaz hattı, Bakü- Kars demiryolu projeleri var. Şimdi TANAP dediğimiz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesi, 25 Ekim'de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından İzmir'de

imzalandı. Bu yaklaşık 6 milyar dolarlık bir yatırım. Türkiye'yi boydan boya geçecek bir doğal gaz boru hattı yapılacak ve Avrupa'yı da Bakü'ye bağlayacak büyük bir proje. Bunun dışında SOCAR, Petkim'i satın almıştı. Ardından Petkim yarım adasında 5 milyar dolarlık bir rafineri yapılıyor. Enerji, liman vesaire tüm bu yatırımlar toplandığında SOCAR tarafından 17 milyarlık bir yatırım yapılıyor" dedi.

Yavuz konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Azerbaycan ve Türkiye, dünyada sözüne en çok güvenilir ülkeler olarak öne fsak, bir millet iki devlet kavramının hala yaşadığçıkıyorlar. Bu ülkelerin stratejik ortaklığı ve kardeşliği de dünyaya örnek olacak projeleri gösteriyor. Bu anlamda çok mutluyuz. Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev'in çok güzel bir sözü var: 'Biz iki devlet bir milletiz'. Biz de SOCAR ve SOCAR Türkiye olarak bunun içini dolduruyoruz.

Aynı zamanda Azerbaycan, Türkiye'nin doğalgaz anlamında çok önemli bir hammadde tedarikçisi. Bu anlamda da SOCAR ve Azerbaycan üzerinden Türkiye'nin kat ettiği mesafeyi gurur verici buluyorum."

Bu arada, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Gürcistan Başbakanı Nikoloz Gilauri de gecede birer konuşma yaptı. SOCAR şirketinin düzenlediği resepsiyona siyaset ve iş dünyasının yaklaşık 200 kişi katıldı.

PETKİM YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİYEV: "SOCAR'I ENERJİ DEVLERİ ARASINDA GÖRMEK İSTİYORUZ"

Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ise "Azerbaycan Devlet Petrol şirketi olarak SOCAR, Davos'a faal iştirakçi olarak katılmıştır. Burada çok seçkin misafirlerimizi görmekten memnunuz.

Bu resepsiyonun maksadı, SOCAR olarak Azerbaycan'ın enerji sektöründeki önemli rolünü göstermek. Bu yüzden bu resepsiyonu düzenledik. SOCAR'ı, bir enerji şirketi olarak, gelecekte dünya enerji devleri arasında görmek istiyoruz" dedi. - DAVOS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Socar Davos'ta Siyaset ve İş Dünyasını Bir Araya Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement