Suriye Uçağını "Pars" Vurdu - Son Dakika
Dünya

Suriye Uçağını "Pars" Vurdu

Suriye Uçağını "Pars" Vurdu

Türkiye hava sahasını ısrarla ihlal eden Suriye MIG 23 savaş uçağını düşürme görevini, 'Pars Filo'daki F-16'lar yerine getirdi.

24.03.2014 08:20  Güncelleme: 13:32

Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinden 21 ay sonra, Türkiye hava sahasını ısrarla ihlal eden Suriye MIG 23 savaş uçağı düşürüldü. Görevi 'Pars Filo'daki F-16'lar yerine getirdi.

DÜŞÜRÜLEN UÇAĞIMIZA KARŞILIK VERİLDİ

Türkiye, 22 Haziran 2012'de Suriye tarafından düşürülen düşürülen uçağımızın karşılığını verdi. Suriye'nin, Doğu Akdeniz'in uluslararası hava sahasında bir F4 askeri uçağımızı düşürmesinden 21 ay sonra, sınır ihlali yapan MIG 23 tipi savaş uçağı dün Türk F-16'ları tarafından düşürüldü.

SINIRA YAKIN YOĞUN ÇATIŞMA

Türkmenlerin yoğun olduğu Keseb kasabasında birkaç gündür yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Türkmenler, dün sabah saatlerinde kasabada kontrolü tamamen ele geçirdi. Esad, dün sabah başlattığı operasyonla, Hatay'ın Yayladağı ilçesi karşısındaki Keseb bölgesinde Türkmenlere ve muhaliflere bomba yağdırdı.

TÜRK HAVA KUVVETLERİ TEYAKKUZA GEÇTİ

Bölgedeki gelişmeler üzerine Türk Hava Kuvvetleri teyakkuza geçirildi. Suriye sınırı boyunca devriye amaçlı uçuş yapan iki F 16 savaş uçağı Hatay yakınlarına yönlendirildi. Bomba yağdıran Suriye'ye ait iki MIG 23 savaş uçağından biri, uyarılar üzerine Türk hava sahasına girmeden dönerken diğer uçak Türk hava sahasından 1 km içeri girdi.

4 UYARI, TEK VURUŞ

Dört kez yapılan uyarıya rağmen Suriye MIG'i 1.5 km daha Türk hava sahasında uçtu. Uyarıya rağmen Türk hava sahasını ihlale devam eden Suriye jeti, devreyi görevinde bulunan Diyarbakır 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlı 181. Pars filodaki F-16'lar tarafından vuruldu.

Pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu bildirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, sıcak gelişmeyi acil koduyla Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletti.

BM VE NATO'YA BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Genelkurmay, radar bilgileri ve Suriye MIG'ine yönelik uyarıları gösteren özel bir dosya hazırladı. Bu dosya ile BM ve NATO'ya bilgilendirme yapılması kararlaştırıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Suriye uçağının sınır ihlalini ve düşürülmesine ilişkin süreci dakika dakika açıkladı.

DAKİKA DAKİKA SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Suriye uçakları Türk hududuna 10 deniz mili (yaklaşık 18 km) mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin 4 kez ikaz edilmiştir. Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/ Yayladağı'na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1.5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki F-16 uçağımızdan biri, angajman kuralları gereğince saat 13.14'te Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1.200 metre güneyinde, Suriye topraklarında yer alan Keseb bölgesine düşmüştür. Uçağın düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir."

Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili Suriye rejiminin yaptığı açıklamaların tamamen mesnetsiz olduğunu bildirdi.

PARS'TAN İKİNCİ VURUŞ

Dün Suriye'ye ait savaş uçağını düşüren ve "Pars Filo" olarak bilinen Diyarbakır'da konuşlu 181. Filo'ya ait F-16'lar, geçen eylülde de Suriye helikopterini füzeyle vurarak düşürmüşlerdi. Türk F-16 uçakları, 16 Eylül 2013'te Türkiye sınırını ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü.

Değişen angajman kuralları gereği 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye tarafından Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeniyle 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmesi üzerine, Türkiye anında misilleme olarak Suriye'de tespit edilen askeri bölgeleri top atışına tutmuştu.

VURULMA ANI

Suriye savaş uçağının düşürülme anını, gelişmeleri sınırda izleyen Anadolu Ajansı ekibi fotoğrafladı. Fotoğrafı çeken muhabir Ali İhsan Öztürk olay anını "Suriye tarafından gelen uçağın sesini duyduk, daha sonra Türk uçaklarınca vurulduğunu gördük" sözleriyle anlattı.

ERDOĞAN: TOKADIMIZ ARTIK AĞIR OLACAK

Başbakan Erdoğan dün Kocaeli'ndeki mitingde, Suriye uçağının düşürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Yine bir haşhaşi, Suriye uçağı bizim sınırlarımızı ihlal etti. F16'larımız bu uçağı vurdu. Niye? Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum."











Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Suriye Uçağını 'Pars' Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Cuvaldız: Eeee Susuyorsak, Sessizsek Sanmaki Uysal Koyunuz, Kesilir Belki Ama Çekmeye Gelmez Boynumuz.! 43 3 Yanıtla
  • mehmet: UTANIN YAW BEN BİR VADANDAŞ OLARAK UTANÇ DUYYUYORUM ESAD ZATEN GÜCÜNÜ KAYB ETMİŞ SIKIYSA 1 RUS VEYA ERMENİSTAN VEYA İRAN UÇAĞINI YADA İSRAİL UÇAĞINI DÜŞÜRÜN BAKI BAKALIM DÜNYAYI SİZE NASIL ZINDAN EDERLER, ÜVÜNMEYİN 4 31 Yanıtla
  • Cnn bbc times reuters economist: TÜRKIYE DÜŞMANLARI...şantaj montaj tehdit iftira yalan aşağılama ya devam akparti gitmeli güçlenen türkiye durdurulması lazım hadi UŞAKLARIM canlı hadi komünistler hadi faşistler hadi cemaat canlı burda chp ye çok teşekkür ederiz esedi uyaracagı yerde türkiye yi uyardıgı için devam 26 9 Yanıtla
  • ulubatlı: helal olsun türk pilotlarına 26 4 Yanıtla
  • 1478: BEŞİNİZDEDE BEYİN YOK EY CAHİLLER MEMLEKET SİZİN GBİ YORUMCUYA KALDIYSA BİTTİK 4 14 Yanıtla
    1478: neden seçim zamanı uçak düşüyor.suriyeyle aramızda sorun yok hadi var diyelim neden seçim arefesi 0 0
  • GENÇGSLİ: BİZİM TÜRK ULUSU OLDUĞUMUZU UNUTANLARA BİR ÖRNEK OLSUN BU KIÇINI TEMİZLEYEMEYEN ESAD GELMİŞ TÜRKİYE YE KAFA TUTMAYA ÇALIŞIYOR İŞTE BÖYLE YAPARLAR ADAMA BİR DE ŞU LANET YUNANLARIN UÇAĞINI İNDİRSEK ÇOK GÜZEL OLACAK EGE DENİZİNDE DURMADAN İT DALAŞI YAPIYORLAR TEHDİT İÇERMEDİĞİ İÇİN İNDİRMİYORLAR AMA NE OLURSA OLSUN SINIRLARIMIZI KİM İHLAL EDİYORSA TEHDİT E BAKILMAKSIZIN İNDİRİLMESİ LAZIM TÜRKİYENİN NE OLDUĞUNU TÜM DÜNYA BİLMESİ LAZIM 12 2 Yanıtla
  • ali kartal: hadi sölemişken pilotun isim ve soyisminide söleyin... böle habermi olur ya. bazı şeyler söylenmez okadar ayrıntıya hiç girilmez.. 11 0 Yanıtla
    Yasin DOĞAN: sorsan habercilik yapıyorlar ama dediğiniz gibi gizli kalması gereken şeyleri de teşhir ediyorlar.sonra acısını çekiyoruz 0 0 kel: Tabiki amarika israil ve chp oyle istiyo 0 0

Advertisement